Cum dezvolti un business scalabil - ideea creativa este de ajuns?

Luni, 23 Aprilie 2012, ora 08:12
7317 citiri
Cum dezvolti un business scalabil - ideea creativa este de ajuns?
Foto: Arhiva

Drumul de la un start-up care "promite" la un business matur este solicitant si dificil, de altfel ne-existand o reteta precisa a succesului in afaceri.

Principiile de baza se aplica oricarui tip de afacere: identificarea unei nevoi, gasirea publicului tinta, identificarea competitiei, dar, intr-o lume in care timpul este un factor decisiv, afacerile din sfera tehnologiei sau din mediul online trebuie cu atat mai mult sa se dezvolte rapid pe o piata aflata in plina ascensiune.

O idee valoroasa, dar care nu este valorificata la maximum de potential are, in final, de pierdut.

Potrivit lui Marius Ghenea, membru in Advisory Board-ul VentureConnect, un produs oricat de bun nu se va vinde niciodata singur: "Distanta de la un concept pana la produsul propriu-zis reprezinta elementul hotarator in dezvoltarea unui business; un antreprenor bun trebuie sa isi creasca produsul pe baza unui plan bine stabilit prin strategia de dezvoltare care cuprinde elemente cheie precum planul de marketing sau cel financiar."

"Succcesul unui business este dictat, in mare parte, de capacitatea acestuia de a raspunde unei necesitati, fie ca vorbim de rezolvarea unor probleme existente, fie de business-uri vizionare care anticipeaza posibile nevoi. Cert este ca o afacere sanatoasa este cea care e ancorata permanent in realitatea pietei in care activeaza.

Mai mult, pentru ca un business sa fie de succes cred ca ar trebui sa aiba capacitatea de a folosi resursele in mod inteligent, in asa fel incat acestea sa nu se consume odata cu cresterea afacerii, ci sa se regenereze. Cei care pornesc business-uri ar trebui sa fie constienti de responsabilitatea pe care o au in primul rand pentru cei a caror nevoie incearca sa o rezolve si, in acelasi timp, sa isi puna problema de a creste sustenabil", considera Raluca Georgescu, Country Manager Allegro Group Romania.

Prin urmare, cum reusesti sa transformi ideea de afacere intr-un business scalabil?

1. Daca se pleaca de la o idee pur conceptuala, exista riscul ca antreprenorul sa se "indragosteasca" de aceasta - lucrurile trebuie, totusi, sa fie analizate minutios si executate cu tact inca din faza incipient. De regula, aspecte esentiale sunt cele legate de consumator, momentul lansarii pe piata, executie dar si riscul pe care il implica lansarea acestei afaceri.

O unealta simpla si la indemana oricui vrea sa inceapa sa dezvolte un produs este research-ul, daca in spatele unui produs se afla un research concludent acest lucru va scadea acel coeficient de risc asumat initial. Totusi, unele decizii vor fi luate de abia dupa momentul lansarii produsului pe piata, moment in care vor aparea noi modificari sau imbunatatiri asupra produsului initial.

2. O modalitate de verificare a conceptului este punerea acestuia pe hartie prin conceperea unui plan de business intr-o varianta mai simpla. Acest mic artificiu ajuta la conturarea unei directii mai bune de actionare. Trebuie tinut cont de feedback-ul primit din partea acelora care au o interactiune directa cu produsul sau serviciul oferit de companie.

De altfel, viziunea unui antreprenor nu va fi niciodata pur obiectiva si poate influenta in mod negativ prin luarea unor decizii nepotrivite.

3. Produsul nou creat necesita viziune si planificare pe termen lung - acest detaliu putand fi realizat prin setarea unor obiective clare, printr-un plan de business riguros documentat. Planul poate sa detalieze si nevoia de capital de finantare pentru dezvoltarea ulterioara a afacerii.

Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini. Ce dispozitive o pot descărca
Google a extins accesul la aplicația Gemini, deschizând posibilitatea utilizării sale chiar și pentru telefoanele mai vechi, începând cu cele care rulează Android 10. Aplicația Gemini,...
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
#dezvoltare afacere, #plan inceput afacere, #VentureConnect Marius Ghenea , #plan afaceri