Cum sa devii miliardar fara niciun ajutor din partea Kremlinului

Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 19:12
6182 citiri
Cum sa devii miliardar fara niciun ajutor din partea Kremlinului
Foto: Bloomberg

Este o zi fierbinte in Krasnodar, in sudul Rusiei. Si pe teren situatia este infierbantata. Ari, atacantul brazilian al clubului local de fotbal, primeste o pasa de pe stanga si inscrie un gol superb.

Ari, al carui nume complet este Ariclenes da Silva Ferreira, se duce sa se bucure la marginea terenului, ridicandu-si tricoul si dezvaluind astfel un mesaj scris pe maieul de dedesubt: "La multi ani, Serghei Galitski!", scrie Bloomberg.

Jucatorul primeste cartonasul galben pentru purtarea sa nesportiva, dar patronul miliardar al clubului, al optulea cel mai bogat om din Rusia, care isi aniverseaza implinirea a 47 de ani in loja sa de pe stadion, e foarte fericit. "Sunt coplesit de de emotii. Nu puteam sa am o zi de nastere mai frumoasa!", a scris el pe Twitter.

Foto: sports.ru

In ziua respectiva, 14 august, FC Krasnbodar a batut Spartak Moscova cu 4-0. Dar rezultatul avea o semnificatie mai mare, pentru ca echipa lui Galitski, dintr-un oras cu mai putin de un milion de locuitori, invinsese echipa unui club mare, care castigase de 9 ori campionatul Rusiei.

Spartak este detinut de magnatul Leonid Fedun, care are o avere de 4,4 miliarde de dolari in septembrie. Fost ofiter al armatei sovietice, Fedun a supravegheat in anii '90 privatizarea entitatii care a devenit apoi compania Lukoil, al doilea cel mai mare producator de petrol al Rusiei.

Inca o data in ascensiunea sa treptata, care l-a transformat in cel mai mare detinator de magazine din Rusia, Galitski si-a dovedit siesi si publicului larg ca el, un miliardar din interiorul Rusiei, poate sa castige din lupta cu marii industriasi din Rusia.

Galitski este cel mai mare angajator din Rusiei

El este aparte si pentru ca nu face parte dintre oligarhii moscoviti care si-au obtinut averea folosindu-se de legaturile cu Guvernul pentru a cumpara rafinarii si uzine metalurgice la preturi de nimic in anii '90. Nu este nici printre cei care si-au facut banii ca prieteni sau asociati ai presedintelui Vladimir Putin.

Foto: dawn.com

Galitski, cu o avere estimata la 12,3 miliarde de dolari, este fondatorul si proprietarul majoritar al trustului Magnit. El si-a inceput afacerile cu un singur magazin, Tander, pe strada Uralska din Krasnodar. La sfarsitul lui septembrie, Magnit avea 9020 de magazine in toata Rusia. Cu mai mult de 240.000 de angajati, Magnit este cel mai mare angajator privat din Rusia.

Lupta cu sanctiunile

Trustul Magnit, ale carui venituri s-au dublat si a carui valoare de piata s-a triplat in ultimii trei ani, importa din statele UE intre 3 si 8% din bunurile pe care le vinde, in functie de sezon. Galitki a fost nevoit sa caute inlocuitori din Turcia, Serbia sau alte state din afara UE, insa incasarile Magnitului au crescut cu 34% fata de anul anterior, din cauza cresterii pretului alimentelor.

Galitski nu face parte nici dintre criticii guvernarii si nici nu s-a implicat in politica pana acum. "Cand e vorba de politica, stau pe o canapea si mananc niste popcorn - sau cateodata ma arunc pe jos ca sa nu fiu impuscat", a glumit Galitki intr-un interviul pentru site-ul sports.ru.

De ce se fereste sa iasa in prim plan

Pe o scena plina de tensiuni intre Kremlin, Casa Alba si dificultati aparute odata cu sanctiunile occidentale, Galitski a incercat sa ramana cat mai discret, refuzand chiar si sa fie intervievat pentru acest articol, de exemplu.

