Ziare.com

Cele mai puternice business-uri din Romania fac un apel la Guvern: E nevoie de o resetare. Ingrijorarile sunt maxime! - Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Miercuri, 21 Februarie 2018, ora 07:12

   

Cele mai puternice business-uri din Romania fac un apel la Guvern: E nevoie de o resetare. Ingrijorarile sunt maxime! - Interviu
Cerem guvernului sa ne foloseasca, cu resursele noastre, cu specialistii nostri, vorbiti cu noi sincer, ascultati-ne pentru ca nu vrem raul Romaniei si nu putem decat impreuna! Nu vrem sa fim pompieri, voi sa lansati, noi sa stingem focul! E nevoie de o resetare. Noi am crescut, dar nu ne-am dezvoltat, nu am facut in parteneriat, ci unii in pofida celorlalti.

Este mesajul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, transmis intr-un interviu pentru Ziare.com de Dragos Anastasiu, patronul Eurolines. Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei reprezinta jumatate din PIB-ul tarii, un milion de locuri de munca, 54 de mii de firme si 75% din exporturi.

"Intr-un an in care economia a mers bine, ingrijorarile sunt maxime: lipsa fortei de munca, birocratia, lipsa de predictibilitate si imaginea Romaniei", enumera Dragos Ansatasiu. Dar, "daca vii cu mentalitatea de afara, sunt oportunitati extraordinare in Romania. Noi nu avem cuvantul 'pasator', avem doar 'nepasator. O fi un semn."

Oamenii de afaceri se tem de o noua impovarare fiscala a mediului de afaceri, iar rapiditatea cu care se doresc a fi implementate schimbarile creeaza in mediul de afaceri neliniste profunda si neincredere.

Dragos Anastasiu a comentat si atacul la multinationale si a vorbit despre relatia si diferentele dintre capitalul strain si cel autohton, dar si despre cresterea economica de anul trecut.

Ca sa stim incotro mergem, trebuie sa stim de unde plecam. Asadar, cum apreciati evolutia mediului de afaceri din Romania pe parcursul anului 2017?

S-a intamplat un paradox. Intr-un an in care economia a mers bine in aproape toate domeniile, ingrijorarile sunt maxime. Principala ingrijorare, care creste zi de zi, este lipsa fortei de munca. Cere foarte multa energie sa gasesti oameni, sa ii instruiesti, sa ii tii. Este principala piedica a Romaniei astazi si in viitorul cel putin apropiat, iar daca nu facem nimic se va adanci.

Daca ii platiti mai bine vor ramane.

De acord, dar nu faci asta pocnind din degete, de maine. Credeti ca mie nu imi convine sa imi platesc oamenii super bine? Imi convine. Daca pot, daca putem, daca producem suficient.

Va dau un exemplu din turism. Am Green Village in Delta Dunarii. Gasesc oameni in acel loc izolat de doua ori mai greu. Trebuie sa ii platesc dublu. Dar piata nu imi plateste serviciile dublu, pentru ca straini nu avem, iar romanii nu dau banii de care am avea nevoie ca sa putem plati mai bine.

Taiati din profit.

In Delta Dunarii am profit zero. Am pierderi. Pe de alta parte, ajutati-ne sa avem marje facand punctual si fara probleme rambursarile de TVA, eliminand birocratia, a doua mare problema a mediului de afaceri.

De ce nimeni nu reuseste sa reduca birocratia desi fiecare guvern isi propune ferm sa o faca?

Exista o rezistenta fenomenala in aparatul birocratic. Eu am aruncat stampilele, dar am cinci intrebari pe zi: ne cere stampila la stanga, la dreapta.

Lipseste digitalizarea, informatizarea, inca lucram cu pix si hartie ca acum 20 de ani. Fiecare angajat din Romania e obligat sa se ponteze ora de ora. Pe mine nu ma intereseaza ca oamenii sa fie aici daca au temele facute, daca suntem in bugete, pot lucra de acasa, de unde vor, dar asta e numai in mintea mea, pentru ca nu pot prin lege.

