Noul Cod Penal ingrijoreaza mediul de afaceri: Ofera protectie suplimentara functionarilor, care pot actiona discretionar

Joi, 05 Iulie 2018, ora 16:42
3479 citiri
Noul Cod Penal ingrijoreaza mediul de afaceri: Ofera protectie suplimentara functionarilor, care pot actiona discretionar
Foto: Arhiva Ziare.com

Modificarile recente aduse Codului Penal ofera functionarilor din administratia centrala si locala o protectie suplimentara. Ei pot astfel actiona discretionar producand pierderi companiilor, sustine Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Potrivit oamenilor de afaceri, lipsa de raspundere poate distorsiona piata si duce la cheltuirea frauduloasa a fondurilor publice.

"AOAR sustine necesitatea unei justitii profesioniste si integre, care sa judece faptele, actele si probele cu maxima celeritate, in special in cazul proceselor cu caracter economic, situatii in care deciziile justitiei au consecinte majore pentru functionarea societatilor comerciale autohtone.

Modificarea Codului Penal ingrijoreaza mediul de afaceri prin protectia suplimentara asigurata functionarilor din administratia centrala si locala, care pot actiona discretionar, producand pierderi companiilor prin neindeplinirea obligatiilor legale sau chiar prin intocmirea de dosare penale in scop de intimidare sau de eliminare a acestora de pe piata interna", se arata intr-un comunicat remis joi de AOAR.

Citeste si Modificarile la Codurile Penale aduc riscuri uriase pentru oamenii de afaceri in relatia cu statul

Oamenii de afaceri cer clarificarea modului in care cele circa 20% din companiile care au castigat in instantele de judecata procesele intentate urmare a unor controale finalizate cu sanctiuni financiare sau chiar dosare penale vor mai avea posibilitatea de a actiona impotriva functionarilor publici care au desfasurat o actiune voit nelegala, in defavoarea evidenta a antreprenorilor.

"Rapoarte internationale, cum este cel publicat anual de Banca Mondiala, releva dominanta activitatii birocratice, arbitrare, care diminueaza semnificativ atractivitatea investitiilor autohtone sau straine in Romania.

Amendarea prevederilor specifice din Codul Penal cu privire la abuzul in serviciu, prin protejarea excesiva a functionarilor care refuza sau intarzie nejustificat numeroasele avize/permise/autorizatii necesare realizarii unor investitii, "aranjarea" unor achizitii publice s.a. creeaza premisele neindeplinirii sau indeplinirii defectuoase a responsabilitatilor legale", se arata in comunicat.

Totodata, AOAR isi exprima preocuparea legata de implicatiile neevaluate ale relatiilor dintre mediul de afaceri si institutiile statului, sustinand necesitatea unei definitii juridice clare si normative pentru "abuzul in serviciu", eliminand posibilitatea folosirii abuzive a acestei forme de sanctionare.

Proiectul de modificare a Codului Penal, care include mai multe masuri controversate, a fost adoptat, miercuri, de plenul Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional.

Mai multe pe acelasi subiect:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#modificari Codul Penal oameni afaceri , #oameni afaceri
Comentarii
Poza Camelian_Propinatiu_scriitor
Camelian_Propinatiu_scriitor
rank 5
PSDragnea poate realiza de să importăm tot!