Admiratorii lui Galitski vorbesc adesea despre el ca despre o versiune ruseasca a lui Sam Walton, care a inceput cu un mic magazin in Arkansas, in sudul Americii si a construit gigantul Walt Mart Stores Inc., care a devenit cel mai mare retailer mondial.

"Amandoi sunt lideri puternici, foarte atenti la operatiunile zilnice", spune David Ferguson, analist al firmei moscovite Renaissance Capital Ltd, "si amandoi au construit modele de afaceri care functioneaza foarte bine in tarile lor".

Foto: Forbes

Galitski, care se dovedeste o persoana plina de spirit in interviuri, atunci cand accepta sa le dea, spune ca aspiratiile sale sunt cumva diferite de ale fondatorului Wall Mart.

"Walton a castigat o avere, dar conducea o masina la mana a doua", a spus el pentru Bloomberg in 2012. "Sunt banuitor cand aud de astfel de oameni. Cand faci bani, este normal sa te bucuri de toate beneficiile pe care ti le ofera ei", a spus Galitski.

Avionul sau privat

Asta inseamna ca Galitski se distreaza foarte mult. Cu putin inainte de vanzarea de actiuni Magnit din 2006, care l-a transformat intr-un miliardar, el si-a cumparat un Ferrrari rosu. Desi ulterior a parut sa-si piarda interesul in masinile cu preturi de sase cifre, el are totusi un avion Embraer propriu si un iacht de 105 metri.

Insa distractia care il costa cel mai mult este fara indoiala fotbalul. Din 2008, Galitski, care este casatorit si are o fiica la liceu, a cheltuit mai mult de 300 de milioane de dolari pentru a construi echipa Krasnodar.

Foto: russianfootballnews.com

Ca proprietar al clubului, plateste salarii de milioane de dolari jucatorilor sai si ii rasplateste pe unii cu ceasuri Rolex. El insusi a fost candva un jucator bun de fotbal. Nascut in Lazarevskoe, o suburbie a orasului Soci, Galitski incercase pe vremuri sa devina jucator profesionist.

Academia de fotbal

Pentru a da si altora o sansa, el finanteaza academia de fotbal a clubului FC Krasnodar. Academia reflecta influenta unei alte obsesii a lui Galitski: sahul. In adolescenta, el a devenit maestru de sah, la doar trei pasi de a obtine titlul de mare maestru in sistemul de clasificare internationala. Jucatorii care se pregatesc la academie sunt incurajati sa joace sah, pentru a fi tot atat de inteligenti pe teren pe cat sunt de rapizi.

Dupa ce si-a obtinut diploma in finante la Universitatea de Stat din Krasnodar, Galitski a pornit o afacere cu cosmetice, impreuna cu cativa colegi in 1994, la trei ani dupa colapsul Uniunii Sovietice.

Primul magazin deschis pe cont propriu a aparut in noiembrie 1998, la doar 3 luni dupa criza financiara din Rusia cand statul nu si-a mai putut plati imprumuturile. In cateva saptamani, rubla s-a devalorizat cu 70% in raport cu dolarul.

Nisa comerciala potrivita

Chiar si asa, Magnit si-a luat zborul. Printre companiile care asigura consumul, spune Maria Kolbina, analist la ZAO VTB Capital in Moscova, "cele care se ocupa de alimente raman cel mai rezistent business in fata provocarilor", asa cum se si vede din impasibilitatea Magnitului in fata sanctiunilor occidentale.

Azi, spune ea, o gospodarie obisnuita din Rusia cheltuieste in jur de 38% din venituri pe mancare. In grelele vremuri sovietice, lanturile comerciale moderne pur si simplu nu existau, iar consumatorul nu prea avea din ce alege. "Piata era goala. Odata ce gaseai nisa potrivita, erau oportunitati nelimitate de expansiune", a povestit Galitski pentru Bloomberg, in 2012.