Alta ingrijorare?

Imaginea Romaniei. Turismul, exporturile, investitiile tin in mod categoric de imaginea Romaniei. Nu facem nimic ca sa ne promovam realitatile care sunt mult mai bune in Romania decat imaginea.

Infrastructura Romaniei e mai buna decat imaginea?

Nu e vorba in primul rand de infrastructura.

Si atunci ce e denaturat?

Aratam ca o tara din est, gri.

Si nu suntem asa? Uitati-va pe geam!

Intr-un cartier din Bucuresti in februarie. Dar haideti sa ne uitam in Delta Dunarii, in Transilvania unde printul Charles zice ca e colt de rai, sa ne uitam in Bucovina, in Sibiu, in Brasov, in Sighisoara etc. Se duc nemtii pana la capatul lumii, in Vietnam, credeti ca acolo infrastructura e mai buna? Dar lumea nu pentru asta se duce.

Si nu sunt promovate oportunitatile de afaceri din Romania.

As vrea sa va spun ca Romania are comori fantastice. Una e diaspora. E o nenorocire, dar si o oportunitate sa ai 4 milioane de ambasadori in strainatate, care pot vorbi frumos despre Romania. 70% s-ar intoarce, protrivit unui studiu Repatriot.

Si daca vii cu mentalitatea de afara, sunt oportunitati extraordinare. O mare problema a fortei de munca din Romania este exact aceea de metalitate care se schimba afara.

Acolo nu mai poti sa stai acasa sa astepti sa ti se intample si trebuie sa abandonezi "merge si asa". Daca te intorci cu bagajul acesta in Romania ai oportunitati. Noi nu avem cuvantul "pasator", avem doar "nepasator". O fi un semn.

Oportunitatile includ coruptia? Recent imi spunea un om de afaceri de calibru ca nu mai poate face fata la cata spaga i se cere din nou.

Evident ca sunt bariere. Dar oportunitatile sunt mai mari decat ele. Si v-o spune un om care s-a intors acum 20 de ani din Romania, medic fiind.

Lipsa de predictibilitate face parte dintre oportunitati?

Aceasta este a patra mare problema. Impredictibilitatea financiara, fiscala, juridica. Si ea se poate rezolva imediat.

Cum?

Guvernul nu mai schimba Codul fiscal doi ani. Trebuie sa existe doar bunavointa. Acum sunt mai optimist decat eram acum 6 luni.

Sa inteleg ca aveti incredere in dna Dancila?

Nu o cunosc si nu pot sa spun. Dar cu actualul ministru de Finante, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei a avut o colaborare de buna calitate in 2013-2015, in sensul dialogului real.

Si anul trecut cand economia duduia, dupa cum spuneti, nu ati avut dialog?

A fost un fel de dialog, dar nu unul real. Partea cealalta avea un drum clar stablit, dat de un plan de guvernare, votat de romani si incercarile noastre de interferenta au ramas in stadiul de incercari. Cu unele mentiuni. De exemplu, forma la care s-a ajuns cu split TVA e un succes al Coalitiei.

Si in privinta modificarilor la Codul fiscal?

Si acolo sunt unele ameliorari, dar nu suntem multumiti de rezultat. Si cea mai mare problema e rapiditatea cu care se doresc a fi implementate schimbarile, care creeaza in mediul de afaceri neliniste profunda si neincredere.

Schimbam, apoi schimbam schimbarea, corectam ce am facut fara studiu de impact. Noi am cerut dialog, studiu de impact si implementare dupa 6 luni.

Va temeti de o noua impovarare a patronilor pentru echilibrarea cifrelor?

Da. Pentru ca noua nu ne dau calculele. Si ne intrebam care e sustenabilitatea masurilor. Specialistii spun ca nu iese la socoteala si ceva probabil se va intampla.

