Americanii, despre sanctiunile ce vor fi aplicate Rusiei: Vom folosi bisturiul, nu barosul!

Luni, 12 Mai 2014, ora 07:13
3176 citiri
Americanii, despre sanctiunile ce vor fi aplicate Rusiei: Vom folosi bisturiul, nu barosul!
Foto: joinsurf.com

Cand oficialii occidentali au precizat ca vor aplica "sanctiuni sectoriale", pentru a pune presiune pe Moscova ca sa renunte la incercarile sale de a stabiliza Ucraina, acestia nu s-au referit la faptul ca vor tinti intreaga industrie ruseasca, comenteaza Wall Street Journal (WSJ).

In schimb, planul lor este sa se concetreze pe un numar de companii importante, alese pe spranceana, dar si pe oameni de afaceri care au imperii in domeniul energetic, financiar si militar.

Sanctiunile SUA si Canadei nu vor ramane fara raspuns. Rusia are propria lista neagra

"Legat de aceasta abordare sectoriala (a sanctiunilor - n.red.), ideea este sa folosim bisturiul, nu barosul, deci ne vom axa in primul rand pe inalta tehnologie si pe alte domenii unde Rusia are mai multa nevoie de noi decat viceversa", a transmis Victoria Nuland, asistent al secretarului de Stat american responsabil de Afaceri Europene si Euroasiatice, informeaza Wall Street Journal.

Aceasta a aratat ca vor lovi mai multe sectoare in anumite puncte, in acelasi timp, pentru ca "durerea sa fie distribuita" si sa se extinda cat mai mult.

Pe de alta parte, un oficial german a precizat ca un aspect important al aplicarii sanctiunilor este si modul in care tarile europene vor resimti efectele lor.

Daca se vor concentra prea mult pe sectorul financiar, atunci Marea Britanie si Germania vor fi afectate mai mult decat alte state. Similar, o lovitura prea mare in domeniul energetic ar cauza probleme pentru statele est-europene, iar interzicerea comertului cu armament va pune in dificultate Franta.

"Ar trebui ca toata lumea sa se pregateasca. (...) Nu cred ca sanctiunile vor schimba politicile Rusiei prea curand", a adaugat oficialul de la Berlin, al carui nume nu este dezvaluit de sursa citata.

Luand in considerare fragilitatea economiei europene si faptul ca Moscova ar putea aplica contrasanctiuni, oficialii de pe batranul continent intampina rezistenta din partea unor afaceristi, care se tem ca efectele sanctiunilor vor face si mai multe pagube.

Occidentalii trebuie sa traga linie si sa arate ca anexarea Crimeii sau au regiunilor din estul Ucrainei de catre Rusia nu este un lucru acceptabil, a precizat oficialul neamt.

"Insa, in acelasi timp, nu este strategia noastra de a pedepsi Rusia sau de o izola complet... pentru ca, in final, e o tara uriasa, care se afla pe acelasi continent ca si noi", a subliniat acesta.

Americanii si europenii au precizat ca unul dintre motivele pentru care Occidentul aplica treptat sanctiunile si nu pe toata odata este ca vrea sa puna presiune pe Rusia, conchide WSJ.

Un fost cancelar german ii ia apararea lui Putin

Pe de alta parte, fostul cancelar german Gerhard Schroder a dat vina pe Uniunea Europeana pentru criza din Ucraina, acuzand-o ca a obligat fostul stat sovietic sa aleaga intre UE si Rusia.

Un fost cancelar german cere ca Putin sa fie lasat in pace: Noi suntem vinovati de moartea a 25 de milioane de rusi

Schroder, care este un vechi prieten al presedintelui rus Vladimir Putin, a subliniat ca greseala principala provine din politica europeana "in favoarea acordului de asociere pe care Bruxelles-ul voia sa il semneze cu Ucraina", intr-un interviu acordat publicatiei germane Welt am Sonntag.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#sanctiuni Rusia, #americani sanctiuni Rusia , #oameni afaceri