Terenurile au pierdut pana la 70 la suta din valoare

Joi, 22 Aprilie 2010, ora 08:09
3051 citiri
Terenurile au pierdut pana la 70 la suta din valoare

Proprietarii de terenuri, dar mai ales speculatorii, sunt considerati marii perdanti ai crizei imobiliare care a inceput mai devreme decat cea economica si se va termina mai tarziu.

In intervalul 2008-2009, proprietarii de terenuri si-au vazut redusa cu 70% valoarea proprietatii. In Bucuresti, zona din tara cea mai speculata pe segmentul loturilor construibile, estimarile analistilor Cushman&Wakefield Romania pentru 2010 arata ca preturile terenurilor situate in zone centrale sau ultracentrale vor continua sa se reduca cu 10%-15%, in timp ce terenurile situate in celelalte zone ale orasului vor mai scadea cu pana la 50%.

Asta dupa ce in ultimii doi ani acest tip de proprietati a mai pierdut intre 30% si 70% din valoare, scrie Financiarul.

Spre exemplu, preturile minime ale terenurilor de pe Soseaua Pipera-Tunari au scazut pe parcursul anului 2008 de la 900 de euro/mp la 400 de euro/mp. In toata aceasta perioada ritmul tranzactiilor cu terenuri a ajuns la cel mai jos nivel inregistrat in ultimii cinci ani.

In prezent, preturile de afisaj in aceeasi zona se opresc in jurul a 250-300 euro/mp. Diferenta dintre pretul cerut la inceputul crizei imobiliare si astazi este de peste 70%. Totusi, evolutia pretului de pe segmentul terenurilor nu a fost egala, ritmul tranzactiilor si stabilirea pretului variind mult in functie de caracteristicile urbanistice ale terenului, de pozitionarea, dimensiunea acestuia.

Terenurile din zonele ultracentrale au pierdut mai putin din valoare, iar grosul deprecierilor a avut loc pe parcursul anului 2008.

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#preturi terenur, #terenuri vanzare Romania , #pierderi