Bernard Madoff: Bancile stiau de schema Ponzi

Miercuri, 16 Februarie 2011, ora 18:55
5519 citiri
Bernard Madoff: Bancile stiau de schema Ponzi
Foto: Arhiva

Bernard Madoff a declarat, in primul sau interviu dupa ce a fost inchis pentru o frauda de 65 de miliarde de dolari, ca nu a crezut niciun moment ca schema Ponzi pe care a desfasurat-o ii va afecta atat de grav familia.

Madoff sustine ca membrii familiei sale nu stiau nimic despre frauda, in schimb mai multe banci si fonduri de investitii erau "complici", declaratiile sale fiind diferite fata de cele precedente, cand a sustinut ca era singurul implicat in schema Ponzi, relateaza The New York Times.

Dupa incarcerarea sa, Madoff fiind condamnat la 150 de ani de inchisoare, fiul sau, Mark, s-a sinucis, in luna decembrie. In plus, mai multi membri ai familiei au fost pusi sub acuzare, iar o mare parte a averii lor a fost pusa sub sechestru.

In timpul interviului, Madoff a explicat ca bancile au ignorat in mod voit discrepantele dintre raportarile sale financiare si celelalte informatii pe care le aveau la indemana, despre afacerile sale.

"Cu siguranta au stiut. Dar atitudinea lor a fost ceva de genul: 'Daca faci ceva ilegal, noi nu vrem sa stim'", a declarat Madoff.

De asemenea, el a declarat ca multi investitori mari au facut profituri uriase de pe urma lui, inainte de a incepe schema Ponzi. "Mi-ar fi placut sa nu piarda nimeni nimic, dar era un risc despre care erau toti constienti", a spus Madoff.

Potrivit spuselor sale, a cooperat cu oficialii numiti de tribunal pentru a incerca sa recupereze miliarde de dolari pierdute de victimele sale.

Pana in prezent, nici una din bancile majore sau fondurile de investitii care au lucrat cu Madoff nu au fost acuzate de procurori ca ar fi stiut de schema Ponzi. Totusi, in cadrul unor procese civile pentru recuperarea banilor, unii directori din cateva banci au declarat ca au avut suspiciuni timp de ani de zile, insa, cu toate acestea, au continuat sa faca afaceri cu Madoff si sa ii ofere banii clientilor.

De altfel, Madoff a citat niste documente prin care unele banci si fonduri de investitii ar fi negociat in mod privat cu investitorii sai, in ultimii doi ani, si ar fi incheiat intelegeri pentru a "tine sub tacere" rolul pe care l-au jucat institutiile in "crearea situatiei" si despre identitatea beneficiarilor si a conturilor acestora.

Desi Madoff a sustinut, in timpul procesului, sub juramant, ca a desfasurat frauda de unul singur, contabilul sau, David H. Friehling, si adjunctul lui Madoff, Frank DiPascali, au pledat vinovati si colaboreaza cu procurorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#Bernard Madoff schema Ponzi, #Bernard Madoff banci, #frauda Bernard Madoff, #inchisoare Bernard Madoff , #oameni afaceri