O varianta de iesire este sa duduie economia, dar pentru asta e nevoie de incredere in primul rand, pentru ca potential este. Eu va garantez ca Romania are potential de crestere de 10%.

Si nu vorbesc doar de increderea mediului de afaceri, ci si a populatiei. Dvs ca sa consumati, ca sa cumparati inca o bluza, inca o pereche de ochelari sau o vacanta, nu trebuie sa aveti incredere ca venitul dvs e stabil?

Cheltuiesc, investesc, daca am incredere, fie ca sunt persoana juridica sau persoana fizica.

Dvs vedeti potential de crestere, chiar spectaculoasa. Sunt insa si voci care se tem de o noua criza, avand in vedere inclusiv aceasta crestere pe care o considera nesanatoasa, fiind bazata in buna masura pe consumul din import.

Eu nu o vad, dar, desigur, nu sunt Mafalda. Cresterea pe consum nu e artificiala, dar nu e cea mai sanatoasa. Dar au crescut si exporturile, si industria. Sigur ca ar fi trebuit sa fie consumul mai mult din intern si sa fie industria mai mare decat consumul.

Deci nu cred ca anul acesta, anul viitor se intrevede o criza internationala, dar noi atentionam sa nu facem aceleasi greseli din anii 2007-2009. Desi nu vedem criza la orizont, ar trebui sa gandim ca si cum apare, adica sa punem de-o parte, sa ne pregatim.

Simtiti o ostilitate a guvernantilor fata de mediul de afaceri? Dna Vasilescu acuza patronii ca au furat de la angajati.

Asta este parte din neincredere. Noi le-am tot spus sa nu mai atace mediul de afaceri in ansamblu, sa nu mai atace investitorii straini, mutinationalale, bancile, care sunt piloni ai unei dezvoltari sustenabile.

Daca avem o adversitate din partea mediului politic, nu se creeaza baza de incredere necesara si daca nu ai incredere nu ai nimic.

Dar atacul la multinationale este unul nationalist, un fel de aparare a capitalului autohton asuprit de concurenta incorecta a marilor investitori straini.

O mare greseala. Noi suntem Europa, mai discutam de capital romanesc, german, francez etc?

Da, exact asta e discutia pe care o auzim permanent dinspre politic, si nu ma refer doar la Putere.

Nimeni nu fuge de aici cu investitiile si trebuie sa cream cadrul in care stimulam capitalul. Eu sunt antreprenor roman, am capital 100% romanesc, imi doresc stimularea captialului autohton, dar asta se face nu prin denigrarea altora, ci prin stimularea antreprenoriatului si afacerilor de familie, care sunt preponderent romanesti.

Avem nevoie de investitorii straini ca de aer.

De ce, cat timp externalizeaza profitul?

Daca nu respecta legea trebuie pedepsiti. Daca o respecta, oricine are dreptul sa faca ce vrea cu banii facuti legal.

Eu nu sunt avocatul multinationalelor, sa fim bine intelesi, dar ele se remarca prin cateva lucruri: isi platesc oamenii mai bine, investesc in ei si ii platesc 100% oficial, motiv pentru care profiturile lor sunt procentual mai mici.

Dar toate taxele si impozitele pe veniturile angajatilor se duc la stat, TVA se duce la stat si la final vine impozitul pe profit. Deci cea mai mica parte.

Nu putem decat impreuna. Ei dau mult de lucru antreprenorilor romani, iar cel mai important este importul de know-how pe care il facem de la ei. Cei care pleaca din multinationale aplica pentru antreprenorii romani ceea ce au invatat.

Cum stimulam antreprenoriatul romanesc?

Prin educatie antreprenoriala, in primul rand. Sa stie sa fie mai buni manageri, sa stie sa se externalizeze. Deci nu putem decat impreuna inclusiv impreuna cu statul, pe baza increderii reciproce.

