De ce sunt atat de multe femei bogate in China

Duminica, 18 Ianuarie 2015, ora 20:33
7488 citiri
De ce sunt atat de multe femei bogate in China
Foto: Pixabay.com

O analiza in profunzime a Chinei secolului al XXI-lea, realizata de Evan Osnos in cartea "Age of Ambition", scoate la iveala un aspect surprinzator: existenta unui numar semnificativ de femei cu realizari remarcabile in lumea afacerilor.

In cartea sa, noteaza Fortune, Osnos compara China moderna, in care se dezvolta simtul aspiratiei si al ambitiei, cu Epoca de Aur a Statelor Unite, cand numarul milionarilor americani a explodat de la 20 la 40.000 pe parcursul unei singure generatii.

Dar in timp ce in goana Americii dupa imbogatire de la sfarsitul anilor 1800 prezenta masculina este predominanta, in cazul Chinei este inclusa si cealalta jumatate a populatiei.

Spre deosebire de femeile americane, doamnele din China post-Mao nu au fost deloc timide in a imbratisa aceasta cultura a acumularii de avutii.

In China, etosul ultimilor 30 de ani a fost acela ca a te imbogati iti aduce glorie, un instinct de gen neutru, scrie Osnos.

Statisticile sunt graitoare:

Astfel, numarul femeilor chineze in pozitii de top management s-a dublat recent, 51% dintre aceste posturi fiind detinute de femei.

De asemenea, aproximativ 550 de companii cotate la bursa, respectiv 21%, au femei in consiliile de conducere.

Doar patru companii din intreaga lume au consiliile formate exclusiv din femei, iar Ceetop, cu sediul in Shenzhen, si China Teletech Holding sunt doua dintre ele.

In plus, la nivel global, jumatate dintre miliardarele care si-au construit averile prin eforturi proprii sunt chinezoaice.

Desigur, discutiile despre conditia femeii in China sunt mult mai complexe. Potrivit lui Osnos, femeile s-au orientat catre domeniul afacerilor in conditiile in care Partidul Comunist a fost si inca este un club al barbatilor, impiedicandu-le accesul pe scena conducerii politice.

Iar barbatii au in continuare averi mult mai mari, sprijiniti de parintii care vor sa ii ajute sa isi gaseasca sotii, avand in vedere numarul limitat de optiuni la care s-a ajuns ca urmare a politicii copilului unic (fiind preferati baietii).

In acelasi timp, ca urmare a aceleiasi politici, parintii si bunicii lipsiti de fii si-au indreptat asteptarile catre fiice si nepoate. De aceea, noteaza Osnos, cel mai popular ghid pentru parinti a fost numit "Harvard Girl".

Ambitiile femeilor chineze raman limitate de familie, de la ele asteptandu-se, mai mult decat in cazul barbatilor, sa aiba grija de parinti la batranete, dar si de prejudecatile culturale adanc inradacinate.

Dincolo de numere, Osnos prezinta exemple concludente de reusita. Nascuta la tara, intr-o familie saraca, desfigurata in urma unui accident de tractor, insa dedicata educatiei, Gong Hainan a reusit sa creeze singura o companie de zeci de milioane de dolari, cotata la NASDAQ.

Femei ca Hainan "au infruntat o istorie care le-a spus sa nu incerce niciodata", mai arata Osnos, potrivit publicatiei citate.

Indelung reprimate deja, astfel de ambitii se afla acum in coliziune cu o alta forta: autoritarismul chinez.

Femeile ambitioase se lovesc de presiuni sociale puternice, favorizate de guvern, pentru a se casatori.

"Tragedia este ca nu realizeaza ca, pe masura ce femeile inainteaza in varsta, ele valoreaza din ce in ce mai putin, iar atunci cand obtin diploma de master sau de doctorat sunt deja batrane, ca perlele galbene", spun tocmai reprezentantii Federatiei Femeilor din China.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#femei bogate China, #femei afaceri China , #oameni afaceri