A lasat un job de 3.000 de euro pe luna pentru a-si urma visul - Interviu

Vineri, 23 Ianuarie 2015, ora 09:14
15157 citiri
A lasat un job de 3.000 de euro pe luna pentru a-si urma visul - Interviu
Foto: Andrada Dan

O romanca a renuntat la un loc de munca bine platit din banca si si-a deschis propria afacere, dupa ce a lucrat 17 ani in mediul corporatist.

Satula de rigiditatea si de presiunea locului de munca la o institutie financiara mare din Romania, ea si-a deschis propria afacere.

Andrada Dan este acum coach profesionist si a dezvoltat mai multe programe sub numele "Am curaj".

Ziare.com va prezinta traseul ei, ce sfaturi le ofera tinerilor si ce schimbari crede ca trebuie sa aiba loc in piata muncii din Romania.

Pentru inceput, as dori sa ne spuneti cateva lucruri despre cum v-ati inceput cariera, ce studii ati terminat, care a fost primul job etc.

Am terminat Finante-Banci. Eram in perioada proaspata dupa Revolutie, moda de atunci era ASE-ul, bancile erau la mare cautare, iar posturile dintr-o banca erau considerate "aur". Un loc de munca sigur, cu venituri substantiale. Am hotarat astfel ca vreau sa ajung manager intr-o banca. Mi-am inceput cariera la 19 ani, intr-o banca mare, ocupand postul de asistent manager.

Cum a fost intrarea in mediul corporatist? Cum l-ati descrie?

Lumea corporatiilor este dura. La 19 ani, cand am pasit pentru prima data in acest mediu, m-am trezit fata in fata cu ceva diferit de ceea ce credeam eu ca se afla in spatele sediilor de corporatii, impresionante de-a dreptul.

Vedeam oameni imbracati "business", cu genti diplomat, doamne la taioare, serioase, preocupate, care intrau in cladirile de birouri si imi dadeau senzatia ca locul catre care se indreapta este un loc al abundentei si al succesului.

In realitate, adevarul este diferit: o lume rece, stres maxim, presiune multa, exigente cat cuprinde etc. La inceput, m-am simtit nedumerita si usor speriata. Dar fiind tanara, ambitioasa si la inceput de drum, am privit toate acestea ca pe o provocare. De a reusi sa invat cat mai mult, sa ma dezvolt, sa ma maturizez, sa nu renunt!

Ce teluri aveati in minte in acel moment? Ati reusit sa le impliniti?

M-am angajat fiind foarte motivata si avand obiective clare: sa ajung o femeie puternica, independenta, sa ocup o pozitie manageriala si sa imi asigur un nivel de trai decent. Si asa a fost!

Am lucrat 17 ani intr-o banca mare, unde am ocupat o pozitie manageriala timp de 8 ani. Am intrat pe o pozitie de asistent manager, apoi am urcat pe o scara profesionala, indeplinind o varietate de task-uri, atat in Retea cat si in Centrala bancii, care m-au format profesional. Am fost, pe rand, operator Front Office, Operator Back-Office, Coordonator de Proiecte, Project Manager, Manager de Directie.

Iar astazi pot spune ca mi-am indeplinit cu succes obiectivele, fixate cu 17 ani in urma. Am reusit sa imi construiesc o cariera, o echipa, sa ma dezvolt profesional si sa devin o femeie matura si independenta.

Ce parere v-ati format atunci despre mediul de lucru din Romania? Care au fost principalele provocari?

Mediul de lucru din Romania este un mediu instabil, in care angajatii nu sunt atat de protejati. Cand spun asta ma refer la lipsa "puterii" sindicatelor, mai ales in corporatii. Investitorii straini stiu acest aspect si pun presiune foarte mare pe angajati. Se lucreaza multe ore peste program, se cere chiar imposibilul, presiunea este foarte mare, ceea ce duce la un nivel ridicat al stresului.

In momentul de fata, din cauza crizei, s-a instalat fenomenul de "sevraj corporatist". Studiile arata ca tot mai multi renunta la job-ul cu venit sigur din corporatie pentru a face ceva pe cont propriu.

Cand si de ce ati renuntat la job pentru a pune pe picioare o afacere proprie? Ati intalnit obstacole?

Am realizat ca fac doar ce trebuie, si nu ce imi place. Ca merg intr-un loc doar pentru siguranta unui venit mare, cu care imi plateam creditele si alte bunuri care am crezut eu ca imi vor aduce fericirea. Traiam o viata care nu era a mea. Trebuia sa fac ce mi se spune si sa ma incadrez intr-un tipar.

Ultimii 3 ani, marcati de criza, au generat un climat de "razboi" in corporatii. Valori ca respect, integritate, sinceritate si apreciere au fost uitate cu desavarsire. Am decis ca vreau sa fiu propriul meu stapan, sa ma exprim liber pentru a putea da frau liber imaginatiei, creativitatii si acelui talent unic pe care fiecare dintre noi il detine.

Daca am intalnit obstacole? O, da! Cand am spus familiei si celor apropiati ca vreau sa demisionez pentru a deveni Coach Transformational au spus ca este o nebunie. Cum, dupa 17 ani de munca, in plina criza, las un job managerial de 3.000 de euro?

