Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Doamna "Feteasca Neagra": Cum a devenit pasiunea pentru vin o afacere de succes

Vineri, 12 Iulie 2013, ora 07:34
5997 citiri
Doamna "Feteasca Neagra": Cum a devenit pasiunea pentru vin o afacere de succes

Aurelia Visinescu este cea mai cunoscuta femeie oenolog din Romania, producand in crama Domeniile Sahateni vinuri speciale, cu personalitate.

Doamna "Feteasca Neagra", asa cum i se spune Aureliei Visinescu, are 20 de ani de experienta in lumea vinului, a obtinut numeroase medalii valoroase pentru vinurile sale la concursuri de anvergura, detine propria podgorie in Dealu Mare si vinde vinuri in toata lumea.

Atunci cand este intrebata cum e sa fie o femeie de succes prezenta intr-un domeniu dominat de barbati, Aurelia Visinescu spune ca "Intr-o lume guvernata dupa regulile profesionismului nu exista femei sau barbati, exista doar specialisti!".

Pasiune transformata in business

Inceputul, isi aminteste ea, a stat sub semnul sansei de a lucra cu mari producatori si distribuitori de vinuri si a putut lua contact direct cu profesionisti din tari precum Africa de Sud sau Australia, iar aceasta experienta a fost "piatra de temelie pentru ce am construit ulterior".

In 2006, a ales sa investeasca in propria podgorie impreuna cu asociatul sau Steve Cacenco, in Dealu Mare - Domeniile Sahateni, convinsa ca "aici se obtin cele mai bune vinuri".

"Am fost dintotdeauna aproape de natura, de pamant, motiv pentru care am urmat liceul horticol si apoi, in mod firesc, facultatea de horticultura, specializarea Vie - Vinificatie. Imi doream sa ma ocup de cultivarea florilor, insa in anii terminali m-am razgandit, descoperind fascinata stiinta din spatele sticlei cu vin. Am avut sansa sa lucrez in companii mari, Vinexport si Cramele Halewood. In acesti ani am avut contact cu mari producatori si distribuitori de vin, am calatorit si profesat in toate podgoriile Romaniei, dar si in tari din Lumea Noua - Australia, Africa de Sud.

Eu mi-am urmat visele. Mi-am dorit dintotdeauna sa am propria crama si sa fac vin din propria mea podgorie, insa ideea de a investi in aceasta afacere a venit din partea lui Steve Cacenco, asociatul meu, care imi este si var prin alianta. Desigur, cu multa munca, perseverenta si eforturi foarte mari", a povestit Aurelia Visinescu pentru Ziare.com.

Acum, oenologul se ocupa de intreg procesul de productie a vinului, care presupune drumul vinului de la vie pana in paharul consumatorului, asadar de la plantarea viei, alegerea clonelor in prealabil, pana la recoltarea strugurilor, producerea efectiva a vinului, invechirea, cupajarea.

De-a lungul timpului, atributele vinurilor semnate de Aurelia Visinescu au fost recunoscute de mai multe ori, iar in 2012 se mandreste cu opt medalii obtinute la cele mai prestigioase concursuri internationale. Dintre medaliile obtinute in 2011, este de notat Medalia de Aur la Concursul Mondial de la Bruxelles, pentru cupajul Red Artisan 2007.

Cum sa reusesti intr-un domeniu dominat de barbati

Pe parcursul carierei, doamna "Feteasca Neagra" spune ca n-a observat, nu s-a gandit ca lucreaza intr-o lume a barbatilor.

"Este adevarat ca majoritatea persoanelor din acest domeniu, atat in ceea ce priveste procesul de productie, dar si conducerea unei astfel de afaceri, sunt barbati. Insa, intr-o lume guvernata dupa regulile profesionismului nu exista femei sau barbati, exista doar specialisti.

Pot spune ca nu am intampinat dificultati intr-un domeniu despre care se spune ca ar apartine barbatilor. Ascensiunea mea profesionala tine si de tenacitate si, bineinteles, de munca pe care o depun constant", ne-a spus Aurelia Visinescu.

Aceasta atrage atentia ca nu exista o reteta pentru succes, dar daca ar fi, "ingredientele principale sunt munca, perseverenta, responsabilitatea. Si sufletul pe care il pui in ceea ce faci. Trebuie sa iti placa, altfel iese mai greu sau deloc".

Care e locul Romaniei intre marii producatori de vinuri din lume?

Romania nu are inca o imagine definita peste hotare in ceea ce priveste vinul.

"Romania exporta volume mici in comparatie cu cat produce. Asta si pentru ca exista o mare piata de desfacere interna. Suntem o tara cu un consum mediu de peste 26 lt /locuitor/an. Insa noi exportam mai mult de jumatate din productie, mai in toata lumea.

Romania se claseaza intre primii zece producatori de vin din Europa - un studiu din 2012 arata ca suntem pe locul 6", a explicat Aurelia Visinescu.

In ceea ce priveste consumul de vin, "educatia consumatorului roman este pe o panta puternic ascendenta, dar in continuare consumatorii de vin de calitate se incadreaza intr-un segment de nisa extrem de mic".

"Desigur un mare impediment este puterea de cumparare scazuta. Ca trend general, in Romania consumul de vin este in scadere, dar consumul de vin premium romanesc este in crestere. Magazinele specializate sunt locurile cele mai potrivite pentru achizitionarea vinurilor de calitate, mai ales ca aici consumatorii primesc si consiliere avizata", a adaugat oenologul.

Romanii sunt atasati de soiurile romanesti si conservatori in ceea ce priveste gusturile, a mai punctat Aurelia Visinescu: "un procent foarte mic dintre romani este dispus sa incerce soiuri sau vinuri noi si acestia sunt de regula tinerii. Remarcam o crestere a consumului de vin premium, desi consumul de vin in general in plan national este unul mic, din cauza lipsei puterii de cumparare".

In continuare, proprietara Domeniilor Sahateni vizeaza extinderea afacerii pe piete mai putin penetrate.

"Domeniile Sahateni este in plina ascensiune - in plan national am crescut atat numeric, cat si in ceea ce priveste volumul, dar continuam sa ne extindem.

In ceea ce priveste exporturile, vizam penetrarea unor piete mai putin accesate - SUA, Canada, dar si extinderea pe pietele unde deja suntem prezenti - Asia (China, Japonia, Taiwan), in in majoritatea tarilor vest europene (Belgia, Polonia, Italia, Suedia, Germania, Olanda) si chiar Brazilia si Australia", a incheiat Aurelia Visinescu.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#Aurelia Visinescu Domeniile Sahateni, #Aurelia Visinescu vin, #afaceri succes vin , #oameni afaceri