Romanul care a trecut de la "Mos Craciun la domiciliu" la o afacere profitabila in marketing - Interviu

Joi, 26 Februarie 2015, ora 07:07
5771 citiri
Romanul care a trecut de la "Mos Craciun la domiciliu" la o afacere profitabila in marketing - Interviu
Foto: 2Parale

Un antreprenor roman a reusit sa ajunga de la un simplu angajat al unei agentii care livra "Mos Craciun la domiciliu" la conducerea unei firme profitabile de marketing.

Ziare.com prezinta traseul parcurs in afaceri de Dorin Boerescu, in prezent CEO la firma de marketing afiliat 2Parale, care a avut in 2013 o cifra de afaceri de 4,9 milioane de lei.

Care a fost primul job? La ce varsta v-ati angajat prima data? Cum vi s-a parut intrarea in noua etapa a vietii dvs?

La 19 ani m-am angajat agent de vanzari la o publicatie de anunturi - Telefax. Eram student si mi-a placut foarte mult independenta adusa de job, chiar daca nu am stat mult acolo. Insa, la scurt timp dupa aceea, m-am angajat ca agent de vanzari la o agentie care livra "Mosi Craciun la domiciliu", unde am avut succes si am incheiat contracte de valori mai mari cu cateva firme si magazine care mi-au adus comisioane frumoase.

Imediat dupa aceea, agentia respectiva s-a transformat in agentie de publicitate si astfel am ajuns sa lucrez si cu primul client mare - Astral TV (actualmente UPC). Am ramas in advertising din acel moment si pana acum.

Ce v-a marcat in primul an de munca?

Pe atunci, nu ma gandeam la lucruri din aceasta perspectiva. Mai degraba, in primul an de munca, ma uitam la oportunitati, la cum as putea sa cresc, ce as mai putea sa invat si de la cine as putea sa "fur meserie".

Ce teluri aveati in minte in acea perioada? Ati reusit sa le impliniti?

A fost evident destul de repede pentru mine (prea repede, poate) ca a fi angajat nu imi aduce suficiente satisfactii. Aveam nevoie de libertate pe care la momentul respectiv putine companii o ofereau - stilul de management era cu totul altfel fata de cel din prezent. Voiam sa fac proiecte altfel pentru clienti, imi doream sa construiesc echipe in care oamenii sa creasca, sa evolueze cat mai aproape de nivelul lor maxim, voiam sa construiesc companii unde satisfactia clientului sa fie cat mai mare.

De aceea, cand am avut prima oportunitate sa imi deschid o companie, n-am ezitat. Cu o investitie initiala de cateva sute de dolari (de la primul meu Angel Investor - Radu Ionescu) am pornit ceea ce mai tarziu - mai exact, peste 10 ani - au devenit agentia de publicitate Speed Promotion (Godmother in prezent), Hyperactive, Agrafa Print Services - cu o cifra de afaceri cumulata de circa 3 milioane de euro la momentul in care am renuntat la pozitia de manager (2008).

Aveti un parcurs frumos in cariera. Cum s-a schimbat mediul de afaceri intre timp?

Intre timp, mediul de afaceri s-a profesionalizat in mare masura, au crescut investitiile, iar competitia s-a accentuat. Per ansamblu, as spune ca lucrurile s-au schimbat in bine.

Care au fost principalele dificultati pe care le-ati intampinat la inceputul carierei?

La inceputul carierei mi-a lipsit foarte mult o retea de oameni de la care sa invat si cu care sa colaborez. De asemenea, o alta dificultate a fost lipsa unui capital initial care sa imi permita investitii mai serioase si o crestere mai rapida. A durat mult pana am capatat know-how-ul atat de specialitate (in advertising), cat si pe cel de management.

Mi-am dorit dintotdeauna sa fiu independent. Poate ca mi-ar fi fost util sa mai lucrez cativa ani ca angajat inainte sa pornesc pe cont propriu, insa, cu toate acestea, uitandu-ma in urma, nu regret absolut deloc deciziile pe care le-am luat si drumul pe care l-am parcurs.

Sunteti de cinci ani la firma de marketing prin afiliere 2Parale. Care au fost cele mai importante lectii pe care le-ati invatat aici?

Sunt de 5 ani alaturi de 2Parale - nu ca fondator, ci ca manager si actionar. Am preluat managementul companiei destul de repede dupa lansarea ei, intr-adevar. De altfel, 2Parale este prima companie in care sunt implicat si care nu este lansata de mine.

Cum sa ai profit in online: Marketingul afiliat, o solutie banoasa pentru internauti - Interviu

Am invatat foarte multe de cand sunt aici. 2Parale este prima companie din industria de marketing afiliat din Romania si una dintre cele mai puternice agentii de pay-per-click (PPC) de pe piata.

A fi primul aduce atat avantaje, cat si dezavantaje. Pe de o parte, avantajul primului jucator intr-o piata poate fi mare, dar nu este niciodata suficient - este normal ca cei din competitie, venind pe un drum deja batatorit, sa invete din greselile tale si sa parcurga mai repede unele etape.

Pe de alta parte, atunci cand esti lider, ai avantajul de a sti cu ce probleme se confrunta competitia, pentru ca ai fost acolo. Insa, de asemenea, tu stii si ce probleme si oportunitati poti avea, iar acesta este un avantaj de care trebuie sa profiti in permanenta.

Pentru a avea succes in e-commerce trebuie, in primul rand, sa ai experienta sau, cel putin, inclinatii catre comert. Oricat de bine te-ai pricepe la webdesign sau marketing online, acestea nu compenseaza o abordare mai putin fericita de business in comert.

Care a fost cea mai mare provocare pe care ati depasit-o?

Provocarile apar in fiecare zi in mediul de business si cea mai mare provocare este in viitor, nu in trecut. Cred ca mai important este sa ne uitam la ce lasa ele in urma, odata depasite.

Ce pasiuni aveti? Cum v-au ajutat acestea in viata de zi cu zi, in munca de zi cu zi?

Tenis. Inot. Citit.

Cum este romanul obisnuit in relatie cu jobul sau? Ce ar trebui sa se schimbe?

N-as putea sa spun cum este romanul obisnuit in relatie cu job-ul sau. Dar eu cred in echipele pe care le motiveaza ceea ce fac pentru ca stiu ca activitatea lor are un impact mai mare decat a presta niste servicii pentru o suma de bani.

Cred ca este un aspect pe care romanii inca nu l-au inteles pe deplin: pentru a ramane competitiv trebuie sa te dezvolti, sa inveti permanent - iar accesul global la platforme de educatie (Coursera, Udemy, Iversity etc.) ofera practic oricui aceasta posibilitate.

Din proprie experienta, ce sfaturi importante aveti pentru tinerii care vor sa isi cladeasca un business?

E important ca tinerii sa se gandeasca, in primul rand, la cum va arata piata respectiva peste 5 ani, nu in prezent - sa incerce sa isi imagineze care vor fi obiceiurile de cumparare atunci, cum va arata competitia si, foarte important, cum va arata compania lui (in cazul putin probabil - statistic vorbind - ca va rezista atat).

Motive de a renunta exista tot timpul. E important sa stii daca esti suficient de determinat incat sa o faci sa mearga "no matter what".

As mai spune ca e important sa gaseasca piete cu crestere rapida - poate chiar piete cu cerere latenta nesatisfacuta, care sa iti permita o crestere cu investitie mica si, in acelasi timp, sa iti dea ragaz sa iti rafinezi modelul de business inainte de a fi asaltat de competitori.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#poveste Dorin Boerescu 2Parale, #Dorin Boerescu 2Parale , #oameni afaceri