Ziare.com

Ce vor oamenii de afaceri de la viitorul Guvern?

de Teodora Bodeanu; Camelia Sisea
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 12:54

   

Ce vor oamenii de afaceri de la viitorul Guvern?
Cele mai mari grupari politice, Uniunea Social Liberala si Alianta Romania Dreapta, au anuntat o multime de masuri pentru economia romaneasca, in cadrul programelor de guvernare. Totusi, mediul de afaceri isi doreste un singur lucru: stabilitate.

Coalitia aflata la guvernare, USL, spera sa castige voturile romanilor, la alegerile parlamentare de pe 9 decembrie, promitand o impozitare diferentiata, in praguri de 8, 12 si 16 la suta, pentru avantajarea celor cu venituri mai mici.

USL doreste si majorarea salariului minim pe economie pana la 1.200 de lei, in 2016, precum si reducerea CAS cu 5 procente. In privinta taxei pe valoarea adaugata, USL propune scaderea la 19 la suta, iar, pentru produsele alimentare, la 9 procente. Nu in ultimul rand, USL intentioneaza sa taie in jumatate numarul taxelor parafiscale.

La randul sau, ARD are in vedere reducerea cotei unice pe venit si profit la 12 la suta, de la 16%, incepand cu 2013, astfel incat sa fie atrase mai multe investitii straine.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

De asemenea, tot de la 1 ianuarie 2013, salariul minim pe economie ar urma sa se majoreze pana la 850 de lei, iar, pana la 1 ianuarie 2015, sa fie de 1.000 de lei, reducand, in acelasi timp, CAS cu 5%.

Desi toate aceste propuneri par minunate, oamenii de afaceri nu au incredere ca acestea vor fi aplicate sau ca vor avea chiar efectul scontat de politicieni.

"Toate promisiunile sunt foarte frumoase. Le pun sub semnul intrebarii, pentru ca avem nevoie de un deficit bugetar minim, ceea ce inseamna ca, pentru a-l mentine, trebuie sa avem o inviorare a economiei, noi locuri de munca si o noua valoare adaugata, care sa aduca venituri. Pe de alta parte, inseamna cheltuieli, care nu se micsoreaza. Cum vor influenta veniturile la buget? Vor aduce niste pierderi. Cu ce le acoperim?", a comentat Constantin Tampiza, reprezentantul LukOil in Romania, pentru Ziare.com.

"La nivel macroeconomic, miracolele astea se produc foarte rar, mai ales in situatii de criza. Unde se minte cel mai mult? La razboi, la vanatoare/pescuit si in alegeri", a adaugat el.

In schimb, Dragos Dragoteanu, presedintele agentiei imobiliare Euroest, crede ca nici una din masurile propuse nu va fi pusa in aplicare.

"Nici unul dintre programe nu poate fi dus la indeplinire, intrucat sunt promisiuni nerealiste. Atat timp cat Guvernul are nevoie de bani, va inventa noi metode de a colecta taxe marite, astfel incat sa-i mareasca incasarile", a spus Dragoteanu, pentru Ziare.com.

Ce masuri isi doresc oamenii de afaceri?

Sorin Minea, presedintele Angst si al patronatului Romalimenta

"Eu nu pot sa cer decat un singur lucru: ca economia de piata sa functioneze. Politicul sa se amestece din ce in ce mai putin, iar economia sa se faca prin confruntari clare.

Sa apara legea patronatelor, ca sa stie cine pe cine reprezinta, pentru ca acum toata lumea reprezinta pe toata lumea. Si sa apara solutii clare in urma discutiilor.

Din punctul meu de vedere, cea mai rapida miscare ar trebui sa fie reducerea TVA. Ar debloca cea mai importanta parte a economiei romanesti, anume agricultura si industria alimentara.

Nu sunt un partizan al subventiilor date aiurea, al incurajarii cresterii animalelor dupa casa. Sunt un partizan al asocierii, ca in afara, iar subventiile sa fie dirijate sub cei asociati".

Constantin Tampiza, reprezentant LukOil in Romania

"Cea mai mare masura este sa nu incurce antreprenoriatul, sa asigure un mediu fiscal si legislativ coerent si stabil. Sa nu schimbam in fiecare an regulile de joc. Sa fie stabilitate.

Si sa realizam principiul economiei de piata. Sa nu influentam sectorul privat si alte sectoare economice care mai produc ceva prin diferite metode administrative.

Trebuie sa stimulam investitiile in Romania. Pentru asta, avem nevoie de stabilitate economica, financiara, bugetara. Cursul va depinde de dezvoltarea economica. Preturile cresc pentru ca avem inflatie, pentru ca consumam mai mult decat producem. Nu putem sa consumam mai mult decat producem. Nu putem sa marim, de exemplu, salariile cu 10 procente, cand productivitatea scade cu 5 procente sau e stabila. Ritmul de crestere a salariilor nu poate sa fie mai mare decat al cresterii economice".

Dragos Dragoteanu, presedintele Euroest

"Mediul de afaceri nu doreste altceva decat sa fie lasat in pace. Trebuie sa se orienteze la concurenta din zona, in privinta masurilor fiscale. Atat timp cat, la orice taxa, ne situam peste Bulgaria, care este tara concurenta, este clar ca investitorii straini vor alege Bulgaria in locul Romaniei.

