Povestea QuickMobile: A pornit din Baia Mare si acum vinde gadget-uri de 45 de milioane de euro in toata Europa

Miercuri, 28 Octombrie 2015, ora 10:54
19797 citiri
Povestea QuickMobile: A pornit din Baia Mare si acum vinde gadget-uri de 45 de milioane de euro in toata Europa
Foto: Mihai Roman

A inceput cu o investitie de 10.000 de euro si a ajuns la vanzari de 45 de milioane de euro pe an. Asa arata, in cifre, povestea de succes a lui Tudor Tiboc, general-manager QuickMobile.

Primii pasi in lumea afacerilor i-a facut in primul an de facultate, cand a devenit proprietarul unui Internet Cafe. A incercat pentru o perioada viata departe de tara, ca angajat al unei companii de telefonie mobila in Paris. A avut multe de invatat, insa nu considera ca aceasta experienta i-a conditionat succesul de mai tarziu.

"Nu as putea spune ca o experienta in strainatate este un must have, dar cu siguranta este un mare plus, deoarece iti ofera o perspectiva si o intelegere mai ample asupra lucrurilor, iar aceste lucruri te vor ajuta in viitor sa anticipezi anumite nevoi ale pietei sau anumite probleme care ar putea sa apara pe parcurs. Si nu as spune nici ca tot ce se intampla in strainatate trebuie luat imediat ca model, ci trecut prin filtrul intuitiei si al specificului pietei unde doresti sa pornesti o afacere", explica Tudor Tiboc, pentru Ziare.com.

Anul 2005 a fost momentul in care antreprenorul a lansat magazinul QuickMobile, o afacere de familie, pe care o conduce alaturi de sotia sa.

Pentru ei, inceputul nu a fost foarte dificil, deoarece la vremea respectiva importatorii din Romania nu se orientau spre produse de calitate, premium, mai ales cand venea vorba de accesorii pentru gadget-uri.

"Am mers la targuri de electronice si am fost primii care am cerut distributia anumitor produse", si-a amintit Tudor Tiboc.

Insa asta nu inseamna ca obstacolele nu au existat. "Pana in 2007 a fost mai greu, deoarece nu eram membri UE. Importul era un proces mai anevoios, marfa statea mai mult timp in vama, volumele tranzactionate erau mai mici si transportul era mai scump", a explicat omul de afaceri.

Investitie de 10.000 de euro, cifra de afaceri de 40 de ori mai mare in primul an

Povestea QuickMobile a inceput in Baia Mare, cu patru angajati: Tudor Tiboc, sotia lui, contabila si inca o persoana care se ocupa de vanzari si logistica.

Ei au reusit sa transforme investitia initiala, de 10.000 de euro, intr-o cifra de afaceri de 400.000 de euro, in primul an de existenta. Vanzarile au "explodat" ulterior, avand in vedere ca cifra de afaceri din al doilea an a fost de 1,7 milioane de euro.

"Am inceput cu telefoane si accesorii. Accesoriile erau de calitate mai joasa spre medie. Oamenii nu dadeau atat de multi bani pe accesorii si nici nu se gaseau unele de calitate la importatorii din acea vreme. Acest lucru ne-a impins catre targuri, unde am gasit furnizori din categoria medie spre premium", ne-a explicat antreprenorul.

Cele mai noi produse, in cel mai scurt timp

"Am cautat mereu ca punctele noastre fizice de vanzare sa fie in vaduri comerciale bune. Am pus afise pe strazi si ne-am promovat la radio, dar si in ziare tiparite din presa locala. Fiecare metoda de promovare era eficienta, deoarece atingea un target diferit de clienti", a precizat Tudor Tiboc.

Insa adevarata cale spre succes o reprezinta fidelizarea clientilor, sustine "parintele" QuickMobile.

