Cele mai puternice business-uri din Romania fac un apel la Guvern: E nevoie de o resetare. Ingrijorarile sunt maxime! - Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 21 Februarie 2018, ora 07:12
11630 citiri
Cele mai puternice business-uri din Romania fac un apel la Guvern: E nevoie de o resetare. Ingrijorarile sunt maxime! - Interviu
Foto: Dragos Anastasiu

Cerem guvernului sa ne foloseasca, cu resursele noastre, cu specialistii nostri, vorbiti cu noi sincer, ascultati-ne pentru ca nu vrem raul Romaniei si nu putem decat impreuna! Nu vrem sa fim pompieri, voi sa lansati, noi sa stingem focul! E nevoie de o resetare. Noi am crescut, dar nu ne-am dezvoltat, nu am facut in parteneriat, ci unii in pofida celorlalti.

Este mesajul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, transmis intr-un interviu pentru Ziare.com de Dragos Anastasiu, patronul Eurolines. Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei reprezinta jumatate din PIB-ul tarii, un milion de locuri de munca, 54 de mii de firme si 75% din exporturi.

"Intr-un an in care economia a mers bine, ingrijorarile sunt maxime: lipsa fortei de munca, birocratia, lipsa de predictibilitate si imaginea Romaniei", enumera Dragos Ansatasiu. Dar, "daca vii cu mentalitatea de afara, sunt oportunitati extraordinare in Romania. Noi nu avem cuvantul 'pasator', avem doar 'nepasator. O fi un semn."

Oamenii de afaceri se tem de o noua impovarare fiscala a mediului de afaceri, iar rapiditatea cu care se doresc a fi implementate schimbarile creeaza in mediul de afaceri neliniste profunda si neincredere.

Dragos Anastasiu a comentat si atacul la multinationale si a vorbit despre relatia si diferentele dintre capitalul strain si cel autohton, dar si despre cresterea economica de anul trecut.

Ca sa stim incotro mergem, trebuie sa stim de unde plecam. Asadar, cum apreciati evolutia mediului de afaceri din Romania pe parcursul anului 2017?

S-a intamplat un paradox. Intr-un an in care economia a mers bine in aproape toate domeniile, ingrijorarile sunt maxime. Principala ingrijorare, care creste zi de zi, este lipsa fortei de munca. Cere foarte multa energie sa gasesti oameni, sa ii instruiesti, sa ii tii. Este principala piedica a Romaniei astazi si in viitorul cel putin apropiat, iar daca nu facem nimic se va adanci.

Daca ii platiti mai bine vor ramane.

De acord, dar nu faci asta pocnind din degete, de maine. Credeti ca mie nu imi convine sa imi platesc oamenii super bine? Imi convine. Daca pot, daca putem, daca producem suficient.

Va dau un exemplu din turism. Am Green Village in Delta Dunarii. Gasesc oameni in acel loc izolat de doua ori mai greu. Trebuie sa ii platesc dublu. Dar piata nu imi plateste serviciile dublu, pentru ca straini nu avem, iar romanii nu dau banii de care am avea nevoie ca sa putem plati mai bine.

Taiati din profit.

In Delta Dunarii am profit zero. Am pierderi. Pe de alta parte, ajutati-ne sa avem marje facand punctual si fara probleme rambursarile de TVA, eliminand birocratia, a doua mare problema a mediului de afaceri.

De ce nimeni nu reuseste sa reduca birocratia desi fiecare guvern isi propune ferm sa o faca?

Exista o rezistenta fenomenala in aparatul birocratic. Eu am aruncat stampilele, dar am cinci intrebari pe zi: ne cere stampila la stanga, la dreapta.

Lipseste digitalizarea, informatizarea, inca lucram cu pix si hartie ca acum 20 de ani. Fiecare angajat din Romania e obligat sa se ponteze ora de ora. Pe mine nu ma intereseaza ca oamenii sa fie aici daca au temele facute, daca suntem in bugete, pot lucra de acasa, de unde vor, dar asta e numai in mintea mea, pentru ca nu pot prin lege.

Alta ingrijorare?

Imaginea Romaniei. Turismul, exporturile, investitiile tin in mod categoric de imaginea Romaniei. Nu facem nimic ca sa ne promovam realitatile care sunt mult mai bune in Romania decat imaginea.

Infrastructura Romaniei e mai buna decat imaginea?

Nu e vorba in primul rand de infrastructura.

Si atunci ce e denaturat?

Aratam ca o tara din est, gri.

Si nu suntem asa? Uitati-va pe geam!

Intr-un cartier din Bucuresti in februarie. Dar haideti sa ne uitam in Delta Dunarii, in Transilvania unde printul Charles zice ca e colt de rai, sa ne uitam in Bucovina, in Sibiu, in Brasov, in Sighisoara etc. Se duc nemtii pana la capatul lumii, in Vietnam, credeti ca acolo infrastructura e mai buna? Dar lumea nu pentru asta se duce.

Si nu sunt promovate oportunitatile de afaceri din Romania.

As vrea sa va spun ca Romania are comori fantastice. Una e diaspora. E o nenorocire, dar si o oportunitate sa ai 4 milioane de ambasadori in strainatate, care pot vorbi frumos despre Romania. 70% s-ar intoarce, protrivit unui studiu Repatriot.

Si daca vii cu mentalitatea de afara, sunt oportunitati extraordinare. O mare problema a fortei de munca din Romania este exact aceea de metalitate care se schimba afara.

Acolo nu mai poti sa stai acasa sa astepti sa ti se intample si trebuie sa abandonezi "merge si asa". Daca te intorci cu bagajul acesta in Romania ai oportunitati. Noi nu avem cuvantul "pasator", avem doar "nepasator". O fi un semn.

Oportunitatile includ coruptia? Recent imi spunea un om de afaceri de calibru ca nu mai poate face fata la cata spaga i se cere din nou.

Evident ca sunt bariere. Dar oportunitatile sunt mai mari decat ele. Si v-o spune un om care s-a intors acum 20 de ani din Romania, medic fiind.

Lipsa de predictibilitate face parte dintre oportunitati?

Aceasta este a patra mare problema. Impredictibilitatea financiara, fiscala, juridica. Si ea se poate rezolva imediat.

Cum?

Guvernul nu mai schimba Codul fiscal doi ani. Trebuie sa existe doar bunavointa. Acum sunt mai optimist decat eram acum 6 luni.

Sa inteleg ca aveti incredere in dna Dancila?

Nu o cunosc si nu pot sa spun. Dar cu actualul ministru de Finante, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei a avut o colaborare de buna calitate in 2013-2015, in sensul dialogului real.

Si anul trecut cand economia duduia, dupa cum spuneti, nu ati avut dialog?

A fost un fel de dialog, dar nu unul real. Partea cealalta avea un drum clar stablit, dat de un plan de guvernare, votat de romani si incercarile noastre de interferenta au ramas in stadiul de incercari. Cu unele mentiuni. De exemplu, forma la care s-a ajuns cu split TVA e un succes al Coalitiei.

Si in privinta modificarilor la Codul fiscal?

Si acolo sunt unele ameliorari, dar nu suntem multumiti de rezultat. Si cea mai mare problema e rapiditatea cu care se doresc a fi implementate schimbarile, care creeaza in mediul de afaceri neliniste profunda si neincredere.

Schimbam, apoi schimbam schimbarea, corectam ce am facut fara studiu de impact. Noi am cerut dialog, studiu de impact si implementare dupa 6 luni.

Va temeti de o noua impovarare a patronilor pentru echilibrarea cifrelor?

Da. Pentru ca noua nu ne dau calculele. Si ne intrebam care e sustenabilitatea masurilor. Specialistii spun ca nu iese la socoteala si ceva probabil se va intampla.

O varianta de iesire este sa duduie economia, dar pentru asta e nevoie de incredere in primul rand, pentru ca potential este. Eu va garantez ca Romania are potential de crestere de 10%.

Si nu vorbesc doar de increderea mediului de afaceri, ci si a populatiei. Dvs ca sa consumati, ca sa cumparati inca o bluza, inca o pereche de ochelari sau o vacanta, nu trebuie sa aveti incredere ca venitul dvs e stabil?

Cheltuiesc, investesc, daca am incredere, fie ca sunt persoana juridica sau persoana fizica.

Dvs vedeti potential de crestere, chiar spectaculoasa. Sunt insa si voci care se tem de o noua criza, avand in vedere inclusiv aceasta crestere pe care o considera nesanatoasa, fiind bazata in buna masura pe consumul din import.

Eu nu o vad, dar, desigur, nu sunt Mafalda. Cresterea pe consum nu e artificiala, dar nu e cea mai sanatoasa. Dar au crescut si exporturile, si industria. Sigur ca ar fi trebuit sa fie consumul mai mult din intern si sa fie industria mai mare decat consumul.

Deci nu cred ca anul acesta, anul viitor se intrevede o criza internationala, dar noi atentionam sa nu facem aceleasi greseli din anii 2007-2009. Desi nu vedem criza la orizont, ar trebui sa gandim ca si cum apare, adica sa punem de-o parte, sa ne pregatim.

Simtiti o ostilitate a guvernantilor fata de mediul de afaceri? Dna Vasilescu acuza patronii ca au furat de la angajati.

Asta este parte din neincredere. Noi le-am tot spus sa nu mai atace mediul de afaceri in ansamblu, sa nu mai atace investitorii straini, mutinationalale, bancile, care sunt piloni ai unei dezvoltari sustenabile.

Daca avem o adversitate din partea mediului politic, nu se creeaza baza de incredere necesara si daca nu ai incredere nu ai nimic.

Dar atacul la multinationale este unul nationalist, un fel de aparare a capitalului autohton asuprit de concurenta incorecta a marilor investitori straini.

O mare greseala. Noi suntem Europa, mai discutam de capital romanesc, german, francez etc?

Da, exact asta e discutia pe care o auzim permanent dinspre politic, si nu ma refer doar la Putere.

Nimeni nu fuge de aici cu investitiile si trebuie sa cream cadrul in care stimulam capitalul. Eu sunt antreprenor roman, am capital 100% romanesc, imi doresc stimularea captialului autohton, dar asta se face nu prin denigrarea altora, ci prin stimularea antreprenoriatului si afacerilor de familie, care sunt preponderent romanesti.

Avem nevoie de investitorii straini ca de aer.

De ce, cat timp externalizeaza profitul?

Daca nu respecta legea trebuie pedepsiti. Daca o respecta, oricine are dreptul sa faca ce vrea cu banii facuti legal.

Eu nu sunt avocatul multinationalelor, sa fim bine intelesi, dar ele se remarca prin cateva lucruri: isi platesc oamenii mai bine, investesc in ei si ii platesc 100% oficial, motiv pentru care profiturile lor sunt procentual mai mici.

Dar toate taxele si impozitele pe veniturile angajatilor se duc la stat, TVA se duce la stat si la final vine impozitul pe profit. Deci cea mai mica parte.

Nu putem decat impreuna. Ei dau mult de lucru antreprenorilor romani, iar cel mai important este importul de know-how pe care il facem de la ei. Cei care pleaca din multinationale aplica pentru antreprenorii romani ceea ce au invatat.

Cum stimulam antreprenoriatul romanesc?

Prin educatie antreprenoriala, in primul rand. Sa stie sa fie mai buni manageri, sa stie sa se externalizeze. Deci nu putem decat impreuna inclusiv impreuna cu statul, pe baza increderii reciproce.

E nevoie de o resetare. Noi am crescut, dar nu ne-am dezvoltat, nu am facut in parteneriat, am facut unii in pofida celorlalti. Nu ne merge rau, dar ar putea sa ne mearga mai bine si mai simplu.

Ati majorat salariile brute pentru a acoperi trecerea contributiilor?

Noi nu am marit salariile la nivel de contract, dar acordam bonusuri pana cand ordonanta devine lege si nu o mai intoarce cineva de la CCR. Am avut grija sa nu sufere nimeni. Dar ce se intampla daca se reversivilizeaza? Iar o schimbi?

Ati avut pierderi ca sa metineti net-urile angajatilor?

Pe tot grupul, prin acest transfer e o pierdere de 10.000 de lei, foarte mica, e adevarat. Dar sunt costuri operationale mari. Eu nu inteleg de ce a fost facuta aceasta mutare.

Cum vedeti dvs lupta anticoruptie? Va temeti sa nu fiti victima unui abuz?

Nu. Eu nu am ideea asta cu statul paralel. Toate lumea are o temere cu o legislatie care s-a schimbat permanent. Despre abuzuri habar nu am, dar eu cred ca e mai mult lipsa de profesionalism in toate domeniile, inclusiv in justitie.

In relatia noastra cu statul vad o anumita imbunatatire fata de acum 20 de ani, nu vad rea credinta, ci lipsa de profesionalism si de intelegere a felului in care functioneaza partea cealalta. Nu ne inteleg si de aici multe greseli care pot fi interpretate ca abuz.

Anticoruptia este o arma impotriva capitalului autohton in favoarea capitalului strain?

Nici vorba. Diferenta dintre multinationale si antreprenorii romani e ca ele n-ar risca niciodata nimic, lucreaza structurat, cu consultanti, digitalizati si cand au controale se prezinta trei consultanti de la "Big Four".

Noi lucram mai riscant si cand apare un control vine contabilul-sef. Si la noi sunt mai multe greseli, si mai multe amenzi, de aici sentimentul ca unii sunt avantajati. Eu nu cred, dar ei lucreaza altfel.

V-a invitat guvernul Dancila la vreo discutie?

Da. Peste doua ore (luni - n.red.). e o intalnire cu echipa pentru a stabili cadrul unei viitoare intalniri oficiale.

Si cand veti fi fata in fata cu dna Dancila?

In primul rand, ii vom face o radiografie a situatiei, asa cum v-am facut-o si dvs. Noi, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, adica jumatate din PIB-ul tarii, un milion de locuri de munca, 54 de mii de firme si 75% din exporturi, va suntem parteneri.

Folositi-ne cu resursele noastre importante, cu specialistii nostri de buna calitate, vorbiti cu noi sincer, ascultati-ne, pentru ca nu vrem raul Romaniei si nu putem decat impreuna! Noi nu vrem sa fim pompieri, voi sa lansati, noi sa stingem focul.

Dar daca anul trecut economia a mers asa de bine, desi faceau ceea ce dvs contestati, inseamna ca v-ati inselat, ca era bine cum au decis ei?

Ce s-a intamplat in 2017 nu e rezultatul a ceea ce s-a facut in 2017, ci de prin 2013. Mediul de afaceri gandeste in decade, investitiile se fac pe termen mediu si lung, la fel angajarile. Ce am facut bine sau rau se vede peste cativa ani. Iar cresterea economica nu e a guvernului, e a mediului de afaceri in primul rand.

Mediul de afaceri s-a decuplat de politic?

Asa ar vrea multi, dar nu tine. Sigur ca iti vezi de treburile tale, dar suntem in interdependenta, pentru ca guvernul creeaza cadrul.

Cum vedeti 2018?

Din punct de vedere economic, inca va merge pentru ca suntem in inertie, dar trebuie sa recastigam increderea, sa intram in predictibilitate, sa facem o strategie pe forta de munca si pe educatie. Tot ce trebuie e numai o chestiune de bunavointa intre politic, administratie si mediul de afaceri. Noi suntem pregatiti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Dragos Anastasiu Eurolines, #Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei , #oameni afaceri