Iti pui singur bete-n roate si afacerea ta are de suferit - Cum treci peste blocajele personale (II)

Autor: Amalia Trita - Creative Marketing Consultant
Miercuri, 14 Septembrie 2016, ora 08:10
4385 citiri

In articolul precedent impartaseam cu tine doua blocaje "grele" cu care ne confruntam destul de frecvent si ce putem face sa le depasim.

Daca nu l-ai citit inca, o poti face aici. Astazi urmeaza sa le afli pe celelalte.

Blocajul nr.3 - Nu ai uneltele necesare sa iti dezvolti afacerea

Cand spun unelte, nu ma refer la resursele de care dispui, in sensul clasic (resurse umane, logistice, materiale, de timp s.a.m.d.), ci mai degraba la cunostintele, expertiza, nivelul de leadership necesar ca sa-ti dezvolti afacerea.

Spre exemplu, in ziua de azi, afacerea ta pierde mii de potentiali clienti daca nu ai o prezenta credibila in mediul online. Insa pentru a face acest lucru ai nevoie de cunostinte si expertiza sau de cineva priceput in domeniu.

Ce poti face? Iti recomand sa te analizezi singur si sa vezi in ce domenii este necesar sa-ti imbunatatesti cunostintele si competentele. Iar apoi sa treci la actiune.

Blocajul nr.4 - Nu iti alegi luptele potrivite

Daca ai vazut pana acum un film de actiune sau poate un episod din Game of Thrones, stii la ce ma refer. In afaceri, ca si pe campul de lupta, este bine sa-ti cunosti adversarul si sa-ti cunosti si puterile.

Asa cum vad eu lucrurile, ai doua variante in care nu este indicat sa lupti: fie alegi lupte din care esti 100% sigur ca iesi invingator, moment in care satisfactia nu este foarte mare si nici rezultatele obtinute (ex. cresterea vanzarilor cu 5% luna viitoare), fie alegi lupte pe care este aproape imposibil sa le castigi (ex. depasirea principalului tau concurent care in prezent are o putere financiara de 10 ori mai mare decat tine).

Atentie! In afaceri, o astfel de miscare indrazneata, facuta fara cap, te poate baga chiar in faliment.

Ce poti face? Raspunsul evident este sa iti stabilesti un nivel de dificultate potrivit. Usor de zis, mai greu de facut. Insa daca vrei sa iesi din acest blocaj este necesar sa analizezi mai mult lucrurile. Poti incepe prin a nu mai lua decizii pripite. Fii cu adevarat smart!

Blocajul nr.5 - Nu gandesti limpede

Da, exact asta vreau sa spun. Din cauza incordarii, zumzetului din jur, mintea ta este tulbure. Si fiindca este tulbure, risti sa pierzi oportunitati de afaceri si nu numai. Am promis ca nu incep sa filosofez, asa ca daca te intereseaza sa afli mai multe, te invit sa dai o cautare pe Google dupa termenul "Mizuno-Kokoro" si vei afla care este opusul mintii tulburi.

Ce poti face? Ai ghicit. Limpezeste-ti mintea. Cum? Activitate fizica, exercitii de meditatie etc. Nu voi intra in detalii. Daca iti doresti sa gasesti raspunsuri, le vei gasi cu siguranta.

Blocajul nr.6 - Esti imprastiat in mai multe directii si nu faci fata

Imprastiat sau cum imi place mie sa spun "all over the place". Incepi un proiect si la un moment dat il lasi balta, pentru ca a aparut altul mai interesant. Sau treci de la o idee de produs la altul, de la o campanie la alta, fara a o realiza pe niciuna... si lista poate sa continue.

Concluzia este ca, indiferent daca se datoreaza starii de incertitudine si neclaritate, dorintei de a multumi pe toata lumea sau faptului ca iti este greu uneori sa spui "nu", afacerea ta are de suferit cand esti implicat in paralel in mai multe activitati.

Nu oricine are capacitatea de multitasking.

Ce poti face? Solutia ar fi sa te axezi pe o singura directie, un singur proiect sau produs. Citeam destul de recent ca focusarea pe un anumit lucru reprezinta o provocare pentru marea majoritate dintre noi - asa ca stai linistit, nu esti singurul care are astfel de probleme. In plus, stiu cat de greu este uneori sa alegi, insa este necesar la un moment dat sa faci si sacrificii.

In loc de concluzie

Stiintific vorbind, blocajul nu este altceva decat o suprastimulare a uneia din cele doua emisfere cerebrale, mai exact intre partea pragmatica si rationala si cea creativa si visatoare.

Carevasazica blocajul este inevitabil.. Sa fim seriosi, cine ar vrea sa fie mereu in echilibru? Sa stie ce decizii sunt corecte, ce are de facut si cum arata viata lui de acum si pana la adanci batraneti? Nu ar fi oare plictisitor? Cum ai mai simti satisfactie, experimenta neprevazutul sau invata ceva? In plus, nu trebuie sa uitam ca orice blocaj are si o solutie, pe care o gasim mai devreme sau mai tarziu, asa ca se pare ca viitorul poate fi si roz.

Daca ar fi sa tii minte doar un singur lucru din tot ce am zis pana acum, as vrea sa fie acesta: doar tu poti iesi din blocajul in care te afli la un moment dat, atat timp cat iti dai seama ca te afli intr-unul.

Amalia Trita este Creative Marketing Consultant, Small Business Coach, Speaker si Trainer certificat John Maxwell Team. In ultimii doi ani a sprijinit peste 1.000 de persoane dornice sa isi construiasca cariere si afaceri de succes, sa se promoveze tintit si cu rezultate, facilitandu-le accesul la instrumente, metode si strategii de impact, simplu de inteles si usor de aplicat. De asemenea, a lansat in acest an un nou proiect, Linked2Success by Amalia Trita, prin care urmareste sa sprijine cresterea a zeci de mii de afaceri din toata lumea.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#probleme in afaceri, #obstacole afaceri, #probleme afaceri , #oameni afaceri