Pana in 2001, Magnit avea 150 de magazine. Patru ani mai tarziu, 1500. In medie, Galitski a cheltuit aproximativ 150.000 de dolari pentru a deschide fiecare magazin, si doar 3 ani pentru a-si recupera investitia, platind imprumuturile. Ambitiile expansioniste ale lui Galitski nu au fost intotdeauna bine primite.

Foto: en.chessbase.com

La sfarsitul anilor '90, mafiotii au tras cu un lansator de grenade in birourile sale, fapt povestit chiar de el. Cu o alta ocazie, el a gasit o coroana mortuara la usa biroului sau, un gest de amenintare venit din partea unei bande locale.

Krasnodarul insorit

Afacerile rusesti, ca si administratia rusa, sunt foarte centralizate, iar patronii si directorii se muta adesea la Moscova pentru a fi mai aproape de Kremlin. Galitski insa este mandru de statutul sau de outsider, preferand sa locuiasca in insoritul Krasnodar, in defavoarea mohoratei Moscove.

De obicei, Galitski glumeste pe seama elitelor din Moscova si Sankt Petersburg. De abia in ultimul an el a inceput o expansiune agresiva in cele doua orase.

La o conferinta cu analistii bancilor de investitii, cei mai multi din Moscova, el a declarat ceva surprinzator. "Voi credeti ca Moscova si St. Petersburg sunt locuri deosebite, dar exista si oameni care cred ca acestea sunt doar locuri obisnuite. Eu, de pilda, nu am fost in St. Petersburg in viata mea".

Cum a fost posibil?

Sa organizezi o asa mare operatiune nu este pentru inimile slabe, s-a confesat Galitski in 2010, pentru un ziar rusesc. El a spus ca "este o greseala comuna sa spui ca e o afacere simpla sa vinzi". Realitatea este diferita. "Oamenii care vin la noi sunt foarte surprinsi si nu inteleg cum naiba este posibil sa stapanesti afacerea".

Cartierul general al lui Galitski din Krasnodar foloseste programe informatice create special de Magnitki pentru a tine sub control inventarul, pentru a ajusta preturile si a supraveghea livrarile. Pentru a reduce costurile, compania foloseste o flota de aproximativ 6000 de camioane.

Pentru a evita tentatiile coruptiei care domina mare parte din lumea afacerilor rusesti, Magnit isi obliga directorii de achizitii sa faca teste cu detectorul de minciuni, daca sunt suspectati de practici necurate. "Magnit este probabil cea mai bine condusa afacere din Rusia", spune un analist al Prosperity Capital.

Eclipsarea rivalului Tesco

Se va opri Magnit din crestere? Nu e cazul acum, judecand dupa cifre. In 2013, incasarile Magnit le-au depasit pe cele al X5 Retail Group, unde are 22% dintre actiuni miliardarul Mihail Friedman, care este implicat in domeniul petrolier si telecomunicatii. In septembrie, Magnit a devenit cel mai mare lant comercial din Europa, dupa valoarea de piata, eclipsand marele lant Tesco.

In timp ce Tesco controleaza mai mult de 25% din piata de retail din Marea Britanie, Magnit are doar 6% din cea a Rusiei. Primii 5 mari retaileri rusi de pe piata alimentara au doar 21% din piata. In Marea Britanie si Germania, companiile nationale au 60% sau 70% din piata.

Pana la sfarsitul lui 2018, potrivit planurile oferite de companie investitorilor, Magnit urmareste sa ajunga la 12.000 de magazine de proximitate, 650 de hipermarketuri si 4500 de magazine de cosmetice. Daca aceste previziuni se dovedesc corecte, Galitski va avea motive sa sarbatoreasca in fiecare zi a sa de nastere.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Serghei Galitski miliardar rus Magnit, #Galitski miliardar fara Kremlin, #Galitski mogul rus Putin , #oameni afaceri