Oameni de afaceri critica dur ordonanta Iordache: Afecteaza progresul Romaniei in combaterea coruptiei

Joi, 02 Februarie 2017, ora 17:50
2730 citiri
Oameni de afaceri critica dur ordonanta Iordache: Afecteaza progresul Romaniei in combaterea coruptiei
Foto: Arhiva Ziare.com

Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, care reuneste 45 de organizatii si membri asociati din mediul de afaceri, a criticat, joi, ordonanta pentru modificarea Codurilor Penale adoptata de furis de Guvernul Grindeanu.

Oamenii de afaceri sustin ca actul normativ afecteaza progresul inregistrat de Romania in combaterea coruptiei si aduce atingere principiilor de buna guvernanta, stabilitate si predictibilitate a procesului de legiferare.

"Prevederile Ordonantei de Urgenta cuprind masuri care afecteaza progresul inregistrat de Romania in domeniul combaterii coruptiei. Reactiile reprezentantilor Comisiei Europene cu privire la impactul prevederilor Ordonantei de Urgenta recent aprobate releva potentialele efecte negative asupra rapoartelor de evaluare ale Romaniei din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) si totodata, transmit un semnal de neincredere cu privire la respectarea valorilor si principiilor europene", arata comunicatul coalitiei.

Oamenii de afaceri din coalitie critica, mai ales, modul netransparent de adoptare a ordonantei, iar efectele "sunt de natura a aduce atingere principiilor de buna guvernanta, stabilitate si predictibilitate a procesului de legiferare".

Coalitia cere Guvernului sa identifice "mecanismele si masurile care vor conduce la restabilirea increderii in dorinta si capacitatea executivului de a sprijini lupta anticoruptie si totodata, de a asigura transparenta decizionala si predictibilitate pentru cetateni si mediul de afaceri, in beneficiul Romaniei".

Tot joi, Consiliul Investitorilor Straini a criticat ordonanta de urgenta adoptata marti seara de Guvern, argumentand ca aceasta transmite un mesaj negativ investitorilor, iar Romania va pierde oportunitatea de a atrage mai multe investitii noi.

Reactia vine dupa ce, miercuri, Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania), care reprezinta interesele unor investitori americani de pe piata romaneasca, a criticat dur ordonanta de modificare a Codurilor Penale, spunand ca aceasta transmite un puternic semnal de neincredere si nesiguranta in Romania pe plan intern si extern.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#oameni afaceri ordonanta Iordache, #mediu afaceri ordonanta Iordache , #oameni afaceri