Investitor belgian in Romania: Aici ma simt ca acasa. Tara voastra are un potential urias - Interviu

Vineri, 05 Octombrie 2012, ora 07:17
6336 citiri
Investitor belgian in Romania: Aici ma simt ca acasa. Tara voastra are un potential urias - Interviu

Cu toate ca avem impresia ca Romania nu mai este atractiva pentru investitorii straini, exista si cativa oameni de afaceri care cred, in continuare, in potentialul tarii noastre.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Luk Vangansbeke, belgianul ce detine Pentamid Group, o firma de consultanta si training, a marturisit ca se simte "ca acasa" in Romania.

In plus, el considera ca tara noastra are un potential urias de crestere economica si ca ar putea ajunge printre primele din Europa.

Cum a fost, pana acum, anul 2012 pentru afacerile dumneavoastra?

Anul 2012 a reprezentat o perioada in care increderea investitorilor in economie si in modalitatea in care Romania se poate ocupa de ea a fost una scazuta. Cresterea economica si investitiile straine au fost destul de mici, ambele afectandu-mi afacerea. Din fericire, firma mea si-a mentinut pozitia in piata, iar eu sper ca anul 2013 sa fie unul mai bun.

De ce ati ales sa investiti in Romania? Care au fost avantajele?

Am venit in Romania in urma cu 15 ani, cu un proiect finantat de Uniunea Europeana. Voiam sa imi extind afacerea din Belgia, iar Romania mi-a oferit aceasta oportunitate. Comparativ cu alte state est-europene, tara voastra are numeroase avantaje economice, in primul rand.

Exista multe oportunitati pe piata, precum si angajati excelenti. In plus, nivelul de educatie este unul ridicat, iar oamenii au abilitatile necesare pentru a munci la standarde superioare, daca sunt bine manageriati. Romania are tot ce trebuie ca sa devina una din cele mai puternice economii ale Europei si este logic ca o companie vrea sa faca parte din aceasta poveste de succes.

Care a fost prima impresie pe care v-a lasat-o Romania?

Personal, m-am simitit "ca acasa" in Romania, inca de cand am aterizat pe aeroport, in 1997, iar acest sentiment nu s-a schimbat. Am fost norocos sa intalnesc oameni ospitalieri si binevoitori. De asemenea, am avut ocazia sa calatoresc prin tara si sa descopar peisaje si locuri frumoase. Am decis sa raman pur si simplu pentru ca afacerea a mers bine in Romania.

Cat de profitabila este sucursala din Romania, comparativ cu cea din Belgia?

Daca lasam la o parte managementul, nu poti face o comparatie intre a conduce o afacere in Belgia cu a face acest lucru in Romania. Economiile sunt diferite, mediul antreprenorial este altul, la fel si oamenii... Ambele sunt profitabile, insa intr-un mod diferit.

Enumerati trei motive pentru care un investitor strain ar trebui sa isi deschida o afacere in Romania.

Economia Romaniei ofera foarte multe oportunitati; pozitia geografica a tarii are foarte multe avantaje, deoarece are deschidere atat spre Europa, cat si spre est; cultura latina si limba.

Ne puteti face o analiza mai aprofundata a pietei de training si consultanta din Romania?

Din punct de vedere "academic", nu poti oferi mereu servicii de consultanta si marketing in Romania, deoarece oamenii sunt educati, au diplome universitare si post-universitare. Pe de alta parte, exista o mare nevoie de experienta si de o mentalitate bazata pe impartasirea cunostintelor, care pot fi dezvoltate prin training. Tocmai pe acest lucru ne bazam noi, pe punerea in practica a lucrurilor invatate.

Ce asteptari aveti de la anul 2013?

Trebuie sa facem ceva ca sa acceleram cresterea. Sper ca guvernul roman sa sprijine oamenii de afaceri care inca cred in aceasta tara si care continua sa investeasca aici.

Afacerea dvs a fost afectata de criza? Cum ati reusit sa va protejati de recesiune?

Prin diversificarea activitatii noastre. Insa, avand in vedere ca toate afacerile au fost afectate de criza, evident ca si unele din sectoarele noastre de activitate au avut de suferit.

De ce ati ales sa angajati si persoane cu dizabilitati? Aceasta practica este destul de neobisnuita la noi...

Chiar daca poate ca este o practica neobisnuita, si nu numai in Romania, eu cred ca toti oamenii trebuie tratati la fel: barbati, femei... cu sau fara dizabilitati, religiosi sau nu... Si mai cred ca cineva poate face o schimbare doar prin exemplul propriu si prin acceptarea "neconventionalului". Atat in plan personal, cat si profesional.

Ce ar trebui sa faca guvernul roman pentru a incuraja mediul de business?

Guvernul roman poate face multe in domeniul taxelor, legislatiei, infrastructurii si a stabilitatii politice pentru a atrage investitori si pentru a imbunatati mediul de business. De asemenea, lupta impotriva coruptiei trebuie continuata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#investitori straini Romania, #oportunitati investitii Romania, #decizii Guvern oameni afaceri , #oameni afaceri