O lectie despre cum pot tinerii sa faca o afacere pe timp de criza - TV Ziare.com

Joi, 21 Octombrie 2010, ora 07:31
13174 citiri
O lectie despre cum pot tinerii sa faca o afacere pe timp de criza - TV Ziare.com

A lucrat in mai multe agentii de publicitate, insa si-a dat seama ca poate face ceva si de unul singur, asa ca si-a deschis propria afacere. A luat-o de la zero, fara ajutor din partea parintilor. S-a bazat doar pe intuitie si cunostintele acumulate in cei cativa ani in care a muncit pentru altii, iar la 27 de ani a ajuns sa fie patronul a trei firme de publicitate care nu au resimtit criza.

Il cheama Sergiu Machidon si este doar unul dintre "baietii destepti" (la propriu) care formeaza generatia Y.U.P. (Young Professionals Uprising) a Romaniei.

"Afacerea a inceput intr-un mod foarte spontan. Dupa multi ani de lucru, mi-am dat demisia pentru ca nu eram lasat sa fac lucrurile asa cum stiam sa le fac si cum pot sa le fac mai bine. Iar cand oamenii nu-ti dau ocazia sa arati ca poti mai mult, nu e locul in care trebuie sa stai. Am decis sa imi iau o pauza, perioada in care am primit niste proiecte fara sa cer, fara sa caut, fara sa incerc sa iau clienti din fostele agentii.

Dupa doua luni in care am facut cateva proiecte, mi-am dat seama ca totul functioneaza foarte bine si ca am ajuns sa castig mult mai mult decat in agentie si, in acelasi timp, ca pot sa fac lucrurile pentru mine si cum vreau eu. Daca faci lucrurile cum vrei tu si depui foarte mult efort si iti place, cu siguranta banii vor veni. Asa am inceput eu business-ul. La inceput nu am avut birou, nu am avut niciun ban pe care sa il bag in business si nici nu aveam nevoie pentru ca aveam structura de baza deja creata, erau oameni cu care lucrasem inainte si pe care ma puteam baza", a povestit Sergiu Machidon, intr-o emisiune la Tv Ziare.com.

Urmareste intregistrarea emisiunii cu Sergiu Machidon AICI

Romanilor le lipseste curajul

Unul dintre lucrurile cele mai importante pentru un tanar om de afaceri este, din punctul sau de vedere, experienta, iar al doilea este sa stii sa-ti alegi oamenii potriviti alaturi de care sa lucrezi. La fel de important este si curajul pe care, din pacate, cei care chiar pot face ceva nu il au.

"Momentul in care incepi sa faci ceva pe cont propriu trebuie sa fie unul propice, dar trebuie si sa ai putina experienta, curaj si putina nebunie, si nu neaparat bani. Cel mai mare obstacol pentru tinerii afaceristi din Romania este curajul. Nici in Romania si nici in alte state nu avem cele mai bune oportunitati pentru a incepe un business, asa ca ai nevoie de si mai mult curaj.

Daca faci o comparatie intre beneficiile pe care le primesti din partea statului roman si cele care vin din partea statului francez sau ale statului bulgar, unde taxele sunt foarte mici, statul nostru nu te ajuta foarte mult. De doi ani si jumatate, de cand am inceput business-ul acesta, nu am avut niciun sprijin din partea statului roman. Singurul lucru pe care l-am constatat a fost cresterea taxelor", se plange tanarul om de afaceri.

Daca pentru multe companii criza a insemnat scaderea incasarilor sau chiar falimentul, pentru Sergiu Machidon aceasta a reprezentat un avantaj, pentru ca multe companii mari si-au restructurat bugetul de comunicare, asa ca au apelat la agentiile de publicitate mici, asa cum era, in urma cu doi ani, prima dintre agentiile pe care conduce. Una dintre cheile succesului sau a fost si faptul ca nu a investit la inceput foarte multi bani.

Banii nu sunt totul

Se declara norocos ca a reusit sa isi ridice business-ul dupa ce a colaborat cu clienti importanti din Romania, dar si din strainatate. Cei sase ani in care a lucrat in publicitate l-au invatat ca trebuie sa investesti in oameni si sa ii motivezi, pentru ca "nu poti sa mergi singur la drum".

