Povestea femeii de afaceri care vrea sa introduca o noua materie in scoli - Interviu

Marti, 13 Ianuarie 2015, ora 07:36
15135 citiri
Povestea femeii de afaceri care vrea sa introduca o noua materie in scoli - Interviu
Foto: LinkedIn/ Amalia Sterescu

O femeie de afaceri din Romania vrea sa introduca vorbitul in public ca materie in scoli, pentru ca tinerii sa deprinda din timp o abilitate care i-ar ajuta in viitor.

Amalia Sterescu are o experienta de mai bine de 16 ani in mediul corporatist, ocupand functii importante in companii precum Oracle si Vodafone. Insa acum conduce o afacere care are ca scop promovarea vorbitului in public (public speaking).

Ea sustine ca la inceput nu a fost vorba de pasiune, ci de o mare nevoie, avand in vedere natura locurilor de munca pe care le-a ocupat. Vazand insa cat de bine pregatiti sunt strainii in acest domeniu, ea s-a gandit ca public speaking-ul ar fi de mare ajutor si romanilor.

Si asa s-a nascut Public Speaking School. Iar acum Amalia Sterescu are un proiect indraznet: sa faca din vorbitul in public o materie pe care elevii sa o studieze la scoala.

Vreti sa introduceti public speaking-ul in scoli. Cu ce ar ajuta copiii si adolescentii arta oratoriei?

In experienta mea de pana acum si in intalnirile de business din afara Romaniei observam naturaletea si dexteritatea cu care interlocutorii mei isi exprimau ideile, proiectele, usurinta cu care sustin prezentarea unui concept sau a unui speech motivational. M-am intrebat oare de ce noi, romanii, nu avem o astfel de pregatire ca sa generam impact atunci cand sustinem un discurs. Am dedus ca solutia sta in educatie - formarea timpurie pe public speaking.

Din aceste motive imi doresc ca orice copil din scolile din Romania sa aiba curajul sa iasa in fata clasei sau in fata unui grup de lucru ori a unei comisii de examinare si sa-si exprime cu claritate si curaj ideile - pentru ca s-au pregatit in public speaking si au inteles ca, inainte de spaima, exista pregatire si exista o metoda de a-si invinge temerile.

Imi doresc ca fiecare profesor din tara aceasta sa inteleaga cat de important e sa nu umilesti un copil ce iese in fata clasei, deoarece asta ii va crea o spaima de public speaking si o bariera de comunicare greu de reparat ulterior.

Este foarte important ca in procesul de formare si educare a liceenilor sa se dezvolte si aceste abilitati de comunicare a unui mesaj, sa invete cum sa se prezinte pe ei, pasiunile si activitatile sau proiectele lor. Iar din aceste motive consider ca un curs optional de public speaking este util si fezabil.

Ati facut demersuri in acest sens la Ministerul Educatiei? In ce stadiu se afla solicitarea dvs?

A introduce o materie noua in scolile din Romania poate parea o munca de Sisif, insa eu sunt o persoana perseverenta si am experienta proiectelor de anvergura. In plus, nivelul meu de determinare este mare, tinand cont ca am 3 copii mici acasa pe care am decis sa ii cresc si sa ii educ in aceasta tara.

Asadar, nu numai Ministerul Educatiei va juca un rol cheie in acest proces - nu ma uit spre aceasta entitate ca spre cheia intregii problematici, sunt realista si pragmatica. Parteneriatul cu Ministerul Educatiei ne va fi de un mare folos si suntem pe cale sa il initiem.

Sunt insa si alte ingrediente cheie de care depinde succesul acestei misiuni: procesul de comunicare cu conducerile scolilor publice si private, procesul de motivare a cadrelor didactice, procesul de comunicare si educare a parintilor apropos de utilitatea dezvoltarii acestei competente, logistica necesara instruirii unui numar mare de voluntari, procesul de evaluare post instruire si al organizarii de competitii intre scolile participante si multe altele.

Insa Henry Ford avea o vorba: "Orice viziune fara executie e doar halucinatie" - iar mie imi place sa-mi transform visele in realitate si nu sa... halucinez.

In afara exista multe concursuri de dezbateri (debate). Credeti ca ar fi necesare si in tara noastra? Ar prinde ideea la elevi?

Sigur, si debate-ul este o alternativa atractiva si necesara in sistemul de invatamant romanesc, pentru dezvoltarea abilitatilor de persuasiune si comunicare daca vrem ca viitoarele generatii sa fie mai bine pregatite cand ajung in piata muncii, pentru ca, indiferent de domeniu, leadershipul se exerseaza inca de pe bancile scolii.

