Plaja dupa job? Capitala UE unde se imbina cel mai bine munca si viata personala (Galerie foto)

Sambata, 23 Aprilie 2016, ora 10:24
10464 citiri
Plaja dupa job? Capitala UE unde se imbina cel mai bine munca si viata personala (Galerie foto)
Foto: Hepta.ro

Multa lume viseaza sa lucreze intr-un loc in care poate sa mearga la plaja dupa serviciu sau care sa ii ofere lucruri interesante de facut in timpul liber. Locul ideal pentru asa ceva pare a fi acum Lisabona.

Capitala Portugaliei este orasul unde startup-urile au luat avant in ultima perioada si care si-a deschis larg portile pentru strainii care vor si un job, dar si posibilitatea de a se putea bucura de soare, mancare buna, muzica traditionala sau surf.

BBC numeste Lisabona capitala europeana unde poti imbina cel mai bine viata profesionala cu cea personala.

O plimbare virtuala prin Lisabona (Galerie foto)

E adevarat ca inca nu si-a revenit complet dupa criza izbucnita in 2008, dar in cel mai mare oras din Portugalia exista semne clare ca sunt sprijinite afacerile locale si ca exista dorinta de a atrage investitii straine, dar si angajati din alte tari.

Ciprul a scapat de faliment, insa Spania si Portugalia sunt in stare de soc

In ultimii trei ani, consiliul local a pus umarul la dezvoltarea startup-urilor, astfel ca Lisabona a fost numita anul trecut Regiunea Europeana pentru Antreprenoriat a Anului.

Mediul de afaceri se regenereaza si e in plina expansiune, insa au loc schimbari si in ceea ce priveste orasul in sine, avand in vedere ca proprietatile din zona centrala au fost renovate.

De asemenea, magazine si cafenele noi au fost deschise in aceasta perioada, avand in vedere ca oamenii revin in Lisabona datorita oportunitatilor de angajare ivite odata cu revenirea din criza, potrivit BBC.

"Schimbarea a fost una dramatica", a spus Rui Coelho, director executiv la InvestLisboa, agentia care se ocupa de gasirea si promovarea investitiilor in oras. "S-au bagat foarte multi bani in imobiliare, turism si antreprenoriat in 2015. E un lucru fantastic. Totusi, nu ne culcam pe o ureche. Somajul se afla in continuare la un nivel destul de ridicat (12,2%) si tot mai e de munca la refacerea zonei centrale", a punctat acesta.

Startup-urile, in plina dezvoltare

"Gratie evolutiei tehnologiei, oamenii talentati pot lucra si trai cam oriunde, asa ca multi dintre ei tind sa se orienteze catre un loc frumos, iar Lisabona este cu siguranta un punct de atractie pentru ei", a spus Rui Coelho.

Startup Lisboa este un incubator care a ajutat la infiintarea a peste 250 de startup-uri, din 2011 pana in prezent. In plus, cam 30% dintre noii antreprenori de aici sunt straini.

Deci exista premise pentru a-ti gasi un loc de munca. Insa nu numai acest aspect este atragator la Lisabona.

Aflata pe coasta Atlanticului, Lisabona este o capitala relativ mica, avand in vedere ca are doar 548.000 de locuitori, adica de 4 ori mai putin decat Bucurestiul. Ea ofera o cultura bazata pe munca-viata personala-golf-surf, toate acestea desfasurandu-se intr-un peisaj idilic.

Engleza este o limba foarte populara si vorbita de majoritatea locuitorilor, iar traiul e relativ ieftin comparativ cu alte capitale din vestul Europei, potrivit BBC.

Sectorul serviciilor e la putere

Nu exista industrie grea in Lisabona, asa ca orasul se bazeaza pe servicii. Aici exista centre ale unor multinationale precum furnizorul japonez de echipamente IT Fujitsu, banca franceza BNP Paribas, firma americana de echipamente IT Cisco, compania finlandeza de echipamente IT Nokia, dar si firma belgiana de chimicale Solvay, printre altele.

Capitala Portugaliei atrage peste 4 milioane de vizitatori anual, iar 40 la suta vin aici pentru afaceri.

Unul dintre motivele pentru care orasul e popular il reprezinta faptul ca are un farmec aparte, ce rezulta din amestectul subtil de formalitate si spontaneitate, mai arata sursa citata.

"In Statele Unite, de exemplu, daca soliciti cuiva o intalnire de afaceri, oamenii isi verifica mai intai calendarul si te programeaza peste cateva saptamani. Aici e alta poveste. Cel mai probabil, raspunsul primit va fi ceva de genul: 'Sigur ca ne putem intalni, asa ca de ce nu ne vedem in aceasta dupa-amiaza la o cafea?

Oamenii sunt primitori si deschisi, iar engleza lor e uimitoare. Cu toate astea, prietenia lor e destul de greu de castigat. Iti va lua ceva vreme sa muti discutia de la afaceri la chestiuni personale", a explicat pentru BBC Maureen Ferguson, un consultant in industria alimentara, care s-a mutat recent din SUA in Lisabona.

Cum transformi efectele crizei in oportunitati

Portugalia poate fi un exemplu pentru alte tari care au avut probleme financiare, dupa cum a remarcat si europarlamentarul PMP Siegfried Muresan intr-un articol publicat de Ziare.com.

Portugalia, un exemplu pentru Europa

In contextul crizei, autoritatile au solicitat un ajutor financiar extern de la FMI, UE si BCE in valoare de 78 de miliarde de euro.

Ulterior, agenda pe care a urmat-o noul Guvern a cuprins o reducere semnificativa a cheltuielilor publice, liberalizarea pietei muncii si sprijin mai mare pentru IMM-uri.

Masurile de reducere a cheltuielilor publice au fost dure, incluzand taierea semnificativa a subventiilor catre companiile de stat, diminuarea numarului salariatilor permanenti din sectorul public, reducerea si eliminarea serviciilor ineficiente in alocarea banilor publici, dar si cresterea taxelor (cum ar fi marirea cotei legale a TVA).

Insa criza a schimbat putin mentalitatea populatiei, arata BBC. Multi portughezi au fost nevoiti sa isi schimbe cariera, astfel ca exista o deschidere mare catre nou. "In Lisabona pluteste in aer spiritul antreprenorial. Oamenii isi iubesc traditiile, dar nu sunt reticenti fata de schimbare. Ba din contra", a remarcat Maureen Ferguson.

"In timpul crizei, multi oameni au fost nevoiti sa se mute in alte locuri sau au fost nevoiti sa gaseasca noi moduri de a face unele treburi. Iar avand in vedere ca acum multi se intorc in oras, aduc si o energie pozitiva cu ei", a adaugat Ferguson.

*Sursa foto: Hepta.ro

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#locuri munca Portugalia, #Portugalia oportunitati, #Portugalia munca relaxare, #Portugalia munca viata personala , #oportunitati afaceri