Primarul miliardar al New York-ului, la final de mandat - cum a transformat orasul in 12 ani

Sambata, 02 Noiembrie 2013, ora 21:56
4645 citiri
Primarul miliardar al New York-ului, la final de mandat - cum a transformat orasul in 12 ani
Foto: Reuters

Primarul miliardar al orasului american New York, Michael Bloomberg, se pregateste sa isi incheie mandatul dupa "o domnie" de 12 ani, succesorul sau urmand sa fie ales pe 5 noiembrie si sa preia functia de la 1 ianuarie 2014.

Magnatul in varsta de 71 de ani, care a fondat trustul media si de date financiare Bloomberg a condus orasul cu o mana de fier si lasa in urma sa o impresie favorabila, scrie AFP.

Doar 18% dintre participantii la un sondaj derulat recent de Wall Street Journal si NBC considera ca acesta a avut o activitate nesatisfacatoare.

Cu toate acestea, doua treimi dintre locuitorii New York-ului isi doresc o schimbare fundamentala. Favoritul la functia de primar este candidatul care a exploatat la maximum sentimentul de nemultumire fata de Bloomberg, democratul Bill de Blasio.

"Ceea ce a demonstrat domnia lui Bloomberg cel mai profund este puterea unui om extrem de bogat care nu este retinut de interese speciale", scrie Forbes.

Longevivul primar se mandreste cu o serie de statistici ca marturie a succesului sau: cea mai scazuta rata a criminalitatii din ultimii 50 de ani; 52 de milioane de turisti, un numar record; cresterea sperantei de viata cu 2,5 ani in ultimii 12 ani.

Politicile sale agresive in sectorul sanatatii publice, precum interzicerea fumatului in baruri si restaurante, au dus la un declin cu 50% a fumatului in randul adolescentilor, iar modelul sau a fost copiat in mai multe orase.

Bloomberg a extins spatiile verzi, a incurajat utilizarea bicicletelor ca mijloc de transport si a redat optimismul mediului de afaceri dupa atacurile din 11 septembrie 2001.

Crtiticii ii reproseaza insa un alt record: 50.900 de oameni fara locuinta, dintre care 21.300 cu copii, dar si adancirea diferentelor intre bogati si saraci.

Bloomberg ocupa locul 13 in clasamentul Forbes al celor mai bogate persoane din lume.

Viitorul lui Bloomberg este incert la acest moment. Filantropia sa este legendara, iar acesta i-a mentionat pe fostul presedinte american Bill Clinton si cofondatorul Microsoft Bill Gates ca exemple de persoane cu activitati utile pe care ar vrea sa le desfasoare.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#Michael Bloomberg final mandat, #mandat primar New York, #primar miliardar , #oameni afaceri