Cum am inceput prima mea afacere alaturi de Dianex

Luni, 11 Septembrie 2017, ora 12:43
5187 citiri
Cum am inceput prima mea afacere alaturi de Dianex

Ma numesc Mihai.

In timpul liceului, din pasiune am realizat primul meu site cu ajutorul platformei online Joomla. Dorind sa-mi dezvolt abilitatile, am inceput sa urmez cursurile theodinproject. Anii au trecut, am terminat Facultatea de Automatica si Calculatoare la Universitatea Politehnica din Bucuresti. In afara de mine si alti trei colegi, restul promotiei a decis sa lucreze in strainatate. Eu am ales sa lucrez in tara la o companie cu care eram in discutii inca din anul 3 de facultate.

Au trecut 5 ani de zile, ani in care am acumulat experienta si cunostinte valoroase. Cu toate acestea am decis sa demisionez. Desi eram multumit de locul de munca (firma era localizata in apropierea resedintei mele, eram in relatii bune cu colegii si cu sefu, ma simteam respectat si apreciat, conditiile de munca erau excelente, etc.) am ajuns la concluzia ca un salariu fix (desi beneficiam ocazional de bonusuri) nu mi se potriveste. Prin urmare, m-am hotarat sa-mi deschid propria afacere.

La recomandarea unei prietene de incredere (Multumesc, Sorina!) am apelat la firma Dianex. La telefon le-am spus ca vreau sa stiu toate detaliile despre deschiderea unei afaceri, mai specific, despre infiintarea acesteia. Domnisoara cu care am discutat mi-a sugerat sa-mi fac o programare la consultanta la domnul Madalin.

De asemenea, aceasta mi-a descris cele doua tipuri de consultanta disponibile si anume: primul, consultanta in afaceri initiala in care mi se va explica intr-un mod succint elementele importante si relevante pentru inceperea unei afaceri, iar in al doilea tip de consultanta se va discuta in detaliu pe parcursul a mai multor intalniri fiecare etapa a ideii mele de afacere;

Deoarece ma aflam la inceput de drum si pretul era unul rezonabil, am ales a doua varianta, dorind ca echipa Dianex sa fie alaturi de mine in parcurgerea etapelor deschiderii afacerii mele.

Au avut loc cinci intalniri cu domnul Madalin in care mi-a explicat obligatiile din punct de vedere legal, mi-a indicat modul in care sa-mi construiesc planul de afaceri si planul de marketing (online si offline). Sincer, pe partea de marketing online nu am primit informatii noi, avand in vedere experienta la firma Y (unde ma ocupam si cu partea de marketing online).

Dupa aproximativ trei saptamani pe langa firma infiintata, aveam un bagaj de informatii antreprenoriale valoros, un plan de afaceri beton (facut de mine cu ajutorul domnului Madalin), dar si dorinta de a semna primul meu contract.

Am inceput colaborarea cu firma Dianex pentru serviciile de contabilitate, dar si pentru cele de sanatate si securitate in munca si autorizari (m-au ajutat sa obtin si mi-au explicat de ce am nevoie de autorizarea de la primarie, ceea ce mi s-a parut o mare prostie; practic a trebuit sa obtin autorizatia de la primarie pentru autorizatia de la Registrul Comertului).

Mi-am construit cu ajutorul partenerilor de la Dianex procedurile de lucru, sabloanele formularelor pe care trebuie sa le intocmesc, formularele de contact si raspuns pentru client, iar cu ajutorul doamnei avocat din cadrul firmei Dianex, mi-am intocmit sablonul de contract si modele pentru rapoarte de lucru pe care le voi prezenta clientilor.

In urma mai multor discutii cu prieteni apropiati (care au firme in domeniul IT) am constatat ca eu am fost cel mai "muncit" dintre toti. Prietenilor mei li s-a inaintat un contract de contabilitate, l-au semnat si apoi au facut ce au stiut. Pe cand cei de la Dianex m-au pus sa-mi fac un plan de afaceri, m-au scolit ca pe un elev de clasa a 5-a pentru viitoarea mea cariera de antreprenor. M-au chinuit sa inteleg o gramada de termeni, mi-au consumat o gramada de timp pentru a-mi explica lucruri de care consideram ca nu am nevoie.

M-am inselat! Chiar au fost foarte importante toate informatiile primite. Nu aveti idee ce bine ma simt cand discut cu unele oficialitati, pentru ca inteleg toti termenii folositi de ei, care pana atunci mi se pareau desprinsi din limba chineza.

Vreau sa fac o confesiune: dupa vreo doua luni de zile, am obosit de atatea reguli. Parca era mai bine sa fiu salariat. S-a trezit "patronul" din mine. Prin urmare am inceput sa nu mai fac lucruri pe care eu, personal, le consideram inutile. Lucrul acesta s-a vazut, prin urmare, am fost invitat la o cafea pentru a discuta cu domnul Madalin.

Acesta m-a intrebat daca am o problema in familie, deorece el nu ma mai recunoaste ca antreprenorul pe care l-a cunoscut in perioada de pregatire. Pe scurt mi-a explicat ca eu am dreptul legal "sa-mi bat joc" de afacerea mea, insa Dianex nu are dreptul profesional sa colaboreze cu un administrator care nu intelege regulile, cutumule si rigorile mediului de afaceri.

Dupa aproape un an de colaborare cu firma Dianex, pot spune ca sunt antreprenor cu acte si business knowledges in regula. Desi niciunul dintre prietenii mei nu au platit pana acum nici o amenda (pentru ca nu au avut nici un control) si ma tachineaza pentru ca am "pierdut timpul" cu planul de afaceri si pregatirea in domeniul afacerilor, nu-mi pare rau nici o secunda, dimpotriva. Intre timp am devenit la randul meu un mic consultant in afaceri pentru prietenii mei care nu pierd nici un prilej sa-mi mai ceara lamuriri pentru anumite aspecte din afacerile lor.

In concluzie, acesta este modul de lucru al lui Dianex!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#afaceri Dianex, #plan afaceri Dianex, #prima afacere Dianex, #cum sa faci afaceri , #plan afaceri