"Am reusit sa fidelizam clientii mai ales prin faptul ca am fost intotdeauna primii care au avut in oferta cele mai noi produse disponibile pe piata. Exemple in acest sens sunt: disponibilitatea in premiera pe piata din Romania a smartphone-urilor iPhone 6s sau Samsung Galaxy Note 5", ne-a spus omul de afaceri.

Situatia financiara din prezent

QuickMobile a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 45 de milioane de euro, iar Tudor Tiboc estimeaza ca profitul companiei va ajunge in 2015 la aproximativ 1,5 milioane de euro, in crestere cu 20% fata de 2014.

"De altfel, noi ne concentram mai mult pe profit decat pe cresterea cifrei de afaceri, deoarece actionariatul companiei este 100% romanesc, iar finantarea se face exclusiv din profitul companiei. Mai mult, profitul nostru se reinvesteste complet in Romania", subliniaza antreprenorul.

In ceea ce priveste clientii finali, anul acesta numarul lor este in crestere cu 20% fata de anul trecut. Pune acest lucru pe seama faptului ca a incercat sa le ofere oamenilor serviciile de care aveau nevoie, cum ar fi extinderea termenului de retur la 28 de zile, de exemplu.

"Astfel, oamenii pot testa o perioada mai lunga dispozitivul, practic gratuit, si pot vedea daca li se potriveste. Alte exemple de servicii care ne-au ajutat sa crestem numarul de clienti sunt 'Shopping in avanpremiera' si platile cu cardul in rate cu dobanzi zero. Dobanda o suportam noi", ne-a explicat omul de afaceri.

Romanii au prins gustul electronicelor de varf

Pe masura ce a crescut nivelul de trai, romanii au inceput sa se orienteze in numar tot mai mare spre dispozitive electronice performante, de ultima generatie, de la branduri consacrate.

De asemenea, oamenii au inceput sa opteze pentru smartphone-uri cu ecrane mai mari, la fel cum s-a intamplat si in Vest, arata Tudor Tiboc. Acesta este si motivul pentru care piata tabletelor inregistreaza un declin la nivel global, care incepe sa se simta si in tara noastra.

Nu in ultimul rand, romanii sunt foarte interesati si de gadgeturi mai trasnite. Un exemplu ar fi becurile inteligente, care dispun de caracteristici precum difuzor incorporat si repeater Wi-Fi. Acestea pot fi controlate prin intermediul unei aplicatii de smartphone, care permite, printre altele, setarea luminozitatii si a volumului.

Lansarea la nivel international

QuickMobile s-a lansat in acest an si pe plan international, odata cu site-ul QuickMobileShop.com, care va livra produsele magazinului in toate cele 28 de state din cadrul Uniunii Europene.

"Am primit oferte de preluare, insa mai avem multe de spus din povestea QuickMobile, iar lansarea pe plan international este unul dintre cele mai importante capitole. Nu ne dorim sa vindem business-ul, ci mai degraba cautam un partener care sa ofere o deschidere mai mare catre surse de finantare alternativa pentru cresterea afacerii", mentioneaza antreprenorul.

Un sfat important pentru tinerii afaceristi

L-am intrebat pe Tudor Tiboc si ce greseli majore a facut, dar si ce a invatat din ele.

Raspunsul? "Am lansat anumite servicii inainte sa vina vremea lor si nu am investit suficient in ele pentru a le ajuta sa devina mature. Din aceste experiente am invatat sa nu renunt. Daca ideea e buna, e bine sa nu o abandonezi si sa cauti surse de finantare pentru ea", a punctat omul de afaceri.

In concluzie, el sustine ca succesul in afaceri reprezinta dorinta de a face lucruri noi si de a sustine aceste activitati cu placere.

Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
Funcția de confidențialitate introdusă de WhatsApp Web. Utilizatorii își pot muta conversațiile într-un folder cu parolă
WhatsApp introduce o caracteristică nouă de confidențialitate pentru versiunea sa web, oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a bloca conversațiile printr-o funcție numită Chat Lock....
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
#povesti afaceri Romania 2015, #poveste succes QuickMobile 2015 , #oameni afaceri