Mittal Galati propune un bonus anual de 4,5% pentru angajati

Marti, 15 Decembrie 2009, ora 21:30
1169 citiri
Mittal Galati propune un bonus anual de 4,5% pentru angajati

Administratia companiei siderurgice ArcelorMittal Galati si-a mentinut, marti, propunerea de mentinere a salariilor inghetate si in 2010, insa a avansat posibilitatea acordarii unui bonus anual de 4,5% din salariul lunar, daca unitatea nu mai inregistreaza pierderi.

Pentru a determina sindicatele din combinat sa accepte prelungirea cu un an a actualului contract colectiv de munca, ceea ce ar insemna mentinerea si in 2010 a salariilor inghetate la nivelul din 2008, managementul ArcelorMittal Galati a spus ca anul viitor le va acorda celor 9.300 de angajati, o singura data, un bonus de 4,5% din salariul lunar. Acordarea bonusului este conditionata, insa, de intrarea societatii pae profit sau pe bilant zero.

"Ni s-a spus ca s-ar putea lua in discutie o acordare de venituri fiecarui salariat, cu conditia sa se ajunga la zero cu pierderile si chiar cu ceva crestere anul viitor. Va fi sub forma de bonus: 4,5% din salariul pe o luna al fiecarui angajat, procent pe care sa il primeasca o singura data in tot anul. E absolut jignitoare propunerea si nici macar nu este ferma", a declarat, marti, presedintele sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber.

In replica, sindicatul Solidaritatea si-a mentinut revendicarea initiala. "Sindicatul Solidaritatea a fost singurul care astazi (marti, n.r.) si-a mentinut punctul de vedere, adica indexarea salariilor cu 18% in 2010, deoarece patronatul nu a venit cu niciun fel de oferta, or intre 0 si 18% nu avem ce negocia. Se pare ca celelalte sindicate sunt aproape convinse sa semneze aceasta prelungire de contract. Nu inteleg de ce se grabesc atat de tare", a spus Gheorghe Tiber.

Liderii celorlalte sindicate din combinatul galatean nu au raspuns la telefon nici inainte, si nici dupa sedinta de negociere de marti. Colegii lor de la Solidaritatea vorbesc acum despre intentia patronatului de a forta semnarea contractului colectiv de munca in urmatoarele 24 de ore.

"Se incearca fortarea semnarii contractului colectiv de munca - asa cum este el - pana maine seara. Sindicatul Solidaritatea a convocat, maine (miercuri, n.r.), consiliul de conducere largit. Speram ca 60 de lideri de-ai nostri din toate uzinele combinatului sa vina cu punct de vedere de la cat mai multi salariati, pentru a decide ce-avem de facut", a declarat liderul Solidaritatea.

In debutul negocierii contractului colectiv de munca, sindicatele din combinatul siderurgic AcelorMittal Galati cerusera 18% crestere salariala de la 1 ianuarie 2010. In pachetul de revendicari mai erau incluse, de asemenea, majorarea cu 25% a compensatiilor financiare acordate muncitorilor in caz de concedieri colective, cresterea primelor si a altor bonificatii.

Totusi, sindicalistii se asteptau ca patronatul sa respinga toate aceste solicitari, pe care nu le-a acceptat nici in anii in care combinatul prospera. Liderii sindicali au mizat, insa, pe precedentul Luxemburg. Recent, intr-o unitate AcelorMittal de acolo s-a batut palma pentru o majorare salariala de 2,5% in 2010.

Din toamna lui 2008, cand productia de otel a inceput sa scada si in sudul Moldovei, managementul ArelorMittal Galati a inghetat salariile, a oprit temporar sau permanent unele capacitati de productie pentru a nu creste stocurile, a inchis Uzina CocsoChimica optand pentru importurile de cocs, a stimulat cu pachete financiare plecarea a circa 4.500 de salariati, iar pe cei ramasi i-a trimis in somaj tehnic, prin rotatie. La ora actuala, in combinatul galatean mai sunt circa 9.300 de muncitori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#ArcelorMittal Galati bonus, #ArcelorMittal Galati pierderi, #ArcelorMittal contract colectiv munca , #pierderi