Am inceput prin a investi in mine, in primul rand. Am citit si studiat despre comportamentul si potentialul uman, neurostiinta si biologie celulara. Am urmat o scoala canadiana de coaching avansat.

Prin ce am invatat si studiat, eu am fost primul meu client. Si o spun cu mandrie: cu rezultate impresionante. De la "faliment emotional" am ajuns la claritate, indepartare de blocaje, schimbare de perceptii, descoperirea acelui talent prin care sa-mi construiesc un business de succes, avand viziunea unde vreau sa ajung. Si o strategie pe 5 ani.

Cat ati investit si ce ne puteti spune, pe scurt, despre programele "Am curaj"?

Programele "Am curaj" te ajuta sa iti depasesti blocajele, sa iti descoperi talentele unice, sa ai incredere in tine sa iti asculti intuitia, sa obtii schimbari permanent pozitive, sa ai curaj sa actionezi, sa iti construiesti un plan, sa ai rezultatele dorite.

Am elaborat 3 programe:

1. Programul "Corporate 112" se adreseaza celor care sunt in corporatii, vor sa devina antreprenori, sa isi construiasca un business si sa aiba independenta fianciara.

2. Programul "Girls force" este pentru tinere fete si femei, care vor sa-si descopere feminitatea, sa-si creasca increderea in sine, sa manifeste, sa exprime cine sunt.

3. Programul "FindLove" este un program pentru femei care vor sa isi gaseasca jumatatea.

Ce sfaturi importante aveti pentru tinerii care vor sa isi cladeasca un business?

Sa aiba curaj! Curaj sa schimbe, sa-si asume riscuri. Curaj sa incerce si iar sa incerce. Sa incerce pana le iese. Sa aiba curaj sa greseasca! Este calea sigura spre invatare si victorii memorabile!

Sa-si descopere scopul in viata si acel talent unic pe care il detinem fiecare. Iar odata descoperit, sa-l faca cu pasiune!

Sa aiba viziune, sa stie unde vor sa ajunga, chiar daca nu au raspunsuri la toate intrebarile. Iar odata descoperite acestea, actiunea este de baza!

Ce pasiuni aveti? Cum v-au ajutat acestea in viata de zi cu zi, in munca de zi cu zi?

Sunt pasionata de dezvoltare personala, iubesc oamenii si cred in potentialul uman infinit, cu care putem obtine tot ce ne dorim, odata ce invatam cum functionam. Sunt adepta unui stil de viata sanatos, pentru minte, trup si suflet. Imi place sa petrec timp in natura, practic snowboard, kiting si fitness. Meditez si astfel imi dezvolt intuitia. Imi place sa citesc, imi iau de acolo portia zilnica de intelepciune.

In momentul in care ai pasiuni, esti viu, simti ca iti apartii, ca traiesti, devii echilibrat, ai energie sa faci ce iti propui. Pe mine sportul ma ajuta sa am un corp sanatos si armonios, meditatia imi confera relaxare si echilibru mental iar pe plan intelectual cititul ma dezvolta permanent, ma conecteaza la realitate, la tot ce este nou si astfel pot obtine rezultatele dorite pe plan personal si profesional.

Si nu in ultimul rand, urmandu-mi pasiunile, devin un model pentru clientii mei.

Cum este romanul obisnuit in relatie cu jobul sau? Ce ar trebui sa se schimbe?

Perceptia mea de acum este ca romanii se duc la job "ca trebuie", fara "pasiune", fara sa stie exact de ce o fac, care este scopul lor, de ce au viata pe care o au. Se duc pentru un loc de munca de unde sa isi castige existenta. Si atat.

Eu vad 3 aspecte (lucruri) care ar trebui schimbate:

1. Modelul nostru educational nu ne-a ajutat sa ne descoperim talentele si sa facem ceva cu pasiune. In scoala noastra au primat stiintele exacte, modele teoretice, lipsind creativitatea si practica. Acest lucru isi pune amprenta asupra romanului in relatia cu ce isi alege sa faca in viata. Ar trebui "sa fim educati" sa facem ce ne place, cu pasiune, sa ne descoperim talentele. In momentul in care potentialul uman este valorificat, atunci se petrec minuni. Apar astfel creativitatea, proactivitatea, progresul si eficienta.

2. Un al doilea aspect care mi-ar placea sa se schimbe este la nivelul leaderilor, la cei care conduc social, politic, in corporatii etc. Leaderii ar trebui sa invete din nou valorile umanitatii, sa se reconecteze la integritate, respect, apreciere, sa fie mai buni, mai umani, mai toleranti, sa conduca si cu ratiunea, dar si cu inima.

3. Ca indivizi, mi-ar placea sa avem cu totii curaj sa ne exprimam cu adevarat, sa descoperim cine suntem, sa evoluam, sa devenim mai buni si astfel sa tindem catre o constiinta colectiva aliniata cu ce suntem fiecare.

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
#poveste femeie afaceri lucrat banca, #romanca lucrat banca afacere proprie, #Andrada Dan coaching , #oameni afaceri