FT: De ce le-a pierit zambetul de pe buze bogatilor din Rusia

Sambata, 22 Martie 2014, ora 08:35
10052 citiri
FT: De ce le-a pierit zambetul de pe buze bogatilor din Rusia

La inceputul saptamanii cativa reprezentanti ai elitei de la Moscova au tinut sa arate cat de putin sunt afectati de perspectiva pedepsirii lor de catre SUA si Europa, pentru actiunile Rusiei legate de Crimeea.

Vineri insa, oamenii de afaceri din Rusia nu mai zambeau, dupa ce SUA au inasprit sanctiunile impuse mai multor persoane si institutii din Rusia, lovind in interesele unora dintre cei mai bogati oameni ai tarii, scrie Financial Times.

Oficiali de top din Rusia rad de sanctiunile "tovarasului" Obama

Cel mai vizibil efect al deciziei Washingtonului a fost resimtit de Banca Rossia, a 17-a din tara in functie de valoarea activelor, descrisa de Trezoreria SUA ca "banca personala a inaltilor oficiali ai Federatiei Ruse".

Visa si Mastercard au suspendat procesarea platilor pentru cardurile emise de banca, miscare care a afectat cateva sute de mii de carduri, conform unui oficial al bancii centrale. In scurt timp, ghiseele bancii au fost invadate de clientii grabiti sa isi retraga economiile.

Dupa o prima ruda de sanctiuni aplicate de SUA si Europa Rusiei la inceputul saptamanii, cand aceasta a recunoscut Crimeea ca stat independent, atat americanii, cat si liderii de la Bruxelles au decis joi extinderea acestor masuri, ca raspuns la anexarea peninsulei de catre Rusia.

In SUA, presedintele american Barack Obama a semnat un ordin prin care a dispus blocarea activelor detinute in SUA de persoanele vizate de sanctiuni si a interzis americanilor si companiilor sa faca afaceri cu acestea. Alaturi de mai multi oficiali si oameni de afaceri din Rusia, este vizata de ordinul semnat de presedinte si Banca Rossia.

Noi sanctiuni pentru Rusia: Lista rusilor pedepsiti de Obama

Ce s-a intamplat in spatele scenei

O reactie la fel de frenetica la sanctiunile anuntate joi a avut loc in spatele scenei, in contextul in care comunitatea financiara incearca sa isi dea seama in ce masura mai poate colabora cu unele dintre cele mai mari companii din Rusia.

Desi Banca Rossia este singura companie sanctionata de SUA, persoanele aflate pe "lista neagra" a Washingtonului au legaturi cu companii importante din diverse arii de activitate.

Companiile americane din Rusia sa-si faca planuri de evacuare - expert

Este cazul Novatek, cel mai mare producator independent de gaze naturale din Rusia, detinut partial de Ghennadi Timcenko, Russian Railways, companie nationala de cai ferate a carei presedinte este Vladimir Ikunin, si Mostotrest, companiei de constructii detinuta partial de Arkadi Rotenberg. Toate aceste nume se afla pe lista Washingtonului.

Potrivit expertilor legali, doar companiile in care persoanele sanctionate au o participatie de peste 50% intra sub incidenta ordinului lui Obama, ceea ce inseamna ca doar cateva companii vor fi afectate.

Totusi, un important bancher din Moscova, de provenienta occidentala, a aratat ca, desi bancile vor putea lucra in continuare, dintr-o perspectiva legala, cu firmele asociate "proscrisilor", acestea vor fi atente la riscul reputational.

De asemenea, increderea in economia Rusiei a suferit o lovitura puternica, potrivit reprezentantilor mediului de afaceri.

Agentiile Fitch si Standard & Poor's au redus perspectiva ratingului suveran al Rusiei de la stabila la negativa. Potrivit Fitch, "bancile si investitorii din SUA si EU ar putea fi reticenti in a finanta Rusia in circumstantele actuale".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#economie Rusia sanctiuni SUA, #finantare Rusia, #afaceri Rusia, #SUA Europa sanctiuni Rusia , #oameni afaceri