Ce vor antreprenorii romani

Autor: Hilde Brandl - arhitect
Vineri, 14 Iulie 2017, ora 14:14
8775 citiri

De foarte multe ori, stirile din media ne vorbesc despre companii care solicita ajutor de stat. Ce nu ne spun insa aceste stiri este ca majoritatea acestor companii apartin chiar statului si au ajuns intr-o situatie complicata desi, spre deosebire de companiile private, au avut inca de la inceput avantajul cunoasterii pietii, a existentei unei infrastructuri si a unor angajati deja specializati in domeniul respectiv.

Comparatia dintre Posta Romana si companiile private de curierat este edificatoare. Astazi, Posta Romana este o companie in picaj, depasita de o firma de curierat care a inceput in anii 90 cu o masina si doi soferi. In acel moment, Posta avea zeci de mii de angajati, mii de sedii si zeci de mii de contracte guvernamentale, fie cu autoritatile centrale, fie cu cele locale.

Dar mergem mai departe: Tarom, mandria noastra nationala, a ajuns sa detina mai putine aeronave si implicit sa transporte mai putini pasageri decat companii private. Cumpararea unui avion de catre Tarom a ajuns motiv de mandrie nationala, in timp ce companiile private reusesc sa achizitioneze cateva astfel de aeronave anual.

Cum s-a ajuns aici? Foarte simplu: managementul dezastruos, lipsa unei etici a muncii, dar mai ales coruptia.

Trebuie sa spunem un lucru foarte clar: companiile private s-au dezvoltat in Romania nu cu ajutoare de stat, ci mai ales in ciuda politicilor statului.

Tocmai de aceea, nu veti vedea un antreprenor onest, care si-a construit de la zero o afacere, mergand cu mana intinsa catre stat. Antreprenorii onesti nu au cerut niciodata ajutoare de la stat sau contracte cu statul, pentru ca orice om de afaceri intelege ca un astfel de model de bussiness nu este unul sustenabil. Vedem acest lucru cel mai bine in domenii precum IT-ul.

Companii private romanesti care nu au avut niciodata contracte cu statul au avut o crestere constanta, sustenabila, fara sa fie afectati nici de schimbarile de guverne si fara sa fie pusi la pamant de criza economica globala. In opozitie, vedeti ce se intampla cu companiile din IT care odata lipsite de contractele de la stat isi inchid portile imediat ce se schimba o administratie sau patronul are probleme penale.

Pentru primul exemplu am si un model de succes, un antreprenor roman intors in urma cu peste un deceniu din Statele Unite, pentru a-si deschide la Galati o companie in domeniul IT. Nu a avut niciodata contracte cu statul, in schimb face soft pentru banci germane si mari companii americane. Dar stiti ce e frumos? Cifra lui de afaceri si profitul sunt infime comparative cu cele ale "marilor" firme romanesti din domeniul IT, lipite la contracte cu statul.

Asemeni prietenului nostru, in Romania sunt zeci de mii de antreprenori si alti zeci de mii de potentiali antreprenori de succes.

Ce vor insa toti acestia? E foarte simplu: ca statul sa nu-i mai incurce, sa nu-i mai umileasca si sa-i trateze cu respectul pe care il merita. Am mai spus asta: antreprenorii inteleg ca trebuie sa contribuie major in societatea in care actioneaza. E absolut normal sa platim corect taxele si impozitele aferente, pentru ca aceasta este tara in care traim cu totii si cu totii intelegem ca nu putem avea un sistem de educatie performant sau o infrastructura sanitara moderna fara sa contribuim cu totii, onest, la aceste lucruri.

Sunt, insa, unele lucruri pe care nu le intelegem si nu le vom intelege niciodata.

Cea mai mare parte dintre companiile care activeaza in Romania s-au unit in organizatii uriase, ce cuprind inclusiv Camerele de Comert, tocmai pentru a discuta direct cu guvernele si pentru a fi consultate atunci cand se iau decizii pe zone fundamdntale precum fiscalitatea. Sa nu uitam niciodata ca o decizie gresita luata de un guvern poate produce zeci de mii de falimente si ca sute de mii de oameni isi pot pierde locurile de munca intr-o clipa. Sa fim realisti, asa cum spunea si Felix Patrascanu intr-o emisiune TV, sa nu-si faca cineva grija ca "milionarii" nu se vor descurca.

Fie ca isi vor inchide afacerile, fie ca vor pleca sa faca afaceri in alta tara, viata lor nu va suferi modificari majore. Vor trai la fel de bine ca si pana acum. Cei care vor avea cu adevarat de suferit vor fi zecile sau poate chiar sutele de mii de angajati care isi vor pierde locurile de munca, si pentru care un job stabil reprezinta garantia ca isi pot plati ratele la banca si ca pot asigura copiilor cele necesare cresterii si educatiei lor.

In cea mai mare parte a timpul, organizatiile create de oamenii de afaceri au avut un dialog bun sau chiar foarte bun cu guvernele, indiferent de culoarea politica, iar un exemplu este chiar Administratia Ponta, un premier care a inteles ca nu poti schimba regulile jocului fara a te consulta si cu jucatorii.

Din pacate, incepand cu Guvernul Grindeanu, Romania a intrat intr-o perioada marcata total de lipsa de predictibilitate. In mod normal, un antreprenor isi face planuri pe o perioada de cel putin 3-5 ani. Planurile includ investitii in tehnologie, investitii in dezvoltare sau in resursa umana si se bazeaza, cum altfel, pe "regulile jocului" - adica pe nivelul taxelor si impozitelor. In tot acest timp, orice schimbare majora a regulilor ii da peste cap total planul de afacere, astfel ajungand la faliment.

