Omul care s-a imbogatit pornind de la nimic: Dumitru Bragadiru

Sambata, 19 Ianuarie 2013, ora 15:50
17469 citiri
Omul care s-a imbogatit pornind de la nimic: Dumitru Bragadiru

Se vorbeste adesea despre Henry Ford, americanul care si-a faurit un imperiu, pornind de la zero, ca ucenic intr-un atelier auto. Putina lume stie insa ca sunt si romani care au demarat de la acelasi zero, ajungand din treapta in treapta sa straluceasca in prosperitate.

Dumitru Marinescu-Bragadiru este unul din ei. Apelativul Bragadiru si l-a adaugat singur la nume, mult mai tarziu, cand si-a cumparat mosia din aceasta localitate.

Primul mare pas

Ca si Ford, se nascuse intr-o familie modesta, poate chiar mai modesta. Era fiul sindrilarului Marin Marinescu, om cu greutati, capul unei familii numeroase - dupa unii, cu opt copii. Traiau de pe o zi pe alta, iar soarta copiilor nu putea fi alta, decat sa-si faca singuri drum in viata.

Drumul lui Dumitru a inceput la 12 ani, cand reusea sa convinga un negustor sa-l angajeze ucenic in pravalia lui. Aceasta slujba reprezenta sansa vietii adolescentului, care stia acest lucru si isi dadea silinta.

N-avea multe de facut, dar munca nu se prezenta usoara. Principala grija era sa aduca zilnic apa cu cobilita, intrucat pe aproape nu exista o fantana.

Patronul i-a apreciat harnicia si l-a avansat tejghetar. Dupa un numar de ani, s-a dovedit a fi corect, cinstit, harnic si priceput. Patronul simtea ca inainteaza in varsta si a avut incredere sa si-l ia asociat.

A fost primul mare pas inainte al viitorului mare om de afaceri. Ca asociat, era altfel privit in lume, castiga bine, incepea sa-si faca o situatie. Pe scurt isi putea permite sa se insoare.

A gasit-o pe Matilda Schwartz, cu care a facut nunta in 1868, iar in anii urmatori, sapte copii - unul dupa altul.

Scoala, biserica si primaria

Marea oportunitate a lui a fost insa momentul cand s-a declansat Razboiul Independentei, in 1877. Atunci a simti pulsul pietii: era lipsa de alcool. Soldatii aveau nevoie de rachiu, iar spitalele achizitionau spirt. A simtit ca acela care se lanseaza in afaceri cu alcool e un om facut.

Ca urmare, nu s-a zgarcit sa cumpere cantitati uriase de produse spirtoase de toate felurile. Dar una e sa cumperi de la altii si alta este sa-ti faci singur marfa. In scurt timp, si-a construit propria fabrica de alcool rafinat in comuna Bragadiru, care il va face sa nu mai depinda de terti furnizori.

Afacerea a prosperat. Bragadiru trebuia sa investeasca in ceva banii castigati si a hotarat sa-si cumpere o mosie in comuna Bragadiru. Pentru ca lumea invidioasa sa nu-l acuze ca lacom si hraparet, s-a apucat sa construiasca in comuna o scoala, o biserica si o primarie. Totul pe banii lui.

Dintr-un foc, castiga simpatia oamenilor ai caror copii trebuiau sa invete carte, a clerului de care depind multe si a autoritatior de care depinde totul.

Laptele si covrigul

Razboiul se terminase, soldatii plecasera la casele lor, spitalele nu mai simteau nevoia de atata spirt, dar Dumitru Bragadiru invatase clar ca alcoolul este cheia cu care deschizi usile spre imbogatire. Avea destui bani sa-si construiasasca o fabrica de bere si a construit-o.

Ca sa poata face concurenta celorlalte doua mari fabrici de bere din Bucuresti - Luther si Oppler - s-a ocupat de atragerea salariatior: a construit locuinte in apropierea fabricii, magazine, o popicarie, iar copiilor care se prezentau la scoala le oferea, pentru prima oara in tara noastra, un pahar cu lapte si un covrig.

Laptele si covrigul, inventia lui Bragadiru, aveau sa devina mult mai tarziu programul "cornul si laptele", al nu mai stiu carui guvern de dupa '90.

Berea s-a dovedit in timp de pace chiar mai rentabila decat rachiul si alcoolul in timp de razboi. Din beneficiile fabricii, Bragadiru si-a putut construi un palat cu sala de bal, saloane de primire, apartamente de oaspeti, totul proiectat in 1894, dupa modele europene, de catre arhitectul austriac Anton Shuckerl.

Palatul exista si astazi, dupa ce pe timpul comunistilor fusese nationalizat si transformat in "Casa de cultura Lenin".

Intentiona sa construiaca un al doilea mare local, cu hotel de lux si restaurant, in centrul capitalei, dar n-a apucat.

In anul 1915, un stop cardiac a pus brusc sfarsit existentei unuia din cei mai prosperi intreprinzatori romani, Dumitru Marinescu-Bragadiru. Afacerea a fost continuata de fiul sau mai mare, tot Dumitru.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Dumitru Bragadiru istorie, #Bragadiru afaceri, #Bragadiru fabrica bere, #Bragadiru antreprenor roman , #oameni afaceri