Cum mi-a intrat Craciunul in suflet - Stefan Vuza: Ar fi bine sa fie de mai multe ori pe an

Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 20:40
2193 citiri
Cum mi-a intrat Craciunul in suflet - Stefan Vuza: Ar fi bine sa fie de mai multe ori pe an
Foto: Napocanews.ro

Cand auziti de sarbatorile de iarna, la ce va ganditi prima data? La cadouri si carnati de porc sau la familile, colinde si miros de brad? Ziare.com si-a propus sa afle ce este si ce ar trebui sa fie, de fapt, spiritul Craciunului.

Omul de afaceri Stefan Vuza, presedintele Grupului Serviciile Comerciale Romane, considera ca oamenii se aduna de Craciun datorita aspectului emotional, cu toate ca aspectul religios este abandonat de lumea moderna si cu toate ca exista si aspectul comercial al acestuia.

"Este pacat sa nu traiesti aceasta emotie, orasele sunt ornate, emisiunile la televizor sunt intr-un anumit fel si chiar la nivel mondial, toata lumea are o atitudine mai vesela, mai frumoasa si mai optimista", considera omul de afaceri.

Acesta este de parere ca din punct de vedere pragmatic, fara aspectul religios, Craciunul este o idee buna, fiindca ne face pozitivi, deschisi si dornici sa dam cadouri oricat ar fi de mici.

"Daca s-ar intampla si de mai multe ori pe an, ar fi bine", marturiseste Vuza.

Acesta aminteste de traditia din familia sa, cea a farfuriei in plus: daca vine cineva, este bine primit cu o portie de sarmale sau alte bunatati specifice perioadei.

Vuza considera ca, pentru a face copiii sa se bucure de spiritul Craciunului, adultii trebuie in primul rand sa traiasca cu adevarat spiritul sarbatorii, asta pentru ca cei mici nu fac decat sa imite parintii.

"Daca parintii incearca sa-i cocoloseasca, incercand sa le explice, nu ajuta cu nimic, pentru ca copiii vor sa traiasca, deci parintii trebuie sa traiasca si prin asta sa le dea exemplul", explica omul de afaceri.

In ceea ce priveste felul in care acesta alege cadoul, considera ca trebuie discutat in mod repetat cu copiii pentru a crea un atasament fata de jucaria pe care vrei sa i-o cumperi.

"Astazi suntem bombardati de marketing si nici adultii nu mai stiu ce sa aleaga, nu numai copiii. Inainte aveam doua oferte, astazi sunt 500. Nu mai stii ce sa-ti alegi. Oamenii aleg jucariile care le-ar placea lor, nu celor carora le sunt destinate. De fapt, nici nu mai exista surprize; surpriza este atunci cand el asteapta si a primit exact ceea ce a dorit", detaliaza Stefan Vuza.

Acesta isi petrece vacantele de Craciun la munte, unde are o cabana de vacanta. Revelionul si-l petrece in acelasi loc, insa au fost ani cand a petrecut si in alte tari, omul de afaceri descoperind ca americanii au Revelioane extraordinare si frumoase, cu mancare buna si distractie garantata.

Cadoul cel mai frumos pe care Stefan Vuza l-a primit a fost in perioada copilariei, si anume un avion.

"M-am jucat cu avionul ala pana peste vara. Este o emotie implinita. Atunci cand esti mic nu ai reverberatii religioase privind Craciunul. Emotiile din copilarie sunt prezente si acum, adultii sunt niste copii mai mari", clarifica acesta.

Pentru anul urmator, Stefan Vuza nu-si doreste...nimic. Acesta considera ca numai asa vei fi fericit.

"Daca tu ai asteptari, nu se intampla nimic. Eu las lucrurile sa se intample si voi fi mai fericit decat daca programez eu ceva despre care nu detin controlul. Poate daca as fi singur pe planeta, as putea s-o fac.

Sunt unii care vor sa salveze lumea, insa, de fapt, nu trebuie sa faca nimic, doar sa-si faca treaba lor, exact asa cum spunea Indira Gandhi: 'Fii tu schimbarea pe care o doresti lumii', adica nu mai astepta ca anul sa-ti ofere ceva, lumea, politicul.

Fa tu ce trebuie ca lumea se va schimba, mai ales ca totul este perceptie si, deci, nu ai de ce sa-ti faci proiectii care nu depind de tine. Lasa-le, apa curge, si va curge pe unde va vrea ea", conchide omul de afaceri.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#Stefan Vuza, #Craciun sarbatori, #Anul Nou 2012 Vuza, #afaceri Vuza sarbatori iarna , #oameni afaceri
Comentarii
Poza Conu_Alecu
Conu_Alecu
rank 5
Te cred ca nu iti doresti nimic tu ai tot ce iti doresti,