Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Miliardarii ascunsi ai Africii

Duminica, 02 Iunie 2013, ora 13:37
4999 citiri
Miliardarii ascunsi ai Africii
Foto: We Travel

Cum Africa cunoaste o rata anuala de crestere economica de peste 5%, in timp ce Europa se afunda in recesiune, iar economia SUA nu pare sa grabeasca ritmul, bogatii continentului negru devin foarte interesanti pentru bancile in cautare de profit.

Este cazul institutiei elvetiene UBS, care intentioneaza sa se extinda in Africa pentru a valorifica cererea in crestere pentru servicii bancare, noteaza Bloomberg.

UBS are in prezent 80 de angajati in Africa de Sud, banca axandu-se in activitatea sa pe serviciile de administrare a averilor.

"Cand o tara creste la o rata de 7%, multi oameni incep sa faca bani seriosi", a afirmat directorul UBS din Johannesburg.

De asemenea, pentru Nigeria este asteptata o crestere economica de 7,2% in acest an, in timp ce in Mozambic si Coasta de Fildes avansul ar urma sa fie de 8% pentru fiecare, potrivit estimarilor Fondului Monetar International.

Africa ar putea ascunde 200 de miliardari in economia neoficiala, care intentioneaza sa-si legitimeze averea in viitor, afirma in septembrie anul trecut investitorul Mark Mobius.

Averea lui Aliko Dangote, cel mai bogat african, a crescut cu 6 miliarde de dolari in acest an, pana la 20,6 miliarde de dolari.

Cel mai nou membru al clubului miliardarilor

Laurie Dippenaar, bancher sud-african si cofondator al celui mai important grup bancar al tarii, FirstRand, a devenit cel mai nou membru al clubului select al miliardarilor, dupa ce valoarea de piata a trei dintre principalele companii la care detine participatii, FirstRand, Rand Merchant Insurance si RMB Holding, a crescut in medie cu peste 37% din septembrie anul trecut.

Valoarea cumulata a actiunilor detinute de Dippenaar la cele trei companii se ridica la 1,16 miliarde de dolari, fiind pentru prima data cand averea sa depaseste pragul de referinta de 1 miliard de dolari, scrie Ventures Africa.

Cum devii miliardar in Africa?

Dippenaar, in varsta de 64 de ani, a infiintat in 1977, impreuna cu doi parteneri, o mica institutie financiara, Rand Consolidated Investments, in Johannesburg, care a devenit in timp cea mai importanta banca de investitii din Africa de Sud.

Dispunand de rezerve solide de lichiditati, know-how tehnic si dorinta de a se dezvolta, echipa a achizitionat in 1984 mica banca de investitii Rand Merchant Bank (RMB) de la miliadarul din industria bunurilor de lux Johann Rupert, care a fuzionat apoi cu Rand Consolidated Investments, institutia rezultata purtand numele de RMB.

Opt ani mai tarziu, in 1992, cei trei au achizitionat una dintre cele mai mari companii de asigurari a tarii, Momentum Life. A fost formata RMB Holdings, iar Momentum a devenit subsidiara a RMB.

Dippenaar a fost delegat sa administreze Momentum, in timp ce Harris si Ferreira au ramas la RMB. In cinci ani, Dippenaar a transformat compania intr-o afacere profitabila. Seria achizitiilor nu s-a oprit insa aici.

In 1998, RMB Holdings a preluat controlul asupra First National Bank, una dintre cele mai mari banci ale tarii, si Southern Life, a patra mare companie de asigurari din Africa de Sud.

Noua institutie a fost redenumita FirstRand Bank si este in prezent unul dintre cele mai mari grupuri de servicii financiare din Africa, desfasurand activitati in sase tari de pe continent si in India, cu active de peste 80 de miliarde de dolari.

Averea lui Dippenaar:

-526 de milioane de dolari pentru participatia de 2,28% la First Rand;

-232 de milioane de dolari pentru participatia de 5,75% la Rand Merchant Insurance;

-368 de milioane de dolari pentru participatia de 6,05% din RMB Holdings.

Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor care vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
#miliardari Africa, #nou miliardar, #banci Africa , #oameni afaceri