"Nu trebuie sa te bucuri ca ai castigat multi bani intr-o perioada foarte scurta, asa cum s-a intamplat, de exemplu, in sistemul imobiliar. Daca acum cativa ani castigau mii de euro, cei care au afaceri in domeniu au ajuns acum sa nu aiba ce sa faca. Un business de moment nu este un business sanatos", considera tanarul antreprenor.

Romania, ca tara, l-a dezamgit, pentru ca statul nu investeste in tineri, iar de birocratie s-a lovit si el, ca oricare alt om de afaceri. De aceea ia serios in considerare sa faca afaceri in alta tara. Ar face un credit ca sa isi devolte afacerile, insa este dezamgit de cat de greoaie este comunicarea cu bancile.

"Sunt satul de birocratie, de cozi, de acte, de legi care se schimba. Sunt lucruri care ma fac sa-mi complic viata si sa cheltuiesc bani. Am afaceri in strainatate, este o piata plina in oportunitati si as dori sa fac afaceri in continuare in strainatate, decat sa fac in Romania. Oamenii privesc altfel lucrurile si ai mai mult sprijin decat din partea statului roman", considera Sergiu Machidon, pentru care afacerile si politica sunt incompatibile.

"M-ar ajuta daca as intra intr-un partid, insa nu vreau. Te poate ajuta, dar te poate si cobori. Cand nu mai ai partidul la putere poti sa pierzi tot. Este foarte ciudat: cand faci favoruri, va trebui sa le intorci", continua acesta.

Vrea un impozit progresiv si impozitarea business-urilor mari

In ceea ce priveste fiscalitatea, tanarul membru al generatiei Y.U.P. si-ar dori un impozit progresiv. "Trebuie un impozit progresiv, in functie de fiecare job. Si impozitarea business-urilor mari, asa cum este in Elvetia, este o solutie, ca sa nu mai ajungem sa li se ia stimulentele oamenilor, sa li se scada salariile", considera Sergiu Machidon, care ii apreciaza pe cei care au iesit in aceasta toamna in strada pentru a-si cere drepturile.

"In Italia, daca se intampla ceva, oamenii ies in strada, in tara la noi oamenii nu sunt uniti. Trebuie sa iasa sa isi apere drepturile in momentul de fata. Daca facem un studiu, doar 5% stiu care le sunt drepturile. Nu este o rusine sa iesi in strada cand iti aperi un drept", considera el.

Social media reprezinta viitorul

Desi lucreaza in publictate, nu considera ca banner-ele, atat de folosite in zona online, sunt eficiente. "Sunt campanii agresive, fiind eficiente la nivel de imagine, dar nu pe vanzari. Partea de social media va fi viitorul la noi. Social media creste si oamenii au nevoie de ceva mai relevant", sustine Sergiu Machidon, care are una dintre afaceri chiar pe social media.

Pentru ca are incredere ca tinerii care isi doresc sa dezvolte propria afacere o pot face, isi doreste ca alaturi de alti membri ai generatiei YUP sa organizeze niste conferinte care sa ii ajute pe acestia sa isi gaseasca un drum in ceea ce priveste viata profesionala.

"La inceput se duc la facultate, dar nu stiu ce vor. Eu am inceput sa imi caut de lucru in facultate si am ajuns sa lucrez in publicitate. Este normal ca nu stii ce sa faci intr-o societate ca a noastra cand nu ai multe oportunitati", considera el.

Desi nu a ajuns, inca, in topul Forbes, iar castigurile sale variaza de la luna la luna, povestea de succes a lui Sergiu Machidon este o lectie care ne arata ca nici varsta si nici criza nu mai conteaza atunci cand vrei cu adevarat sa iti pui in practica ideile si sa iti dezvolti o afacere in domeniul in care te pricepi cel mai bine.

Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
#oameni afaceri tineri Roamnia, #Sergiu Machidon afaceri publicitate, #afacere criza, #afaceri publicitate Romania , #oameni afaceri