Povestea celei mai bogate femei din China: de la muncitoare in fabrica la o avere de miliarde

Duminica, 02 August 2015, ora 21:50
15522 citiri
Povestea celei mai bogate femei din China: de la muncitoare in fabrica la o avere de miliarde

Nascuta intr-un sat sarac din centrul Chinei, Zhou Qunfei era, cu ani in urma, o simpla muncitoare intr-o fabrica. Astazi este cea mai bogata femeie din China, cu o avere estimata la miliarde de dolari si clienti de renume mondial precum Apple si Samsung.

New York Times prezinta, in editia electronica, parcursul impresionant al antreprenoarei chineze.

Zhou si-a valorificat experienta acumulata ca angajata in fabrica intr-o industrie de miliarde de dolari. In fabrica sa ultramoderna, este capabila sa faca oricand munca tehnicienilor. Uneori chiar lucreaza ca masinist pentru a se asigura ca totul functioneaza corect.

Compania sa, Lens Technology, este in prezent unul dintre principalii furnizori de componente pentru laptopuri, tablete si smartphone-uri, inclusiv pentru iPhone si Galaxy.

Publicatia citata subliniaza faptul ca Zhou este una dintre putinele femei care si-au construit averea aproape de la zero.

De altfel, China este tara cu cele mai numeroase cazuri de acest fel. Potrivit lui Huang Yasheng, expert in clasa antreprenoriala chineza si profesor de management international la Massachusetts Institute of Technology (MIT), acesta este rezultatul politicii Partidului Comunist sub conducerea lui Mao Zedong de a promova egalitatea sexelor, ceea ce le-a permis femeilor sa prospere dupa instaurarea capitalismului.

Intr-o tara cu putini jucatori consacrati, antreprenori ca Zhou au reusit sa se impuna rapid atunci cand au intrat in afaceri in anii '90.

Participatia detinuta de Zhou la Lens Technology, care a devenit publica anul acesta, se ridica la 7,2 miliarde de dolari. Totusi, Zhou nu este o celebritate ca Jack Ma, fondatorul miliardar al site-ului de comert electronic Alibaba. Putini au auzit de ea inainte de oferta publica initiala.

Zhou s-a nascut intr-un mic sat din provincia Hunan din centrul Chinei, o comunitate de fermieri aflata la doua ore de Changsha, capitala provinciei. Mama sa a murit cand avea cinci ani, iar tatal sau, un mestesugar priceput, si-a pierdut mai tarziu un deget si aproape complet vederea intr-un accident de munca.

Acasa, Zhou isi ajuta familia la treburile gospodaresti, in timp ce la scoala excela, potrivit fostilor sai profesori.

Isi dorea sa ajunga creatoare de moda

Cu toate acestea, la 16 ani a renuntat la scoala si s-a mutat in provincia Guangdong cu familia unchiului sau, in cautarea unor oportunitati de munca. Visa sa devina creatoare de moda, insa a ajuns in cele din urma sa lucreze intr-o fabrica din orasul Shenzhen, unde facea lentile de ceas pentru aproximativ un dolar pe zi.

Dupa trei luni a decis sa demisioneze. In cererea de demisie se plangea de programul obositor si de activitatea anosta, explicand ca vrea sa invete mai mult.

Cuvintele sale l-au impresionat pe directorul fabricii, care i-a cerut sa ramana, oferindu-i o promovare, prima dintre cele pe care avea sa le obtina in urmatorii trei ani.

In 1993, la 22 de ani, Zhou a decis sa continue pe cont propriu. Cu economii de 3.000 de dolari, a deschis impreuna cu cateva rude un atelier de lentile de ceas, unde a invatat tehnici complexe si dificile de productie.

Insa industria telefoanelor mobile este cea care a facut-o pe Zhou miliardara. In 2003, cand inca producea lentile de ceas, a primit un telefon neasteptat de la reprezentantii Motorola, care i-au cerut sa-i ajute sa dezvolte un ecran de sticla pentru noul lor dispozitiv Razr V3.

Curand, au inceput sa apeleze la serviciile sale si alti mari producatori de telefoane mobile, printre care Nokia si Samsung. In 2007, Apple a intrat pe piata cu iPhone si a ales Lens ca furnizor, propulsand compania lui Zhou pe o pozitie dominanta in China.

In prezent, Lens Technology valoreaza aproximativ 8 miliarde de dolari.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#cea mai bogata femeie China, #avere femeie China , #oameni afaceri
Comentarii