Cine plateste oalele sparte ale "primaverilor arabe"

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 09:49
3096 citiri
Cine plateste oalele sparte ale "primaverilor arabe"

La mai bine de doi ani dupa declansarea "primaverilor arabe", turistii inca mai ocolesc multe destinatii ispititoare, dar periculoase.

Contrar unor situatii din trecut, cand dupa violentele locale, turismul isi relua destul de repede ritmul activitatii, acum tur-operatorii se plang de scaderea afacerilor si de permanenta nevoie de a cauta noi destinatii, care sa fie si atragatoare, si sigure si convenabile. Nu-i usor, noteaza La Tribune.

Evenimenele au speriat turistii

Poate ca este pentru prima data cand nu se confirma metafora unui patron de agentie turistica pariziana, dupa care turistii sunt ca vrabiile: ajunge o singura impuscatura trasa in gol, ca sa se risipeasca imediat, dar nu trebuie mai mult decat cateva minute, ca sa se intoarca toate inapoi.

Dupa atentatele de la 11 septembrie care speriasera turistii din intreaga lume, agentiile de turism au invatat sa gestioneze crizele locale, si sa-si pastreze o clientela destul de stabila, timp de un deceniu.

Evenimente au fost destule: doua uriase tsunami care au devastat coastele asiatice, gripa porcina si gripa aviara, norul de cenusa generat de vulcanul Islandei, atentatele cu bomba din Bali (Marrakech) sau Madrid. Nici singeroasele atacuri cu bombe din Egipt, care au facut 62 victime intre anii 1992 si 1997 n-au descurajat turismul pentru moment.

Caderea lui Ben Ali in Tunisia si a lui Mubarak in Egipt, cu valuri de violente in intreaga zona au avut darul sa alarmeze turistii pe termen lung. Rapirea unei familii de francezi in Camerun, aproape de frontiera cu Nigeria, uciderea unui preot in Zanzibar si incendierea unei biserici plus multe asemenea evenimente au avut impact psihologic mai puternic chiar decat catastrofele naturale.

Egiptul absent la Salonul Turismului din Paris

Potrivit unui studiu intocmit in Franta, 51% dintre turistii francezi evita astazi destinatii ca: Maroc, Tunisia, Egipt, Israel, Maldive, Emiratele Arabe Unite si Iordania.

Din pacate, tur-operatorii nu pot oferi alte destinatii la fel de atractive, spre alte zone. Piramidele Egiptului si templele insirate pe valea Nilului nu-si gasesc echivalent nicaieri in lume. Precauti fata de riscurile unor asemenea destinatii ravnite, numerosi turisti ajung sa renunte la vacante sau sa le amane pentru eventualele zile mai bune din viitor.

Tot ageniile franceze au calculat ca turismul in directia Egiptului a scazut, de cand cu Primavara Araba cu 46%, iar cel in directia Tunisia cu 20%. Singura tara unde s-a inregistrat totusi o crestere in ultimul timp este Marocul, unde afacerile in turism au crecut cu 4%.

Ziarele mai noteaza ca, in acest an, este pentru prima data cand Egiptul, descurajat din lipsa de solicitari, a lipsit cu ofertele sale de la Salonul Mondial al Turismului care a avut loc la Paris, intre 21 si 24 martie 2013.

Cu doua saptamani mai devreme, Egiptul fusese totusi prezent la un salon similar desfasurat la Berlin, incercand sa contacteze clienti mai putin rezervati, proveniti din Germania, Marea Britanie si Rusia. Dar si acestia lasa de inteles ca se feresc de zona piramidelor sau a vaii Nilului, preferand locatii mai indepartate, de preferinta inspre Marea Rosie.

In cautarea unor noi destinatii de vis

Tur-operatorii francezi - si nu numai - cauta sa inlocuiasca destinatiile evitate cu altele mai putin cautate pana acum, din zona mediteraneana, cum ar fi insula Creta.

Creta este incarcata de istorie, are dotari atractive, peisaj incantator desi toate la un loc nu inlocuiesc faima antichitatilor egiptene.

Grecia insasi ar fi o buna atractie turistica, daca turistii n-ar fi considerat-o ca pe o zona susceptibila convulsiilor sociale si deci nesigura. La fel de nesigur se prezinta si Ciprul, unde se desfasoara o criza economica fara precedent.

Resemnati in fata realitatilor, operatorii europeni isi indreapta din ce in ce mai mult atentia asupra unor zone de interes care altadata nu erau cotate ca fiind de prim rang. Ei redescopera astfel Antilele Franceze, Tailanda, insulele Canare.

Considerand ca retinerile turistilor fata de marile atractii din Nordul Africii si Oprientul Mijlociu pot fi de lunga durata, operatorii de turism din Franta incearca un nou concept, care sa descopere destinatii inedite, bazate mai mult pe curiozitatile naturii si pe maretia ei spectaculoasa, decat pe atractiile istorice.

S-ar putea ca, in anii viitori, experienta sa confirme faptul ca natura are atractii inca necunoscute, care pot concura cu cele istorice, dar stau in anonimat numai pentru ca drumurile spre ele nu sunt la fel de babatorite ca cele dinspre impresionantele antichitati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#primavara araba turism, #criza turism, #afaceri turism primavara araba , #pierderi