Masurile anuntate sau chiar impuse de Guvern in ultimele 7 luni nu au facut decat sa creeze nesiguranta in randul antreprenorilor, ceea ce i-a facut pe acestia sa-si stopeze investitiile si in general orice plan de dezvoltare, de crestere sau de extindere a capacitatii de productie. In nicio economie libera, niciun antreprenor sau director nu va risca sa faca astfel de investitii daca nu exista o minima siguranta ca anumite conditii fiscale sau economice nu se schimba la modul radical.

Guvernantii sunt acum decisi sa sugrume mediul de afaceri in incercarea disperata de a indeplini macar o parte din promisiunile electorale populiste si lipsite de orice baza in realitate. Supra-taxarea si supra-impozitarea mediului de afaceri ar putea aduce pe termen foarte scurt venituri suplimentare la buget, insa in maxim 2 exercitii bugetare complete, cu totii vom avea supriza sa vedeam ca mare parte din afaceri au plecat deja in tari mai prietenoase cu mediul de afaceri. Evident, in urma lor vor ramane venituri mult mai putine la buget, indatorare, somaj si disperare, pentru ca doar asta au lasat in urma politicile socialiste.

Astazi, zeci de mii de antreprenori care lucreaza in Romania isi conduc afacerile cu frana de mana trasa. Multi dintre ei nu stiu daca peste un an vor fi tot aici, iar daca vor fi, cati angajati si ce cifra de afaceri vor avea. Impredictibilitatea demonstrata de guvernanti s-a transmis din pacate inclusiv pe bursa, acolo unde s-au pierdut milioane de euro din cauza unei simple declaratii.

Nu asa se face.

O alta meteahna a actualilor guvernanti este lansarea in piata a unor idei ce ar putea schimba radical economia romaneasca, fara a avea la baza niciun studiu de impact. Asta o face Guvernul Romaniei, in conditiile in care si cel mai mic antreprenor care vinde pepeni pe strazile Bucurestiului face in prealabil un "studiu" pentru a gasi un loc cu vad. Asta in conditiile in care in Ministerul de Finante lucreaza sute de oameni ce pot fi pusi la treaba.

Un exemplu clar de pompierism specific Guvernului Dragnea II este joaca cu prelungirea termenului de predare a proiectelor pentru Start Up Nation. Este incalificabil faptul ca ministrul anunta personal prelungirea acestor termene, pentru a reveni dupa cateva ore pentru a ne spune ca a fost o simpla eroare de comunicare. Ok, poate ca pentru guvernanti acestea sunt erori de comunicare. Dar in piata, astfel de "erori de comunicare" se pot traduce prin pierderea a zeci de mii de locuri de munca. Cine plateste? Cine raspunde?

Harababura nu ar fi insa completa daca nu amintim si episoadele cu celebrul impozit pe cifra de afaceri. Daca va amintiti, impozitul era sustinut frenetic de domnul Dragnea in timp ce era respins de premierul Tudose. Si, ca circul sa fie complet, domnul Tariceanu ameninta cu ruperea coalitiei daca acest impozit va intra in vigoare. Ce sa inteleaga, de aici, mediul de afaceri?

Toate declaratiile astea ne duc cu gandul mai degraba la modul in care se joaca in nisip o grupa de pre-scolari, diferenta fiind insa acum ca groapa cu nisip in care se joaca guvernantii e chiar Romania.

Singurul lucru pe care il cer antreprenorii guvernantilor este acela de a nu mai strica, prin interventionism si masuri fara nicio logica economica ceea ce s-a construit in toti acestia ani. Avem o economie in plina dezvoltare, avem zeci de mii de antreprenori ce au dovedit deja ca pot face perforanta. Lasati-i sa lucreze, nu le ma stricati afacerile prin tot felul de taxe si impozite inventate.

Intelegem ca ati gresit si ca in loc sa va prezentati in campanie cu un program facut de economisti, v-ati prezentat cu un program facut de PR-isti. Intelegem ca nu va ies calculele si ca nu aveti de unde sa platiti miile de euro pe care le promiteati in campanie unor categorii sociale. Intelegem si ca va temeti ca asta v-ar putea duce in jos. Dar asumati-va. Si nu trageti dupa voi si tara. Romanii, fie ca v-au votat sau nu, chiar nu au nicio vina.

Hilde Brandl este arhitect si conduce un birou de arhitectura la Bucuresti din 2009. Este implicata in mai multe proiecte de promovare a turismului romanesc.

S-a nascut in Romania, in perioada comunista, de unde a emigrat in Germania alaturi de familia sa. Dupa 1989 s-a intors la Bucuresti unde s-a inscris la Facultatea de Ahitectura "Ion Mincu". Dupa ce a obtinut diploma de arhitect in Germania, a lucrat in mai multe tari, printre care Germania, Bonair si Venezuela. In Venezuela a participat la miscarile de protest fata de presedintele socialist Hugo Chavez.

In 2016 s-a inscris in Partidul National Liberal, unde militeaza pentru o mai buna guvernare, pentru un stat suplu si pentru un mediu de afaceri competitiv si onest.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#mediu afaceri impact masuri Dragnea PSD, #masuri economice Dragnea Tudose guvern , #oameni afaceri