Posta Romana, in pragul falimentului?

Luni, 19 Iulie 2010, ora 10:24
4867 citiri
Posta Romana, in pragul falimentului?

Pierderile Postei Romane sunt estimate, in 2010, la un sfert de miliard de lei, ceea ce inseamna ca ar fi al treilea an consecutiv de functionare in paguba.

Guvernul Romaniei a lansat in urma cu o luna marea strategie de restructurare si modernizare a Postei, care seamana insa cu privatizarile Petrom sau Sidex. Concluzia arata ca societatea ar avea nevoie de 113,2 milioane de euro, potrivit Financiarul.

Posta Romana a avut, de la inceputul lui 2009 si pana in prezent, trei directori Mihai Vatavu, Tudor Gabriel Bohalteanu, iar in prezent este Dumitru Daniel Neagoe. Compania numara in prezent 37 de directori in sediul central, carora li se adauga altii din reteaua regionala si directori ai filialelor judetene.

"Cauzele situatiei actuale sunt semnarea unor contracte de achizitii in anul 2008, in valoare de peste 300 de milioane de euro, care depaseste capacitatea financiara de plata a CNPR. Cresterea numarului de personal si a cheltuielilor salariale aferente, implementarea necorespunzatoare a masurilor prevazute in strategia de privatizare aprobata prin HG 1134/2008, amanarea deciziilor privind constructia si automatizarea centrelor regionale de tranzit", arata conducerea Postei, in sinteza factorilor ce au dus la aceasta situatie.

Situatia este insa atat de dramatica, incat nicio strategie nu mai poate salva Posta Romana care se pregateste de liberalizarea pietei incepand cu anul 2013.

Nu se stie cate persoane vor fi disponibilizate

In ceea ce priveste strategia de iesire de pe pierdere a companiei, autorii ei, care prevad pierderi din exploatare de 250 de milioane de lei in 2010, nu mentioneaza cate persoane vor fi disponibilizate, dar arata ca acestea vor fi din randul muncitorilor prin realizarea automatizarii potrivit programului de dezvoltare pe cele patru centre de sortare Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Timisoara.

Programele de dezvoltare ar avea nevoie de o serie de masuri printre care automatizarea centrelor de sortare, adica constructii, dotari cu tehnologie postala, software training si Know-how.

Pentru acest obiectiv de investitii se estimeaza ca ar fi vorba despre suma de 70 de milioane de euro care ar trebui contractati pe sistem credit-furnizor sau in parteneriat public-privat, potrivit unei alte strategii a guvernului Boc de a ridica parteneriatul public-privat la rang de politica a Guvernului Romaniei pentru toate domeniile de investitii din Romania.

Importanta ar fi si implementarea sistemului ERP ce cuprinde software, echipamente si training, ceea ce ar insemna inca 10 milioane de euro prin credit-furnizor. Achizitia echipamentelor de tiparire si anvelopare ce ar urma sa fie facuta prin credit bancar in valoare de 12,5 milioane de euro. Un alt credit ar trebui contractat in vederea achizitiei masinilor de francat si a sistemului informatic in valoare de 6,7 milioane de euro.

In ciuda acestor necesitati, masinile directorilor Postei sunt opt Volkswagen Passat, care au fost cumparate cu pretul unitar de 24.696 de euro fara TVA, de unde rezulta 197.568 de euro.

De asemenea, au mai fost achizitionate si 30 de autoturisme Volkswagen Jetta Trendline la pretul de 15.215 euro fara TVA ce insumeaza 456.450 de euro fara TVA si 36 de bucati Volkswagen Jetta Comfort Line cu pretul de 15.986 de euro fara TVA la suma totala de 575.496 de euro.

Printre contractele care trag in jos bugetul CNPR se numara cel de "Servicii de curatenie si Servicii de mentenanta si intretinere cladiri si instalatii", adjudecat de asocierea SC Uti Facility Management SRL cu SC Compania Romprest Service SA la pretul de 148.000.000 de lei fara TVA pe o durata de patru ani este unul dintre acestea.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Posta Romana, #falimentPosta, #bani Posta Romana , #pierderi