Cum este sa fii seful companiei de jucarii Lego?

Marti, 27 Decembrie 2011, ora 07:18
3699 citiri
Cum este sa fii seful companiei de jucarii Lego?
flickr.com

Seful companiei de jucarii Lego, Jorgen Vig Knudstorp, este omul care a reusit sa puna din nou firma pe linia de plutire a profitului, el mentionand ca timpul in care a lucrat la o gradinita l-a ajutat sa inteleaga cum sa conduca o afacere.

Jorgen Vig Knudstorp, seful Lego, crede ca timpul petrecut ca angajat la gradinita l-a invatat cum sa conduca firma, astfel incat sa aduca mult-iubitul brand pentru copii din nou pe profit, informeaza CNN.

"Sunt doua lucruri importante cand lucrezi la o gradinita: Unul dintre ele este acela ca ai de-a face cu copii, iar al doilea este ca nu le pasa ceea ce le zici, ci ce fel de model esti si cum ii poti influenta", declara acesta.

Structura de leadership fluida - reflectata adesea in institutii precum crese, gradinite si scoli pregatitoare - este de asemenea benefica. La Lego, spune acesta "trebuie sa manageriezi atat organizarea informala, cat si pe cea formala".

Aceasta "informalitate" incepe o data ce intri in sediul companiei din Billund, Danemarca. Este ca si cand ai intra intr-o lume a imaginatiei, cu figurine Lego oriunde te-ai uita, incepand cu cartea de vizita a sefului, noteaza CNN.

In foaier, scaunele arata de parca ar face parte dintr-o caramida uriasa de Lego, bradul de Craciun este impodobit cu fulgi de nea si ingerasi construiti din Lego, chiar si lampile de luminat care atarna din tavan sunt facute din Lego.

Niste acvarii facute din bucati de Lego stau pe ceea ce par a fi niste mese, desi este greu de spus, deoarece sunt acoperite de navete spatiale, nave de razboi, accesorii ninja, un Winnie the Pooh de aproape un metru si un si mai mare Harry Potter, intr-o de-a dreptul stralucitoare pelerina Lego.

Knudstorp considera ca este fundamental pentru afacerea sa sa incurajeze distractia si joaca la locul de munca, deoarece astfel creste productivitatea. La urma urmei, asa apar si ideile.

"Este o afacere bazata in intregime pe abilitatea noastra de a inova. Practic, tehnologia Lego nu s-a schimbat de cincizeci de ani, asa ca abilitatea noastra de a ne reinventa constant este esential pentru succesul nostru", a declarat acesta.

Lego face asta prin parteneriate cu francize de film ca Star Wars, Harry Potter, Toy Story si Indiana Jones.

In anii '90, Lego a incercat sa se extinda, intrand in zone precum jocurile pe calculator, parcuri tematice sau imbracaminte, un experiment care a dus la pierderi mai mari de 300 de milioane de dolari in 2004.

Insa tacticile companiei s-au schimbat si anul trecut profiturile neimpozitate au crescut cu 70%, la 915 milioane de dolari, Lego reusind sa ia din cota de piata a competitorilor sai.

Knudstorp - primul sef al companiei care nu face parte din familia fondatoare - a schimbat strategia. A efectuat concedieri, inclusiv 1000 de oameni in Billund, a vandut parcurile tematice, a redus timpul de dezvoltare a jucariilor noi, a rationalizat portofoliul de produse si a mutat productia in centre cu mana de lucru mai ieftina din Europa de Est.

"Nu ne diversificam", spune el. "Nu as recomanda asta oricui. Suntem o companie care nu a facut niciodata vreo achizitie. Avem ceva care este unic, de la Beijing la Washington", a declarat acesta.

Pe scurt, Lego face lucrurile cat mai simplu. Cu 10.000 de angajati la nivel global, este o provocare sa nu complici lucrurile.

Dar, spune Knudstorp, "trebuie sa iti provoci organizatia sa ramana tot timpul coerenta, si sa nu faci lucrurile prea complicate. Pierzi din productivitate cand complici lucrurile", este de parere seful Lego.

Pentru Knudstorp este foarte important sa asculte pe toata lumea, de la muncitorii din fabrica la cei care participa la focus grupuri, de la consiliul director la echipa de design, lucru care aduce aminte de lunile pe care acesta le-a petrecut lucrand la gradinita.

"Lego este o tehnologie pe care oricine o poate copia. Astfel, creativitatea compania si inovatia este cruciala. Cand imi tin discursul anual de Craciun catre angajati le spun 'Mai, depinde de noi, pentru ca oricine ne poate concura, oricine ne poate intrece, doar daca nu suntem noi cei mai buni", afirma seful Lego.

Si zicand asta s-a indreptat spre biroul sau, cu buzunare clincanind nu de la monede, ci de la micile piese de Lego.

Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
#sef jucarii Lego Danemarca, #sef Lego gradinita afaceri, #profit Lego jucarii creativitate , #oameni afaceri