E nevoie de o resetare. Noi am crescut, dar nu ne-am dezvoltat, nu am facut in parteneriat, am facut unii in pofida celorlalti. Nu ne merge rau, dar ar putea sa ne mearga mai bine si mai simplu.

Ati majorat salariile brute pentru a acoperi trecerea contributiilor?

Noi nu am marit salariile la nivel de contract, dar acordam bonusuri pana cand ordonanta devine lege si nu o mai intoarce cineva de la CCR. Am avut grija sa nu sufere nimeni. Dar ce se intampla daca se reversivilizeaza? Iar o schimbi?

Ati avut pierderi ca sa metineti net-urile angajatilor?

Pe tot grupul, prin acest transfer e o pierdere de 10.000 de lei, foarte mica, e adevarat. Dar sunt costuri operationale mari. Eu nu inteleg de ce a fost facuta aceasta mutare.

Cum vedeti dvs lupta anticoruptie? Va temeti sa nu fiti victima unui abuz?

Nu. Eu nu am ideea asta cu statul paralel. Toate lumea are o temere cu o legislatie care s-a schimbat permanent. Despre abuzuri habar nu am, dar eu cred ca e mai mult lipsa de profesionalism in toate domeniile, inclusiv in justitie.

In relatia noastra cu statul vad o anumita imbunatatire fata de acum 20 de ani, nu vad rea credinta, ci lipsa de profesionalism si de intelegere a felului in care functioneaza partea cealalta. Nu ne inteleg si de aici multe greseli care pot fi interpretate ca abuz.

Anticoruptia este o arma impotriva capitalului autohton in favoarea capitalului strain?

Nici vorba. Diferenta dintre multinationale si antreprenorii romani e ca ele n-ar risca niciodata nimic, lucreaza structurat, cu consultanti, digitalizati si cand au controale se prezinta trei consultanti de la "Big Four".

Noi lucram mai riscant si cand apare un control vine contabilul-sef. Si la noi sunt mai multe greseli, si mai multe amenzi, de aici sentimentul ca unii sunt avantajati. Eu nu cred, dar ei lucreaza altfel.

V-a invitat guvernul Dancila la vreo discutie?

Da. Peste doua ore (luni - n.red.). e o intalnire cu echipa pentru a stabili cadrul unei viitoare intalniri oficiale.

Si cand veti fi fata in fata cu dna Dancila?

In primul rand, ii vom face o radiografie a situatiei, asa cum v-am facut-o si dvs. Noi, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, adica jumatate din PIB-ul tarii, un milion de locuri de munca, 54 de mii de firme si 75% din exporturi, va suntem parteneri.

Folositi-ne cu resursele noastre importante, cu specialistii nostri de buna calitate, vorbiti cu noi sincer, ascultati-ne, pentru ca nu vrem raul Romaniei si nu putem decat impreuna! Noi nu vrem sa fim pompieri, voi sa lansati, noi sa stingem focul.

Dar daca anul trecut economia a mers asa de bine, desi faceau ceea ce dvs contestati, inseamna ca v-ati inselat, ca era bine cum au decis ei?

Ce s-a intamplat in 2017 nu e rezultatul a ceea ce s-a facut in 2017, ci de prin 2013. Mediul de afaceri gandeste in decade, investitiile se fac pe termen mediu si lung, la fel angajarile. Ce am facut bine sau rau se vede peste cativa ani. Iar cresterea economica nu e a guvernului, e a mediului de afaceri in primul rand.

Mediul de afaceri s-a decuplat de politic?

Asa ar vrea multi, dar nu tine. Sigur ca iti vezi de treburile tale, dar suntem in interdependenta, pentru ca guvernul creeaza cadrul.

Cum vedeti 2018?

