Ce lasa in urma cel mai puternic om de afaceri din India

Duminica, 09 Decembrie 2012, ora 07:09
5358 citiri
Ce lasa in urma cel mai puternic om de afaceri din India
Foto: Arhiva

Ratan Tata, cel mai puternic om de afaceri din India, se retrage din functia de presedinte al Tata Son pe 28 decembrie. Modelul de business aplicat de acesta in cele peste doua decenii de activitate poate avea o influenta semnificativa asupra perspectivelor de dezvoltare ale Indiei.

Barbatul in varsta de 75 de ani a preluat, incepand cu 1991, afacerea fondata de strabunicul sau in urma cu 144 de ani si a transformat-o in ceea ce astazi reprezinta cel mai mare conglomerat din sectorul privat indian. Compania sa detine o cota de 7% din piata bursiera din India, plateste 3% din taxele pe mediul de afaceri si 5% din valoarea totala a accizelor.

Afacerile lui ating cele mai diverse domenii: imobiliar, auto, piata asigurarilor, industria elecrocansnicelor, telecomunicatiilor si chiar a ceaiului.

Politicos, elegant si rezervat, Tata a fost regele scenei de afaceri din India in ultimele doua decenii, scrie The Economist.

Un lider de moda veche, a cincea generatie de la conducerea afacerii de 144 de ani, Tata nu poate fi considerat un model de perfectiune din punct de vedere al deciziilor financiare.

Succesorul sau, Cyrus Mistry, care vine din afara familiei in contextul in care Tata nu are urmasi, va trebui sa reorganizeze diviizile de top, TCS si Jaguar Land Rover, dar si alte ramuri aflate intr-o stare subreda.

Cu toate acestea, India poata invata doua lectii importante din cariera lui Tata. In primul rand, tara are mai mult de castigat decat de pierdut din contactul cu lumea exterioara. A doua lectie este aceea ca o companie poate reprezenta motorul progresului.

Tata, care a urmat studii de arhitectura in America, a primit cu usurinta globalizarea. A inteles devreme, in contextul in care India si-a deschis economia in anii '90, ca va trebui sa ridice standardele si sa recurga la masuri dure, constand inclusiv in preluarea unor rivali precum Corus, gigant britanic din industria otelului, si brandul auto de lux Jaguar Land Rover.

Prima achizitie a fost un dezastru financiar, iar a doua un triumf, insa ambele au aratat ca firmele indiene si cele din economiile emergente in general merita un loc respectabil la masa afacerilor globale.

Indienii pot considera ca au invatat aceasta prima lectie. Nume precum Mittal si Infosys sunt cunoscute in intreaga lume. Dar India ramane o tara cu prea multe industrii protejate. Nici Tata nu a fost dornic de multa deschidere in tara, in aceeasi masura in care a fost de dispus sa se aventureze in exterior. Insa, in general, ramane un sustinator ferm al globalizarii.

Cealalta lectie tine de integritate. Grupul sau nu a evitat in totalitate scandalurile, un exemplu fiind cel legat de tranzactiile neautorizate de la inceputul anului 2000. Cu siguranta ca astazi, in cadrul companiei cu vanzari de 100 de miliarde de dolari, au loc activitati discutabile.

Totusi, Tata, atat in public, cat si in viata privata, a denuntat cu fermitate coruptia si asa-numitul "crony capitalism", sintagma care descrie sistemul in care companiile fac profit mituind oficialii si politicienii. Atitudinea fata de clasa politica a Indiei a fost una de distanta politicoasa.

Ironia este ca, prin astfel de actiuni, Tata pregateste sfarsitul tipului de afacere pe care el insusi o conduce. In contextul in care economia indiana se modernizeaza si devine mai deschisa si mai transparenta, afacerile de familie vor avea tot mai putin spatiu de dezvoltare.

Nu cred in decizii corecte. Iau decizii si apoi le fac sa fie corecte- Ratan Naval Tata

"Aceasta a fost una dintre cele mai importante perioade din viata mea. In acelasi timp a fost si cea mai solicitanta. Au existat cateva momente satisfacatoare, dar si unele dificile. Probabil ca cel mai satisfacator in aceasta perioada a fost faptul ca am putut sa sudez organizatia intr-o structura mai solida decat a fost anterior, ca aceasta si-a construit o identitate mai puternica ca grup, ca am luat deciziii curajoase si, in unele cazuri, recompensate.

Ar fi fost grozav de satisfacator daca mediul economic global ar fi continuat sa fie favorabil. Acest lucru, din pacate, nu s-a intamplat, iar aceasta realitate a afectat gradul de satisfactie ", a descris Ratan Tata activitatea sa la conducerea emblematicei companii, intr-un interviu acordat publicatiei indiene Daily News and Analysis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#Ratan Tata retragere afacere, #Tata Motors afaceri India, #model afaceri Tata Motors , #oameni afaceri