Cine va face jocul in afaceri in urmatorii 20 de ani?

Autor:
Marti, 31 Mai 2011, ora 19:21
2908 citiri
Cine va face jocul in afaceri in urmatorii 20 de ani?

Dupa 2008 am aflat ca aproape toate sacrificiile economice care au urmat s-au facut pentru crearea unui stat modern. N-am aflat inca ce ar trebui sa faca antreprenorii mici si mijlocii ca sa fie o forta in propria tara.

Statul nu a facut mai nimic pentru ei. Unii au fost la prima si ultima aventura. Altii, care n-au riscat o afacere pe cont propriu in ultimii ani, si-au luat gandul de la antreprenoriat, cand au vazut ce-au patit ceilalti. Nicio categorie sociala nu a resimtit "cutremurul" economic precum clasa de mijloc.

In perioada 2000-2008, s-au infiintat zeci de mii de firme noi. Multe din acestea erau societati axate pe o mica afacere de familie. Puteam vorbi chiar despre inceputul unei ere a brandurilor romanesti. Fie ca erau microintreprinderi sau societati mici, existenta si rolul lor s-au vazut in peisajul societatii romanesti.

Bancile comerciale au acordat credite pentru diverse ramuri de activitate. Totusi, putine sunt situatiile in care afacerile aparute din nimic au deschis noi perspective, iar firmele respective au evoluat. In majoritatea cazurilor, societatile s-au dovedit neperformante, fiind administrate de persoane nepregatite, fara o viziune corecta pentru afacerea lor.

Au existat si multe firme care au avut ca singur scop eludarea unor impozite prin activitati la limita legilor, deseori alunecand in ilegalitate.

Cine au fost antreprenorii romani? Ce-au lasat in urma lor dupa 3 ani de dificultati si recesiune economica prelungita? Cata atentie a atras clasa de mijloc din Romania? Care sunt problemele majore care le-au intampinat oamenii cu initiativa din business-ul autohton?

Statisticile sunt aproape inexistente in acest sens. Ca sa avem o radiografie corecta a cauzelor care au dus la rarirea - pana aproape de disparitie - a clasei de mijloc, ar trebui sa o luam de la capat cu analizele acestui fenomen social si economic.

Cu cine mai putem discuta in acest sens? Cu cei care au mai ramas pe piata si incearca sa supravietuiasca in continuare. Cei care au disparut nu mai au puterea sa o ia de la capat si nu mai vor sa-si aminteasca de trecut.

Unde loveste criza?

Nicio criza nu afecteaza saracii sau bogatii in mod special. Saracul de dinainte de criza a ramas tot sarac, poate si mai sarac. Bogatii nu au suferit in ultimii 2 ani. Unii au devenit si mai bogati. Cand ai lichiditati, cand ai mai multe afaceri solide, cand te bazezi pe relatii la cel mai inalt nivel, cand beneficiezi de informatii "la prima mana", e greu sa saracesti.

Cel mult, criza i-a facut pe bogati mai atenti la oportunitati. In schimb, ceea ce se contura inainte ca un reper intr-o piata libera a cam disparut.

In cadrul clasei de mijloc se nascuse asa-numita upper-midlle class (clasa de mijloc peste medie), oameni cu stare materiala excelenta. Acestia se bazau inainte de 2008 pe castiguri lunare spectaculoase, de zeci de mii de euro. Intre timp, unele din aceste profituri de exceptie au disparut, pur si simplu.

Antreprenorii care alcatuiau clasa de mijloc inainte de criza nu depaseau un procent de 5% din oamenii activi din Romania, incluzand low-midlle class (clasa de mijloc sub medie).

Aproape toti cei care au apelat la credite ca sa-si extinda afacerile in perioada de boom economic si-au vazut visurile spulberate, odata cu inceperea crizei. Lipsa de lichiditati a pus stapanire rapid pe antreprenorii romani. Problemele creditelor neperformante au adus primele falimente si mii de firme au intrat in insolventa.

Restructurarea si refinantarea au fost singurele activitati de "creditare" notabile. Valoarea garantiilor bancare a scazut pe fondul diminuarii considerabile a pretului de piata a proprietatilor imobiliare, creditele s-au inasprit si au devenit din ce in ce mai scumpe, banii au capatat alta valoare. Cea adevarata!

Selectia naturala la nivelul IMM-urilor a fost o chestiune de timp. Cine nu a fost afectat de criza a avut noroc sau a avut afaceri cu statul. Prea putini antreprenori romani se pot mandri cu independenta fata de politic. Ca sa existi in actualele conditii economice, trebuie sa stii ce inseamna riscurile in afaceri, sa cunosti foarte bine piata in care activezi sau sa oferi servicii sau produse competitive, in conditii de recesiune.

Notiunea de antreprenoriat s-a confundat cu un hobby creat de entuziasmul boom-ului economic din 2004-2008. Zecile de mii de firme infiintate aiurea au creat in final un fenomen de turma. Doar antreprenorii cu "sange de rechin" vor reusi in jungla economiei romanesti. Haosul legislativ, furia crizei si neadaptabilitatea rapida la schimbarile economice au creat mediul perfect pentru eliminarea celor care au crezut ca e usor sa reusesti in afaceri.

Mediul de afaceri s-a cizelat si romanii nascuti sa fie antreprenori vor avea un cuvant greu de spus in Romania, in urmatorii 20 de ani.

Dragos Dragoteanu,

patron EUROEST

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#Dragos Dagoteanu criza afaceri, #antreprenori romani , #oportunitati afaceri
Comentarii
Poza ALTERNANTZA
ALTERNANTZA
rank 4
Si in urmatorii 20 de ani vor face jocurile in afaceri tot aia care le-au facut si in ultimii 20 de ani:
Poza bum
bum
rank 5
cei care au facut jocul pana acum , vor face jocul si in urmatorii 20 de ani ! important este ca noi sa nu participam