Din punct de vedere economic, inca va merge pentru ca suntem in inertie, dar trebuie sa recastigam increderea, sa intram in predictibilitate, sa facem o strategie pe forta de munca si pe educatie. Tot ce trebuie e numai o chestiune de bunavointa intre politic, administratie si mediul de afaceri. Noi suntem pregatiti.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9260 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cam...

..uns cu alifii, nenea ăsta.

 

ce este de facut

Multe firme romanesti private NU platesc intreg salariul angajatiilor intreg dar si la negru (se poate observa dupa cum majoritatea angajatiilor au pe contract salariul minim brut). Multi romani NU vor sa lucreze la firme private pentru ca sunt chinuiti de patroni, sefi, clientii firmelor vesnic nemultumiti (au doar drepturi sa faca scandal) in U.E., salariile nete sunt mici. Firmele romanesti sa exporte produse si in tarile din afara Uniunii Europene unde sunt destule tari care asteapta produsele romanesti de calitate. Salarile vor creste in continuare pentru ca si economia va continua sa creasca. Forta de munca trebuie adusa din afara tarilor europene (Asia, Africa) deoarece basarabeni merg in UE, Rusia la munca, ucrainieni si balcanici nu cunosc limba romana.

esti moldovean soto , cred ca si de peste prut

esti moldovean soto , cred ca si de peste prut numai astia se vaita ... salarile se dau in functie de capacitatea "intelectuala ",studii , ale fiecaruia ! pai daca esti necalificat cat ai vrea ? vrei bani mai multi pe santier la carca nene , iei 2500-3000...

partidul te vrea tuns roacare

Mediul de afaceri realizeaza ca isi va lua o mare teapa, dupa maririle salariale din mediu bugetar unde o asistenta/politist sau alti neica nimeni de prin primarii primesc 1000euro net. Nu va mai munci din dracu prin fabrici si uzine pe salarii de 200-400 euro cum se intampla acum. Si asa exodul era mare, de acum va fi si mai mare in mediul privat daca nu vor da salarii decente.

 

Principala ingrijorare, care creste zi de zi, este lipsa fortei de

munca.

Platiti-i ca lumea, nu vor mai pleca in strainatate si nu veti mai avea motiv a va plange.
Va plangeti ca a fost marit salarilu minim si concomitent ca n-aveti forta de munca... vindeti cu preturi occidentale? platiti munca in acelasi fel si nu veti avea probleme... si cu patrula-n curte si cu suftetu-n rai e mai greu...

 

pensula - mda

Salariul minim 2000 de euro, e bine?

Ia fă tu o firma cu 5 angajati , 2 cu salariul minim de 2000 euro, ceilalti cu 3000 de euro /luna.
Rezista un an măcar.
Si vino apoi să ne povestești.

Dacă nu, stai jos!

tu baga-ti in cap ce am scris si nu umbla cu cotca

rii, ca eu n-am cerut 2000€ ci o remunerare omeneasca, sa nu mai plece inginerii la cules castraveti... v-ati innadit la munca pe dai boje... alaltaieri am avut o discutie, persoana se minuna ca oamenii nu sunt dispusi sa munceasca pe nimic... la 2 lei ora nu se poate asigura supravietuirea, ce sa mai vorbim de reproducerea fortei de munca... pai daca nu pot duce o viata omeneasca, nu-si pot sustine existenta, la ce sa munceasca? Sa-i ingrase si mai mult pe aia carora oricum le plesneste burta de atata bine?! PRUNA!

1.Stimate d-le Dragos Anastasiu, de 28 de ani cereti Guvernelor un

mediu de afaceri functional, care inseamna predictibil si pro-activ in sustinerea afacerilor!
Ori acest lucru este irealizabil in lipsa unui PROIECT DE TARA, care sa cuprinda ca obiectiv principal reindustrializarea Romaniei, cu metodele, tehnicile, mijloacele si instrumentarul care sa actioneze SISTEMIC pentru functionalizarea mediului de afaceri!Orice masura pozitiva individuala, partiala este fara efect asupra ansamblului mediului economic, deoarece domeniile nereformate anuleaza efectele pozitive ale celor reformate!
Cine sa va realizeze un proiect care sa forteze coerenta si eficienta economica a actiunii politice, economice, sociale, administrative, organizatorice, juridice, legislative, etc. care sa permita cuprinderea in NORMATIVELE programelor de guvernare ale guvernelor (pe domenii si ramuri economice) reformarea asteptata de dvs??Asteptati acest lucru de la PSD ori PNL, cind senatorul Vosganian constata la Conferinta Nationala (organizata de CursdeGuvernare in ianuarie a.c.), ca de un deceniu s-a creat o prapastie de comunicare intre guverne si institutiile stiintifice economice (Academia, ASE, Institutele de Cercetare Economica, etc.) - incit Romania a devenit o tara necunoscuta pentru clasa politica si Guverne?
2.Un astfel de proiect (anticriza) n-a fost "produs" in 2010 de Grupul de Economie Aplicata (si ilustri sai consultanti), nici de ASE sau Academia Romana, iar Presedentia "s-a predat" pur si simplu in fata acestei imposibile realizari - dupa 2 ani de incercari nereusite (ale Comisiei Prezidentiale)...
Este la fel de IMPROBABIL ca folosind resursele si specialistii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei sa construiti un astfel de proiect de tara, care solicita o viziune noua (asiatica) asupra dezvoltarii industriale, iesirea din modelul economic bugetar (clasic european) si constructia unuia special de "dezvoltare economica-industriala rapida, de ajungere din urma a tarilor dezvoltate".Adica a ceva absolut nou (si revolutionar pentru Europa dezvoltarii economice lente) in ce priveste insasi fundamentele si NOTIUNEA de dezvoltare!
3.Realizarea unui astfel de proiect de tara este imposibila intr-un termen scurt sau imediat si va fac oferta evaluarii unui astfel de proiect aflat in stare finalizata, OPERATIONALA, cu care sa mergeti la guvern pentru promovare.In rest, asteptarile constructiei sale sint inutile, iar Coalitia si firmele reprezentate de ea vor astepta mult si bine debutul unui proces national de reindustrializare si dezvoltare economica accelerata, care sa aduca acasa cele 4 milioane de migranti economici.In lipsa acestui proiect de tara, acestie nu au ce sa gaseasca in Romania de natura sa-i convinga ca economia va urma o crestere accelerata si Vestul economic se va muta la ei acasa.
cu stima,
Caliman I. Eugen consultant independent, dezvoltare industriala, tel. 0721316019.

 

ti-am mai scris: vrei proiect de tara? reindustrializare? fa-t

i partid nou, ca cu cele existente faci o branza. Iar partid nou presupunje oameni noi, cinstiti, cu dragostev de tara, nu de buzunar.
Ia trece tu in revista cine ai fost cei care a facut Unirea si apoi Romania Mare? Alecsandri, Kogalniceanu si toti ceilalti au fost oameni avuti, boieri, cu nivel intelectual scolit in apus, care-si iubeau tara si pentru care taranii care le lucrau mosiile erau oameni, nu bo i de pus in jug, maerial consumabil... erau in primul rand romani... daca gasesti din astia ai succes cu ce vrei sa faci... dar nu cred ca mai gasesti asemenea oameni... acuma dai de gunoieri si soferi proaspat imbogatiti, fara glagorie si fara istorie, care strang ca harciogii si investesc in paradisuri... fara responsabilitate... hoti care considera ca ceea ce fura le apartine...

