Ce vor oamenii de afaceri de la viitorul Guvern?

Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 12:54
2883 citiri
Ce vor oamenii de afaceri de la viitorul Guvern?

Cele mai mari grupari politice, Uniunea Social Liberala si Alianta Romania Dreapta, au anuntat o multime de masuri pentru economia romaneasca, in cadrul programelor de guvernare. Totusi, mediul de afaceri isi doreste un singur lucru: stabilitate.

Coalitia aflata la guvernare, USL, spera sa castige voturile romanilor, la alegerile parlamentare de pe 9 decembrie, promitand o impozitare diferentiata, in praguri de 8, 12 si 16 la suta, pentru avantajarea celor cu venituri mai mici.

USL doreste si majorarea salariului minim pe economie pana la 1.200 de lei, in 2016, precum si reducerea CAS cu 5 procente. In privinta taxei pe valoarea adaugata, USL propune scaderea la 19 la suta, iar, pentru produsele alimentare, la 9 procente. Nu in ultimul rand, USL intentioneaza sa taie in jumatate numarul taxelor parafiscale.

La randul sau, ARD are in vedere reducerea cotei unice pe venit si profit la 12 la suta, de la 16%, incepand cu 2013, astfel incat sa fie atrase mai multe investitii straine.

De asemenea, tot de la 1 ianuarie 2013, salariul minim pe economie ar urma sa se majoreze pana la 850 de lei, iar, pana la 1 ianuarie 2015, sa fie de 1.000 de lei, reducand, in acelasi timp, CAS cu 5%.

Desi toate aceste propuneri par minunate, oamenii de afaceri nu au incredere ca acestea vor fi aplicate sau ca vor avea chiar efectul scontat de politicieni.

"Toate promisiunile sunt foarte frumoase. Le pun sub semnul intrebarii, pentru ca avem nevoie de un deficit bugetar minim, ceea ce inseamna ca, pentru a-l mentine, trebuie sa avem o inviorare a economiei, noi locuri de munca si o noua valoare adaugata, care sa aduca venituri. Pe de alta parte, inseamna cheltuieli, care nu se micsoreaza. Cum vor influenta veniturile la buget? Vor aduce niste pierderi. Cu ce le acoperim?", a comentat Constantin Tampiza, reprezentantul LukOil in Romania, pentru Ziare.com.

"La nivel macroeconomic, miracolele astea se produc foarte rar, mai ales in situatii de criza. Unde se minte cel mai mult? La razboi, la vanatoare/pescuit si in alegeri", a adaugat el.

In schimb, Dragos Dragoteanu, presedintele agentiei imobiliare Euroest, crede ca nici una din masurile propuse nu va fi pusa in aplicare.

"Nici unul dintre programe nu poate fi dus la indeplinire, intrucat sunt promisiuni nerealiste. Atat timp cat Guvernul are nevoie de bani, va inventa noi metode de a colecta taxe marite, astfel incat sa-i mareasca incasarile", a spus Dragoteanu, pentru Ziare.com.

Ce masuri isi doresc oamenii de afaceri?

Sorin Minea, presedintele Angst si al patronatului Romalimenta

"Eu nu pot sa cer decat un singur lucru: ca economia de piata sa functioneze. Politicul sa se amestece din ce in ce mai putin, iar economia sa se faca prin confruntari clare.

Sa apara legea patronatelor, ca sa stie cine pe cine reprezinta, pentru ca acum toata lumea reprezinta pe toata lumea. Si sa apara solutii clare in urma discutiilor.

Din punctul meu de vedere, cea mai rapida miscare ar trebui sa fie reducerea TVA. Ar debloca cea mai importanta parte a economiei romanesti, anume agricultura si industria alimentara.

Nu sunt un partizan al subventiilor date aiurea, al incurajarii cresterii animalelor dupa casa. Sunt un partizan al asocierii, ca in afara, iar subventiile sa fie dirijate sub cei asociati".

Constantin Tampiza, reprezentant LukOil in Romania

"Cea mai mare masura este sa nu incurce antreprenoriatul, sa asigure un mediu fiscal si legislativ coerent si stabil. Sa nu schimbam in fiecare an regulile de joc. Sa fie stabilitate.

Si sa realizam principiul economiei de piata. Sa nu influentam sectorul privat si alte sectoare economice care mai produc ceva prin diferite metode administrative.

Trebuie sa stimulam investitiile in Romania. Pentru asta, avem nevoie de stabilitate economica, financiara, bugetara. Cursul va depinde de dezvoltarea economica. Preturile cresc pentru ca avem inflatie, pentru ca consumam mai mult decat producem. Nu putem sa consumam mai mult decat producem. Nu putem sa marim, de exemplu, salariile cu 10 procente, cand productivitatea scade cu 5 procente sau e stabila. Ritmul de crestere a salariilor nu poate sa fie mai mare decat al cresterii economice".

Dragos Dragoteanu, presedintele Euroest

"Mediul de afaceri nu doreste altceva decat sa fie lasat in pace. Trebuie sa se orienteze la concurenta din zona, in privinta masurilor fiscale. Atat timp cat, la orice taxa, ne situam peste Bulgaria, care este tara concurenta, este clar ca investitorii straini vor alege Bulgaria in locul Romaniei.

Un impozit de 10 la suta ar mari incasarile, pentru ca antreprenorii ar fi mai corecti. Scaderea CAS este binevenita daca se injumatateste. Atunci munca la negru se va mai reduce si, pe termen mediu, statul ar fi mai castigat, prin incasarea de sume mai mari.

Cea mai buna metoda pentru deblocarea pietei imobiliare ar fi eliminarea TVA la vanzarea de apartamente din blocuri noi, construite in ultimii doi ani. Sustinerea segmentului imobiliar prin programe gen Prima Casa, astfel incat orice persoana care demonstreaza ca este eligibila bancar sa poata beneficia de credite preferentiale".

Marius Ghenea, presedintele Fit Distribution

"Ar fi utila o simplificare a sistemului taxelor sociale (sanatate, pensie, somaj etc.). Un alt element care mi se pare important este acordarea unor facilitati pentru investitiile de tip capital de risc facute in Romania: cei care investesc in companii (fie ei business-angels sau fonduri de investitii) isi asuma riscul inerent ca vor pierde toti banii investiti, dar acesti bani se duc in general in angajarea de personal, in taxe platite catre stat, in investitii de capital, deci investitorii contribuie la bugetul de stat si la crearea de locuri de munca fara a primi vreun 'incentive', ceea ce nu este stimulativ. Asemenea programe exista de mai mult timp in alte tari europene si ele functioneaza".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#masuri economice USL, #masuri economice ARD, #oameni afaceri masuri economice , #oameni afaceri
Comentarii
Poza Caliman Eugen
Caliman Eugen
rank 4
Poza TaraVrancei
TaraVrancei
rank 5