Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Camelia Sucu: De la vaci incepe prosperitatea Interviu

Marti, 23 Aprilie 2013, ora 07:55
5221 citiri
Camelia Sucu: De la vaci incepe prosperitatea Interviu
Foto: Facebook/Camelia Sucu

Camelia Sucu este cunoscuta mai ales pentru mobilierul si decoratiunile de lux din magazinele Class Living, insa femeia de afaceri este convinsa ca, de fapt, agricultura reprezinta adevarata sansa pentru economia romaneasca.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Camelia Sucu explica de ce productia agricola este esentiala pentru Romania, dar si de ce luxul nu va disparea niciodata, indiferent de cat de mare este criza.

Recent, v-ati extins afacerile in domeniul agriculturii, inclusiv prin ferma de vite. Ce v-a determinat sa investiti in acest sector si care vor fi investitiile in agricultura in cursul acestui an?

Am crezut intotdeauna in agricultura si am convingerea ca este prima si ultima resursa adevarata a Romaniei, pe care inca o exploatam jalnic de insuficient.

Anul acesta vreau sa initiez proiecte pentru construirea fermei de vaci in judetul Bihor, sa consolidez managementul Pietei de Gros Berceni si sa-i pregatesc lansarea oficiala. Ritmul este lent, pentru ca nu e ca si cum ai lansa un bar pe piata, ci un ecosistem, iar el face parte dintr-un sistem care, la randul lui, nu depinde de tine.

Producatorii romani au avut de suferit de pe urma scandalurilor alimentare din ultima perioada. Ce ar trebui facut pentru imbunatatirea controalelor in acest domeniu, dar si a imaginii agriculturii romanesti la nivel european?

Ar trebui facuta performanta. Performanta adevarata. Adica management al calitatii in primul rand si, nu in ultimul rand, management eficient al comunicarii. Astfel de scandaluri nu sunt niste "stiri", ele afecteaza tot "value chain"-ul (toate operatiunile unei firme - n.red.) si, mai ales, afecteaza, pe termen lung, credibilitatea unei tari, deci investiile pe acelasi termen lung.

Scandalurile din industria alimentara au un asa impact pentru ca e vorba de siguranta alimentara, care ar trebui sa fie sfanta. Iata un exemplu clar cum o oportunitate de dezvoltare si investitie e sabotata din interior.

Care sunt planurile de dezvoltare a Pietei de Gros? Care sunt investitiile preconizate pentru 2013 si ce imbunatatiri veti aduce acestui mod de vanzare?

Piata de Gros va face parte dintr-un ecosistem, asa cum functioneaza toate marile piete de gros din lume. Piata de gros in sine nu este greu de rentabilizat, am facut-o deja, ce e important de construit este "value chain"-ul din jurul ei: centrele de colectare, ajutoare si consiliere pentru fermieri, centre de informare pentru fermieri.

Piata de gros e la intretaierea dintre nevoile orasului si potentialul satului, si nu doar al satului romanesc, ci chiar al "satului global". Piata este o poarta de comunicare care sa dea in primul rand o sansa agriculturii romanesti, dar care imi propun sa valorifice si potentialul de consum al produselor de import.

Care estimati ca va fi evolutia pietei imobiliare din Romania, in acest an, avand in vedere estimarile de crestere economica mai slaba decat se credea anterior?

Piata imobiliara este cel mai fin barometru pentru vitalitatea unei economii, iar ea n-are cum sa fie in crestere in anii urmatori, cel putin nu intr-o crestere semnificativa. Trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca piata imobiliara nu va mai fi ce-a fost si sa nu ne propunem ca oameni de afaceri o crestere speculativa din acest domeniu. Cred ca a venit vremea productiei. De la vaci incepe prosperitatea.

Cum a fost afectat segmentul mobilierului de lux din Romania de criza si ce estimari aveti pentru 2013? La ce vanzari va asteptati?

Luxul a fost afectat semnificativ, evident. Nu am un scepticism absolut in ce priveste evolutia lui: nu cred ca luxul se va diminua mult mai mult, pentru ca nevoia de lux exista si va exista atat cat va exista omul, insa luxul, la randul lui, se reinventeaza, primeste noi dimensiuni, comunica altfel.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Camelia Sucu ferma, #Camelia Sucu investitie vaci, #Camelia Sucu piata gros , #oameni afaceri