Un impozit de 10 la suta ar mari incasarile, pentru ca antreprenorii ar fi mai corecti. Scaderea CAS este binevenita daca se injumatateste. Atunci munca la negru se va mai reduce si, pe termen mediu, statul ar fi mai castigat, prin incasarea de sume mai mari.

Cea mai buna metoda pentru deblocarea pietei imobiliare ar fi eliminarea TVA la vanzarea de apartamente din blocuri noi, construite in ultimii doi ani. Sustinerea segmentului imobiliar prin programe gen Prima Casa, astfel incat orice persoana care demonstreaza ca este eligibila bancar sa poata beneficia de credite preferentiale".

Marius Ghenea, presedintele Fit Distribution

"Ar fi utila o simplificare a sistemului taxelor sociale (sanatate, pensie, somaj etc.). Un alt element care mi se pare important este acordarea unor facilitati pentru investitiile de tip capital de risc facute in Romania: cei care investesc in companii (fie ei business-angels sau fonduri de investitii) isi asuma riscul inerent ca vor pierde toti banii investiti, dar acesti bani se duc in general in angajarea de personal, in taxe platite catre stat, in investitii de capital, deci investitorii contribuie la bugetul de stat si la crearea de locuri de munca fara a primi vreun 'incentive', ceea ce nu este stimulativ. Asemenea programe exista de mai mult timp in alte tari europene si ele functioneaza".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2098 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Concluzia ... printre forumisti nu sunt oameni de afaceri !!!

Trista constatare ... deja "analizele" de pana acum si-au pierdut din "greutate" .. nu stiam de ce se "arunca" asa de usor cu cuvintele .. pentru ca nu costa .. dar daca v-ar costa ???

 

Cererile oamenilor de afaceri nu se va realiza,deoarece...

Stimate,d-le Sorin Minea,
1.Economia de "piata" nu va functiona fara o reconstructie industriala,fiindca ea nu exista!Exista o "economie postcomunista",in care "oligarhia politica" blocheaza in folosul ei,masurile de dezvoltare economica,resursele financiare sint "sifonate",banii europeni se dau contra "cota parte" din ei,orice afacere este sprijinita "contra cost",gradul de coruptie fiind imposibil de redus.
2.Asocierea este un mit economic-iluzia noastra,lipsind cu desavirsire toate conditiile de existenta a acesteia:increderea in aproapele nostru si o traditie a asocierii.
Ele exista doar in societatile dezvoltate,fie in domeniul mafiotic,unde inselaciunea se pedepseste altfel decit prin legile noastre,curente...care te rezolva in 15 ani.
Stimate d-le Constantin Tampinza,
1.Stabilitatea mediului fiscal si legislativ este unul din principiile fundamentale de functionare optima a economiei de piata.
Intr-o tara fara "axa economica principala(asigurari,petrol,gaze,energie electrica,etc.)care nu ne mai apartine,iar industria este una straina(ce vine si pleaca functie de interese straine)Guvernul nici nu
poate realiza "politicile economice" cerute de dvs.
Singura (dar "falsa sau surogat" - politica economica) este cea BUGETARA,adica sa incaseze de la intreprinderile straine,taxe si impozite.
In lipsa "economiei nationale",care ar fi legata prin mii de fire de Romania,politica bugetara consta doar in cresteri sau diminuari de taxe si impozite,functie de climatul economic european,functie de venirea,plecarea sau falimentul intreprinderilor sau a tarii in general.
Plecind de la evolutia haotica,necontrolabila a economiei europene si de la "tranzitia" prin Romania a intreprinderilor straine,nu poate fi stabilita o anumita regula ori "scenariu" de "evolutie bugetara" evaluabila,pe baza careia sa fie stabilizat sistemul fiscal.O promisiune solemna de stabilitate,data azi va fi incalcata maine de o "ordonanta de urgenta",care va stabili un alt cuantum de taxe si impozite,functie de evolutia haotica a "economiei straine" de pe teritoriul Romaniei,si a defcitului bugetar,produs de gondole,parcuri la tara,etc. !
Nu doresc sa ma erijez in "expert economic",ci doar sa lupt cu iluziile ilustrilor manageri,care mai cred ca cineva le poate aduce altceva decit ceeace exista astazi pe "piata economica" a Romaniei!
Asa cum am aratat,este o naivitate sa asteptam ca "postcomunismul economic romanesc" sa asigure,ceeace intr-o tara dezvoltata,este o normalitate economica.
Pina cind Romania nu va trece prin purgatoriul unui "proiect politic,economic si social de schimbare",care sa dezintegreze toate blocajele din calea dezvoltarii si functionarii normale a economie,oamenii de afaceri vor astepta in van,ca masurile propuse sa le fie luate in seama.
Cu ocazia alegerilor va exista mereu o deschidere totala fata de antreprenori,dar a doua zi dupa alegeri se va uita tot ce s-a promis - pina la viitoarele alegeri,cind promisiunile se reiau...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor