Cine este Sebastian Ghita, noul sef de la Realitatea Media

Luni, 25 Octombrie 2010, ora 14:50
9483 citiri
Cine este Sebastian Ghita, noul sef de la Realitatea Media
Foto: Ziarul Financiar

Sebastian Ghita, patronul Asesoft si noul sef de la Realitatea Media, este unul dintre cei mai tineri milionari in euro din Romania. El are afaceri in IT, retail online, vinificatie, imobiliare si mass-media, averea lui fiind estimata la aproximativ 35 de milioane de euro.

El a devenit un personaj controversat din cauza afacerilor cu statul pe care le-a inceput imediat dupa ce a terminat liceul. Afacerile cu calculatoare le-a inceput, insa, chiar mai devreme, astfel ca a reusit sa isi cumpere prima masina din banii proprii inca din liceu.

"Am inceput singur pentru ca toti colegii cu care planuisem sa fac aceasta afacere si care acum sunt directori si actionari in grupul de firme Asesoft au plecat la facultate sa isi bucure mamicile. Numai eu am fost derbedeu si am ramas in Ploiesti", declara Sebastian Ghita intr-un interviu acordat revistei Target in 2007.

La 18 ani el a inceput sa urmareasca atent anunturile de licitatii din Monitorul Oficial si se inscria la toate cele care erau pe domeniul lui. A castigat prima licitatie pentru furnizarea unor calculatoare in 1998.

Din grupul Asesoft pe care l-a infiintat atunci fac parte astazi Asesoft Distribution, Asesoft Net, Teamnet International, Asesoft Smart si 2KTelecom. Acestea au inregistrat, in 2009, o cifra de afaceri de aproximativ 300 de milioane de euro, in crestere cu 100 de milioane fata de 2008. O pondere importanta a avut-o Asesoft Distribution, care se afla in primii 10 jucatori de pe piata locala de distributie IT. Numai eMag a avut o cifra de afaceri de 60 de milioane de euro in 2009.

Daca afacerile Asesoft s-au ridicat anul trecut la 300 de milioane de euro, in 2010, Ghita vrea sa le creasca la 350 de milioane. Planurile par realizabile deoarece, in primele sase luni ale anului, Asesoft Distribution a avut o crestere cu 33% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. El vrea sa urce si afacerile eMag la 100 de milioane de euro, mizand pe numarul tot mai mare de utilizatori de Internet si cererea tot mai mare de laptopuri si smartphone-uri.

Ultima miscare importanta a lui Sebastian Ghita a fost preluarea, in luna septembrie, a unui pachet de 60% din actiunile Flanco.

De asemenea, Ghita a intrat si in afacerile cu vin prin Podgoriile Tohani si prin achizitia companiei Rotherfield Properties, actualmente Societatea Bodureasa. Omul de afaceri a lansat deja doua game de vin premium, una adresata zonei de retail, iar cealalta pentru HoReCa. La podgorie vrea sa construiasca si un complex turistic cu spa si tratamente pe baza de vin.

Asesoft mai investeste si in sport, sponsorizand cu aproape un milion de euro pe an echipa de baschet a Universitatii din Ploiesti.

Afaceri cu statul

Asesoft a avut si mai multe contracte cu statul prin intermediul Asesoft International sau Teamnet. Din 2007, compania a incheiat contracte cu diverse institutii de stat (Ministerul Finantelor, RADET, STS, APIA, Garda de Mediu, Registrul Auto Roman, diverse consilii judetene, Casa de Aigurari de Sanatate) de circa 76 de milioane de lei si 9,7 milioane de euro, adica in total aproape 28 de milioane de euro, potrivit Ziarul Financiar.

Cel mai mare contract a fost semnat in februarie 2010 cu ministerul Finantelor. Asesoft a castigat licitatia deschisa pentru implementarea unui soft si a castigat un contract de 7,8 milioane de euro.

De asemenea, compania lui Sebastian Ghita a livrat STS echipamente de comunicatii de date, servere si sisteme de stocare in valoare de 9,9 milioane de lei, dar si o aplicatie pentru intocmirea, centralizarea si urmarirea bugetului de cheltuieli al STS, in valoare de 1,5 milioane de lei.

Fiindn acuzat de afaceri neclare cu statul, Sebastian Ghita a raspuns, tot in interviul acordat revistei Target, ca nu intelege de ce sunt considerate suspecte. "Cine sa faca afaceri cu statul roman? Nemtii? Eu m-am nascut aici, am crescut aici, am fost educat de familia mea, de statul roman... cine sa munceasca pentru el?"

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#Sebastian Ghita, #Sebastian Ghita Asesoft, #Sebastian Ghita Realitatea, #Asesoft afaceri statul , #oameni afaceri