Ce averi au, de fapt, bogatii Romaniei?

Marti, 25 Octombrie 2011, ora 07:56
10214 citiri
Ce averi au, de fapt, bogatii Romaniei?
Foto: Arhiva

Averile celor mai bogati romani raman un adevarat mister, in ciuda faptului ca, in fiecare an, sunt publicate doua clasamente pe acest subiect. Cum se explica diferentele de sute de milioane de euro intre clasatii pe primele pozitii in cele doua topuri?

De exemplu, Frank Timis, investitor in extractia petroliera si minereuri, in domeniul farmaceutic si in cercetare, si-a adjudecat suprematia in clasamentul intocmit de Capital, cu o avere de 1,65 miliarde de euro. Insa, in topul intocmit de Forbes, omul de afaceri ocupa pozitia a doua, averea sa fiind apreciata la 1,2 - 1,3 miliarde de euro.

Cel mai important activ al lui Timis este African Minerals, a carei capitalizare era, la inceputul lunii august, de peste 2,8 milioane de euro, si la care el detine, direct si indirect, 24% din actiuni.

Ioan Niculae se afla pe locul secund in clasamentul Capital, cu o avere de 1,6 miliarde de euro. In schimb, omul de afaceri s-a plasat pe pozitia a treia in clasamentul Forbes, cu un castig estimat la 900 milioane - 1 miliard de euro pentru 2010. Principala sa sursa de venit, divizia agricola InterAgro, a avut un profit de peste 80 de milioane de euro, iar printre cele mai noi investiti ale sale se numara Bio Fuel Energy, care se ocupa cu fabricare de combustibil bio, o firma aeriana de taxi, stadionul Astra Ploiesti si inca unul la Giurgiu.

Dan Grigorescu Adamescu se claseaza pe locul trei in topul Capital, alaturi de familia sa, cu o avere estimata la 1,2 - 1,3 miliarde de euro. Principalele active ale sale sunt Unirea Shopping Center, compania de constructii Baumeister, divizia imobiliara a The Nova Group, hotelul Rex din Mamaia si ziarul Romania Libera. In topul Forbes, acesta s-a plasat pe locul patru, cu o avere 900-950 de milioane de euro pe 2010.

Ion Tiriac si familia sa se afla pe locul patru in clasamentul Capital, cu o avere estimata la 1,1 - 1,2 miliarde de euro. In Forbes, acesta se afla pe locul cinci, cu un venit de 700-750 de milioane de euro. Fostul jucator de tenis a obtinut, in 2010, cei mai multi bani din domeniul bancar, detinand active importante la UniCredit Tirianc Bank si la compania de asigurari Allianz Tiriac Bank. Cel mai nou proiect al sau este transformarea turneului de tenis Open Romania in BRD Tiriac - Nastase Trophy, pe care vrea sa-l introduca in ATP 500.

Daca Forbes il plaseaza pe primul loc pe Dinu Patriciu, cu un venit de circa 2,1 - 2,2 miliarde de euro, cei de la Capital l-au clasat pe pozitia a cincea, cu o avere estimata la 1-1,1 miliarde de euro, cu aproximativ un miliard de euro mai putin fata de cifra anuntata de Forbes. Printre firmele pe care le detine se numara magazinele Mic.ro, editura Adevarul Holding, care detine drepturile pentru Forbes Romania, dar si numeroase active imobiliare.

Diferente majore de averi

In afara de ocupantii primului loc si diferenta majora de averi estimata, pe masura ce parcurgi cele doua clasamente, apar tot mai multe semne de intrebare. De exemplu, fetele lui Dan Voiculescu, Camelia si Corina, care detin, printre altele, Antena Group, aveau o avere de 800-900 de milioane de euro, in 2010, conform clasamentului realizat de Capital, unde ocupa locul 7. Insa, in Forbes 500, ele se afla pe locul 24, averea loc fiind estimata la doar 150-155 de milioane de euro.

O alta diferenta majora este prezenta si in cazul lui Zoltan Teszari, actionarul majoritar al RCS&RDS. Daca revista Capital il claseaza pe locul 8, cu o avere de 700-800 de milioane de euro, cei de la Forbes i-au estimat averea la jumatate din suma publicata in cealalta revista, mai exact la 350-360 de milioane de euro.

Aceeasi situatie se regaseste si la Iulian Dascalu, patronul celor mai mari mall-uri din provincie. Revista Capital i-a estimat averea la 400-430 de milioane de euro, iar Forbes la doar o patrime din aceasta suma, 90-100 de milioane de euro. Si in cazul lui Gigi Becali diferentele sunt imense, in Capital el figurand cu o avere de 230-300 de milioane de euro, iar, in Forbes, aceasta este injumatatita, fiind de 145-150 de milioane de euro.

Cum s-au intocmit clasamentele

Clasamentul Forbes 500 Miliardari romani a fost realizat pe baza datelor publicate de Ministerul de Finante si Oficiul National al Registrului Comertului pentru anul 2010, prin metoda interviurilor directe si a evaluarilor realizate de companii de consultanta financiara si imobiliara.

Top 300 Capital a luat in calcul o medie intre valorea de piata a afacerilor analizate si cea a activelor mobile si imobile. Evaluarea firmelor s-a facut luand in calcul indicii EBITDA (castigul inainte de dobanzi, rate, depreciere si amortizare) pentru fiecare industrie in parte, iar, pentru averea personala, s-a folosit fie valoarea declarata a activelor proprii, fie cea care se afla in acte.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#bogati romani, #milionari romani, #Top 300 Capital, #Forbes 500 , #oameni afaceri