Stimate d-le ,,Pensula",

Ma bucur ca (macar) dvs. ma "bagati in seama" si ma sfatuiti,asa ca voi incerca sa extind comentariul, raspunzindu-va.
1.Partidele politice NU inteleg ca odata cu globalizarea a TRECUT epoca economica "CLASICA",a masurilor unice, treptate, punctuale de schimbare economica pozitiva,cind o anumita masura (buna) se dezbate, aproba, legifereaza si aplica in economie cite una pe an!Iar ca urmare a acestei lentori, dezvoltarea economica si industriala are nevoie de 200 de ani,ca si cea a tarilor dezvoltate!Astazi exista resursele, posibilitatea si imperativul ca masurile de ansamblu ale dezvoltarii industriale rapide (de natura politica,economica,sociala, legislativa,organizatorica,administrativa,normativa, fiscala, etc. sa fie luate SIMULTAN (iar nu pe rind), asa cum au facut tarile din Asia emergenta:Coreea de Sud, Malaezia, Singapore, etc., care cunosc un ritm de crestere industriala major - devenind in 30 de ani puteri industriale!
Cu masurile punctuale unice si viziunea aceasta "treptata",Romania si Estul n-au miscat aproape de loc in 28 de ani!Politicii n-au cultura economica necesara si nu inteleg nevoia unui astfel de proiect economic,care schimba rapid si simultan intreg mediul si peisajul economic si industrial, asigurind ajungerea din urma a tarilor dezvoltate.
2.Intradevar,clasa politica s-a calificat NUMAI pe furt si transferul de bani spalati in exterior,de aceea este de neinteles de ce Asociatiile Antreprenoriale vazind acest lucru NU preiau ele insele un astfel de proiect si sa ceara/impuna evaluarea si implementarea lui in economie!Este adevarat,ca aceste organizatii sint tot un fel de COMISII,in care antreprenorii asteapta sa le vine de undeva de sus solutii programatice - cu toate ca vad ca asteapta degeaba de la guverne un astfel de cadou.Intelighentia economica nu se angreneaza in constructia proiectelor de reindustrializare - lucru explicabil datorita dificultatii si timpului extrem de mare consumat pentru ceva ce NU se cere de Guverne sau Presedentie. Nici Coalitia pentru Dezv. Romaniei,AOAR,Asociatia Investitorilor Straini, etc. NU au nucleul de cercetare stiintifica in acest scop - desi ar putea sa sustina financiar si organizatoric asa ceva, impreuna!
N-o fac fiindca asa cum lipseste pretutindeni viziunea asupra modelelor de dezvoltare economica NOI,antreprenorii sint la fel de miopi stiintific ca si politicii,continuind sa creada ca vin cu 2- 3 propuneri la guvern iar indeplinirea lor le va FERICI pina la adinci batrineti mediul de afaceri...
3.Cu proiectul de reindustrializare tinut pe tusa competitiei economice europene si mondiale, politicienii si antreprenoriatul platesc tributul esecului economic si industrial al Romaniei,din lipsa viziunii asupra schimbarii totale a vitezei, modului si tehnicilor de realizare a procesului de industrializare, in epoca gobalizarii...

 