Exista o serie de cluburi de debate in tara care functioneaza foarte bine si din cate stiu cu rezultate bune.

Anul trecut ati infiintat prima scoala de public speaking din Romania. Mai exact, ce presupune aceasta?

Obisnuim sa ne gandim la scoala ca la un loc in care mergem sa invatam ceva, in care un profesor de obicei sta in fata noastra si umple o tabla cu diverse concepte pe care ni le explica mai mult sau mai putin interactiv.

Insa in anul 2015 "scoala" reprezinta, de fapt, un proces educational interactiv, cu cat mai inovator cu atat mai bine, ea poate fi si in cloud - important este sa se muleze pe nevoile cursantului, sa practice metode de invatare experientiala si interactiva, sa ofere suport cursantului si dupa ce acesta iese in afara mediului de invatare si trebuie sa exerseze cunostintele dobandite.

Public Speaking School este o initiativa, un proiect care isi propune sa:

1) Educe elevi, liceeni, studenti - sa vorbeasca in public la standarde internationale.

Acest efort de educare nu trebuie sa se limiteze numai la elevi/studenti, ci trebuie sa se extinda si la profesorii lor, care trebuie sa inteleaga ca, in lumea de azi, ca sa ai succes trebuie sa fii un bun comunicator.

De aceea, prin Public Speaking School ne propunem sa instruim nu numai elevii, ci si pe profesorii si voluntarii ce vor preda aceste cursuri in scoli. Parintii trebuie si ei convinsi de utilitatea acestei competente, de aceea vom initia o serie de campanii de comunicare prin diversi parteneri.

2) Sa antreneze antreprenori, manageri, lideri seniori din corporatii, liber profesionisti sa vorbeasca in public, sa isi formuleze speech-urile cu savoare si impact, sa isi exerseze miscarea scenica si limbajul non verbal cu scopul de a livra un speech de efect.

Ce "materii" se predau? Credeti ca exista doritori in tara noastra?

Lucrez cu profesionisti atat in regim 1:1, cat si in grupuri mici. Procesul include 2 zile de instruire intensiva si 6 luni de suport prin coaching lunar, asistenta in formularea discursurilor, feedack in urma prestatiilor pe scena, dar si strategii de personal branding si pozitionare a individului ca speaker in piata locala si internationala.

Asadar, prin Public Speaking School invatam: cum sa ne alegem evenimentele unde putem fi speakeri si cum ne putem diferentia fata de alti speakeri, cum ne alegem tema in functie de experienta noastra si subiectele noastre favorite, cum sa ne structuram discursul, cum sa il asezonam cu exemple, povesti interesante si umor, cum sa ne folosim de corp si miscare pentru a transmite mai bine ceea ce dorim sa comunicam, cum sa livram un speech hipnotic prin tehnici NLP de gestionare a audientei, cum sa vindem subtil si sa ne atragem potentiali clienti, cum sa facem o introducere de efect si o incheiere memorabila.

Si nu in ultimul rand, cum sa fructificam prezenta noastra pe scena, post speech - prin networking strategic si castigarea de noi prospecti.

In 2014, am instruit prin Public Speaking School 120 de profesionisti.

In Romania inca suntem in punctul in care majoritatea liderilor/profesionistilor cred ca sunt suficienti de buni pentru a lua un microfon, a te urca pe scena si a vorbi. Acum depinde foarte mult si care ti-e nivelul de exigenta si cu cine vrei sa te compari.

Care sunt preturile?

Costurile unui program de public speaking prin Public Speaking School pot varia de la 450 lei la 6.300 lei- in functie de nivelul de personalizare a solutiei pentru fiecare client in parte, in functie de problematica cu care se confrunta, in functie de nivelul de pregatire la care clientul doreste sa ajunga in aceasta competenta si de complexitatea situatiilor la care va fi expus.

De exemplu, pentru cursul de Mastering Public Speaking care va avea loc la Iasi in 30 ianuarie, pretul este de 450 lei, iar pentru Cursul de Networking Strategic din 31 ianuarie, tot la Iasi, pretul este de 250 lei. Pentru instruirea 1:1 a unui lider senior, costurile pot merge insa si pana la 6.300 lei.

Ce impact poate avea un curs de public speaking asupra cuiva?

Pentru cei pe care i-am instruit personal am sesizat un impact pozitiv in increderea in competentele proprii, o crestere a vanzarilor, o extindere a network-ului personal si mai ales un impact excelent in personal branding.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#cursuri public speaking, #scoala public speaking, #public speaking Romania, #noua materie scoli , #oameni afaceri