Ce e de invatat din eruptia vulcanului din Islanda?

Duminica, 25 Aprilie 2010, ora 12:04
2321 citiri
Ce e de invatat din eruptia vulcanului din Islanda?

Saptamana neobisnuit de lunga dintre 15 si 19 aprilie a reprezentat o perioada exceptionala pentru oricine calatorea spre, dinspre, sau prin Europa. Sau cel putin pentru cei care sperau sa calatoreasca.

Totul ar fi putut sa reintre in normal in decurs de o saptamana sau criza ar putea sa dureze doi ani, asa cum s-a intamplat ultima data cand vulcanul islandez Eyjafjallajokull a erupt, in 1821.

In realitate, este imposibil de stiut. Aceasta este natura unei crize - sau cel putin a unei crize a naturii, scrie Forbes.

A existat sau nu un nor de cenusa vulcanica?

Managerii din vest au auzit de nenumarate ori ca simbolul chinezesc pentru "criza" este acelasi cu cel pentru "oportunitate". Totusi, cine dintre noi reactioneaza dupa acest principiu? Inevitabil, primele reactii intr-o criza sunt de a proteja si apara - mai intai familia, apoi clientii, prietenii, colegii si, pentru organizatii, resursele critice si informatia. Dar dupa? Nu ar trebui sa profitam de ocazie? In mijlocul haosului, cand si unde incepem sa ne folosim abilitatile, in loc sa ne concentram pe operatiile esentiale?

Aceia dintre noi care calatoresc ar putea fi victimele unor crize personale (raman fara medicamente sau nu pot ajunge la propria nunta). Pentru cei mai multi este doar o problema de a gasi un loc unde sa se odihneasca.

Imagini uimitoare: Aurora Boreala si eruptia vulcanului din Islanda (Galerie Foto)

Pe de alta parte, pentru afacerile care depind de calatoria cu avionul, imaginea de ansamblu este una mai grava, si nevoia de a gasi o modalitate de a profita de aceasta ocazie, mult mai mare. Vulcanul testeaza modelele de afaceri si cultura corporatista si mai ales, flexibilitatea.

Suntem fortati sa re-examinam nevoia noastra, dar si a clientilor si a partenerilor de afaceri de a fi prezenti fizic in activitati care creeaza valoare. Credintele invechite despre ce se poate si ce nu se poate face de la distanta, vazate pe generatii de contacte umane si decade de telecomunicatii limitate, trebuie - mai ales acum - sa fie reevaluate.

Intrebarea evidenta este, cum putem da clientilor nostri valoare, pe pietele existente sau pe unele noi, folosind metode care nu se bazeaza pe calatoriile aeriene. Cum ne putem reprofila rapid pentru a incerca aceste metode si pentru a le dezvolta ulterior?

O solutie simpla este inlocuirea calatoriei cu contactul intermediat de tehnologie. Este adevarat, studiile au aratat ca echipele au performante mai mari daca se intalnesc in persoana cateodata, cel putin la inceputul muncii desfasurate impreuna si periodic ulterior. Dar aceasta nevoie nu este constanta si membrii unei echipe (sau, prin extensie, un furnizor si un client) care se cunosc destul de bine au si mai putina nevoie sa se intalneasca fata in fata.

In apropierea vulcanului islandez viata a devenit un cosmar (Video)

Luati in calcul aceasta posibilitate si faptul ca, prin noile tehnologii, cele trei mari elemente ale comunicarii - tonul vocii, semnalele nonverbale si (cel mai putin important) cuvintele - sunt la fel de clare in mediul virtual ca si in intalnirile fizice.

De multe ori, tot ce lipseste este vointa de a incerca si rabdarea pentru a perfectiona procesul. Unele afaceri folosesc demult acest sistem, iar desi multe altele inca nu au facut acest pas, necesitatea ar putea fi un motiv suficient pentru a le schimba punctul de vedere.

Este foarte probabil ca Eyjafjallajokull sa erupa in continuare, afectand calatoriile aeriene, intr-o succesiune greu de prevazut. Nimeni nu isi doreste ca o multime de pasageri nevinovati sa ramana blocati pe aeroporturi sau ca unele companii aeriene sa dea faliment. Totusi, trebuie sa ne intrebam daca, poate, putina nesiguranta logistica, una care sa nu puna in pericol vieti, nu ar putea totusi sa fie buna pentru noi.

Asigurare pentru afectiuni provocate de cenusa vulcanica, in Romania

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Inflația scade în ritm de melc, iar prețul benzinei va crește mai repede decât se preconiza, spun estimările BNR
Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni într-un ritm încetinit faţă de anul 2023 şi pe o traiectorie uşor mai ridicată decât cea anticipată în prognoza pe...
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei PlayStation 5
Sony se pregătește să lanseze o versiune îmbunătățită a consolei sale de gaming, PlayStation 5 Pro, care ar urma să ajungă pe piață până la finalul acestui an. Noua consolă va...
#comunicatii eruptie vulcan, #idei afaceri eruptie vulcan, #comunicare de la distanta, #sedinte teleconferinte , #oportunitati afaceri