Stimate domnule Caliman, ma prind in jocul dumneavoastra si cu

riscul de a nu ma citi, ca articolul nu mai apare datorita ritmului de reactualizare a site-ului, va raspun sperand ca veti intelege si poate veti reface drumul demersului dumneavoastra.
Oamenii car au facut Unirea si au pus bazele Romaniei moderne au fost boieri de vita veche, cu radacini de sute de ani, restul il luati din postarea anterioara. Cu siguranta, daca ar trai in vremea noastra, ar intelege necesitatile sincretismului in dezvoltare si n-ar astepta, in dorul lelii, ca o masura sa-si faca efectul si peste cativa ani sa faca pasul urmator. Cu ei,in epoca in care traim, ar fi fost posibil programul propus de dumneavoastra.
Din pacate acuma Romania nu e condusa de urmasii familiilor de boieri patrioti iubitori de neam si tara ci de tot felul de filfizoni urmasi ai ultimilor palmasi betivani ai satelor ori ai proletariatului de mahala... de urmasii unor fripturisti sperjuri ca Teohari Georgescu si Ana Pauker care au ras de pe fata pamantului elitele intelectuale si s-au ucis chiar si intre ei pentru putere. Nimic altceva decat puterea personala nu i-a interesat... comunismul a fost mijlocul, nu telul, ca tel n-au avut.
Acuma suntem condusi democratic de partide democratice conduse de urmasii celor "cu origine sanatoasa"... pe oricare-l iei, de la portar la presedinte, e urmasul unuia cu origine standard... acum e mai rau decat la inceputul anilor 50, cand din oportunism o parte a elitei a facut un pas politic inapoi, refugiindu-se pe pozitii de colaborare cu noul regim... acuma nu avem decat niste fripturisti semidocti de Stefan Gheorghiu drept elita... fosti handbalisti ajunsi directori si criminali ajunsi procurori... cu de astia nu se poate crea nimic... n-au background... nu-i tin baierile... se gandesc in primul rand la ei, la buzunar si la putere...
Dumneavostra va faceti iluzii ca in Romania s-ar putea reedita revolutia economica sud-est asiatica... luati va rog in considerare valorile traditionale ale acelor popoare, in primul rand faptul ca la ei conteaza intregul in fata partilor, comunitatea inaintea individului si comparati cu esenta romanilor surprinsa in toata splendoarea ei in Morometii lui Stancu unde in final se alege praful de toti si toate si urmasii incapabili sa-si proiecteze un viitor o iau de la inceput.
Ce sunt Asociatiile Antreprenoriale de care vorbiti? Niste entitati egoistice care isi boxeaza interesele cu orice pret una importiva alteia si impoptriva societatii... egoistice, am scris bine... formate din smecheri necinstiti... poate ati citit articolu in care un reprezentant "demn" se plangea pe ziare.com de reforma fiscala in urma careia o droaie de intreprinderi isi vor inchide portile si vor da faliment... cica pentru ca nu au de unde sa mareasca brutul astfel incat neto-ul sa ramana neschimbat... stiti dumneavoastra ce inseamna de fapt aceasta afirmatie?

Caliman Eugen 2 Stiti ce inseamna?

inseamna ca patronii respectivi nu au achitat contributia lor la CAS, pensii, ajutor de somaj si ce-o mai fi fiind... ca revolutia fiscala atata cere: cu partea pe care trebuiau sa o plateasca direct la stat, sa mareasca brutul angajatului... ei spun ca n-au de unde... pai daca n-au de unde inseamna ca in contabilitatea lor aceste sume nu exista... stiti ce inseamna asta? lucru la negru.... jumate pe fluturas, jumate in mana... evaziune fiscala si concurenta neloiala intreprinderilor care si-au achitat cinstit angaralele... o economie distorsionata, in care smecheria si necinstea scoate de pe piata orice intreprinzator cinstit.
Articolul a aparut azi (ieri) pe Ziare.com...
Cu asemena scursuri nu se poate reindustrializa Romania... Intelighentia economica, Guverne, Presedentie, Coalitia pentru Dezv. Romaniei, AOAR, Asociatia Investitorilor Straini, nuclee de cercetare stiintifica etc tocmai vi le-am descris mai sus.
Incercati sa va faceti un partid din oameni corecti, eu va doresc succes si va avertizez: cu partidele si asociatiile de intreprinzatori existente va pierdeti vremea de pomana... D E P O M A N A !

 

Si inca ceva, domnule Caliman: statul e la fel, atunci cand droiaia

de primari mai mici sau mai mari se plange ca n-au de unde mari brutul, ca le lipseste suma din buget! Din doua, una: 1) chiar n-au in buget sumele aferente angaralelor, deci nici pana acuma statul nu si-a platit partea de CAS, pensii, somaj, ca orice evazionist... 2) au sumele in buget dar rag politic ca vitele ca-s dizidenti ca Nichita sau ai opozitiei ...

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor