O scurta privire la sanctiunile americane, europene si rusesti

Vineri, 29 August 2014, ora 13:02
6482 citiri
O scurta privire la sanctiunile americane, europene si rusesti
Foto: Wikipedia

Liderii ucraineni au anuntat ca Rusia a invadat teritoriul tarii lor, astfel ca Occidentul se pregateste sa impuna noi sanctiuni Kremlinului.

Desi masurile luate pana acum nu au zdruncinat din radacini statul condus de Vladimir Putin, ele au fost motivul pentru care previziunile privind cresterea economica s-au prabusit, investitorii si-au retras banii, iar banca centrala a marit dobanda-cheie la un nivel record pentru a apara rubla, arata ABC News, care citeaza AP.

Presedintele american Barack Obama a spus ca sanctiunile au avut un impact asupra Rusiei, insa ele nu au reusit sa isi atinga scopul suprem, anume sa forteze Rusia sa puna capat crizei din Ucraina.

Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti: Suntem in stare de razboi nedeclarat intre Ucraina si Rusia Interviu

Sanctiunile SUA

La mijlocul lunii iulie, Statele Unite au impus sanctiuni ce au vizat sectorul energetic si cel al Apararii, precum si al bancilor mari.

A reprezentat o extindere a celor implementate anterior, cand SUA au inghetat conturile unor firme si oligarhi apropiati lui Putin, carora le-a interzis si accesul pe teritoriul american. Mai mult, acestia nu au mai avut acces la finantare din parte lor.

Insa masurile nu au lovit in "inima" Rusiei: petrolul si gazele naturale. Oficialii occidentali au precizat ca vor miza pe aceasta carte abia dupa ce Moscova va lansa o invazia la scara larga in tara vecina.

Pe lista sanctiunilor s-au aflat doua firme care activeaza in domeniul energiei, Novatek si Rosneft, dar si bancile Gazprombank si VEB.

Alte opt firme rusesti responsabile cu producerea de arme si tancuri au intrat in vizorul SUA, precum si oligarhii Igor Segolev, consilierul lui Putin, Sergei Neverov, purtatorul de cuvant al Dumei de Stat, liderul separatist Aleksandr Borodai si Sergei Beseda, un oficial al serviciilor secrete ruse.

Sanctiunile UE

Nici UE nu a stat cu mainile in san. Gama de sanctiuni a variat de la inghetarea activelor si interzicerea calatoriilor pe teritoriul statelor membre pana la oprirea accesului bancilor controlate de guvernul rus sa vanda obligatiuni si actiuni pe pietele de pe batranul continent.

UE, cel mai mare partener comercial al Rusiei, a sistat si exportul anumitor echipamente de exploatare a petrolului, dar si unele arme.

Reactia Rusiei

Dupa ce UE si SUA au impus aceste sanctiuni, Moscova a raspuns cu interzicerea importurilor de produse alimentare, timp de un an, pentru UE, SUA, Canada, Norvegia si Australia.

Masura ii va costa pe agricultorii din aceste tari cam 17,5 miliarde de dolari, insa lovitura primita de rusi va fi mult mai mare, sustine sursa citata.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#sanctiuni Occident Rusia, #sanctiuni Rusia, #efecte sanctiuni Rusia , #oameni afaceri