Bogatii Ungariei se distreaza facand vin

Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 01:04
3561 citiri
Bogatii Ungariei se distreaza facand vin

Oamenii de afaceri din Ungaria se reorienteaza spre productia de vinuri, nu din dorinta de a obtine profit, ci din "distractie".

Sandor Csanyi, cel mai bogat ungur si seful celei mai mari banci unguresti, OTP, a deschis compania de vinuri Teleki la sfarsitul anilor '90, in vreme ce alta intreprindere, Beres, a fost lansata in 2002 de proprietarii companiei farmaceutice ungare Beres, scrie AFP.

"Toate aceste investitii au fost facute pentru prestigiu, cel putin pe termen scurt", apreciaza Zoltan Zilai, director al celui mai mare festival al vinului de la Budapesta, Borkultura Nonprofit.

Fara a avea nicio speranta ca vor obtine profit pe termen scurt, oamenii de afaceri ungari s-au aruncat totusi in afacerile cu vin, producand un impuls pozitiv in aceasta industrie, aproape distrusa in comunism.

Nimrod Kovacs, ungur american care a adus HBO in Ungaria, s-a reprofilat pe vin in ultimii ani, deschizand o companie care exporta vin unguresc pe pietele americane.

"O fac pentru ca imi place vinul... Nu vreau sa par arogant dar pierderile pe care le avem nu sunt chiar atat de serioase", explica acesta, adaugand ca se asteapta ca veniturile sa egaleze cheltuielile anul viitor, pe baza succesului pe care l-au avut exporturile de NJK 2006 si Battonage Chardonnay 2008.

"Nu vom reusi cu vinuri ieftine pe piata globala, pentru ca vuniri ieftine bune se fac in Argentina, Italia si Chile. Noi trebuie sa ne orientam spre calitate. Vinurile mele din 2009 vor fi la vanzare peste opt-zece ani. Pana atunci, nu fac bani", si-a explicat acesta principiile de afaceri.

Kovacs, ca si Zilai, a intrat in aceasta bransa mai intai din hobby. Din cele 7.500 de companii de vin din Ungaria, abia cateva au succes, unele pe plan international - majoritatea produc vin de calitate inferioara, folosind tehnici depasite si infrastructura decrepita.

Christian Sauska, om de afaceri ungar care si-a gasit succesul in SUA, detine una din companiile producatoare de vin cautate pe plan extern. El se axeaza atat pe calitate cat si pe unicitate pentru a-si ademeni cumparatorii. Avand din 1998 o podgorie de 100 de hectare in regiunea vinicola Tokaji, unde se produce vinul dulce aszu, Sauska spune ca "nu poti sa traiesti din vin dulce...Soiurile locale harslevelu si furmint sunt cele speciale si care intereseaza consumatorii".

Sauska sustine insa ca si cu succesul vinurilor sale pe pietele americana, britanic si chineza, ii va lua un deceniu pana cand va ajunge sa-si acopere cheltuielile. El recunoaste ca a investit in vin "din placere" si profiturile "ii vor bucura pe nepoti".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#Ungaria, #vin Ungaria, #vin Tokaji, #Ungaria oameni afaceri , #oameni afaceri