Ziare.com

Reconciliere istorica intre SUA si Cuba, dar cum se traduce asta in afaceri

Duminica, 27 Martie 2016, ora 13:56

   

Reconciliere istorica intre SUA si Cuba, dar cum se traduce asta in afaceri
Cuba l-a primit in aceasta saptamana pe Barack Obama, care a efectuat prima vizita a unui presedinte american in aceasta tara de la introducerea embargoului in 1962, dar normalizarea relatiilor economice va necesita mai mult decat o simpla vizita de stat, potrivit analistilor institutului Stratfor.

Majoritatea oamenilor de afaceri americani nu pot face comert cu Cuba din cauza embargoului, care este sustinut de mai multe reglementari.

Viitorul embargoului va depinde de atmosfera politica din Statele Unite. Ambele camere ale Congresului, dominate in prezent de opozitia republicana, ar trebui sa aprobe legi care sa anuleze reglementarile actuale, pentru ca embargoul sa ia sfarsit, ceea ce este improbabil pana la sfarsitul administratiei Obama, care nu va putea crea consensul necesar in an electoral.

Obama, in Cuba: Castro a criticat SUA si a cerut returnarea Guantanamo

Obama scrie istorie: Prima vizita a unui presedinte american in Cuba, dupa aproape 90 de ani (Foto & Video)

Din acest motiv, sarcina normalizarii relatiilor economice cu Cuba va reveni urmatorului presedinte american si va fi nevoie de mai multe runde suplimentare de negocieri inainte ca subiectul ridicarii sanctiunilor sa fie luat serios in discutie.

Statele Unite si Cuba trebuie sa rezolve probleme majore, cum ar fi despagubirea proprietarilor de active confiscate dupa revolutia din 1959.

Guvernul cubanez nu indeplineste nici conditiile minime de respectare a drepturilor omului prevazute in Legea Solidaritatii pentru Libertati si Democratie in Cuba, din 1996, pentru ridicarea embargoului.

Cu toate ca o noua legislatie poate inlocui actualele prevederi, este plauzibil ca parlamentarii ingrijorati de tratamentul aplicat de Havana dizidentilor sa se foloseasca de subiect pentru a bloca discutiile.

Pana la ridicarea embargoului, este de asteptat ca guvernul american, daca va vrea sa stimuleze tranzactiile comerciale si financiare intre anumite sectoare americane de afaceri si Cuba sa o faca prin relaxarea restrictiilor federale, prin intermediul Departamentului Trezoreriei.

Obama scrie istorie la Havana: Mizele vizitei sale in Cuba

Reglementarile economice cubaneze trebuie si ele modificiare, inainte ca tara sa primeasca investitii semnificative din SUA.

Incertitudinile se vor mentine pana cand autoritatile de la Havana vor lua masuri pentru eliminarea lor, cea mai importanta fiind cursul de schimb dual. Cuba are doua monede, peso, evaluat la circa 23 de unitati pentru un dolar, si peso convertibil, care este aproximativ egal cu dolarul.

Utilizarea peso-ului convertibil in tara a creat distorsiuni semnificative. De exemplu, evaluarea activelor companiilor de stat va fi dificila, daca bilanturile contabile vor fi prezentate in peso convertibil.

Ajustarea cursului de schimb poate alimenta inflatia, scumpind importurile de care Cuba depinde. In consecinta, guvernul cubanez ar putea opta pentru unificarea treptata a monedelor, ceea ce va fi bine pentru stabilitatea sociala dar mai dificil pentru investitorii care ar fi mai avantajati de unificarea rapida a acestora.

Cuba si Uniunea Europeana, acord pentru normalizarea relatiilor

Cum va respecta elita cubaneza conditiile pentru investitii in viitorul apropiat va determina in mare parte succesul Cubei in atragerea acestora.

In actualul sistem, investitiile sunt aprobate de ministere si guvern. Inpractica, aprobarile finale revin elitei militare, in special ginerelui presedintelui Raul Castro, generalul Luis Rodriguez.

Potrivit unei surse citate de Stratform, succesul afacerilor in Cuba depinde in mare parte de aprobarea personala a lui Rodriguez si a armateri, nu de autoritatile, iar acest sistem poate provoca ingrijorarea investitorilor, in privinta transparentei.

Un alt motiv de ingrijorare este legatura stransa a Cubei cu sectorul energetic al Venezuelei.

Cuba este importator net de energie si importa circa 90.000 din cei 118.000 de barili echivalent de petrol pe zi din Venezuela.

Acord istoric intre SUA si Cuba - se reiau legaturile aeriene, dupa o pauza de 53 de ani

Daca instabilitatea politica si economica din Venezuela va creste, aceasta tara ar putea decide in urmatorii cativa ani sa opreasca livrarile de energie in Cuba, decizie care ar fi devastatoare pentru Havana.

Situatia financiara a Cubei ar deveni nesustenabila, iar deficitul de carburant ar afecta grav generarea de electricitate. Cea mai mare parte a electricitatii din Cuba este generata cu ajutorul carburantilor fosili.

In ultimii 16 ani, bugetul Cubei a fost calculat cu un cost neglijabil al energiei, iar daca va fi necesara aprovizionarea chiar si numai partiala din alte surse, platile ar trebui sa fie facute in avans.

Cuba s-a impacat cu SUA dupa decenii: Castro le cere americanilor milioane de dolari

In cel mai bun caz, preturile scazute ale petrolului ar putea compensa impactul inlocuirii treptate a livrarilor din Venezuela cu unele din alte surse.

Totusi, securitatea energetica a Cubei va depinde de stabilitatea Venezuelei, ceea ce poate descuraja investitorii.

Unele sectoare, cum este turismul, care in 2015 a adus Venezuelei venituri de 2 miliarde de dolari, vor beneficia de deschiderea Cubei, indiferent daca guvernul va adopte reforme economice.

Dar riscurile economice persistente vor determina companiile sa isi reconsidere investitiile in Cuba, cel putin pana cand autoritatile vor lua masuri pentru a le atenua.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Cuba SUA relatii afaceri
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 1842 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Reconciliere, dar …

Reconciliere, dar …
Embargou.

Adica, populimenarii sufera privatiuni de aproape 60 de ani.
Cand bobulatia sufera, trebuie sa faci politie politica.
Faci politie politica, ti se baga embargo.

Ca sa respecti drepturile omului, nu ale oamenilor.

Dar, Arabia Saudita nu pateste embargo, desi “respecta" drepturile omului cu sabia – taie maini si capete – si cu pietrele contra femeilor adulterine, pana mor in mod atroce.

Lasand la o parte ca majoritatea tarilor arabe taie butonasul roz al femeilor … (circumcizia feminine)

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor