Ministrul pentru Mediul de Afaceri: Start-Up Nation 2018 incepe in toamna, dar nu putem spune inca data

Joi, 26 Iulie 2018, ora 15:34
3156 citiri
Ministrul pentru Mediul de Afaceri: Start-Up Nation 2018 incepe in toamna, dar nu putem spune inca data
Foto: Arhiva Pixabay

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Radu Oprea, spune ca editia din acest an a programului Start-Up Nation va debuta cu siguranta in toamna, dar ca nu poate avansa, inca, o data precisa de lansare. Momentan, nici implementarea editiei de anul trecut a programului nu s-a finalizat.

Radu Oprea a declarat, intr-o conferinta de presa, ca pana la acest moment, aproape 70% dintre romanii care au semnat contracte in cadrul editiei din 2017 a programului Start-up Nation si-au primit si banii, in totalitate sau in parte.

"Dintre cei 8.444 de aplicanti care au semnat contracte in cadrul editiei din 2017 a programului, 5.834 au si primit banii, in totalitate sau in parte.

Trebuie sa mentionam ca exista doua modalitati in care aplicantii primesc banii: fie depun deconturi si primesc banii de la agentiile regionale, fie isi iau banii de la banci, prin intermediul unor credite punte", a explicat Radu Oprea.

Intrebat de presa de ce date oficiale date publicitii luna trecuta aratau ca doar putin peste 2.000 de aplicanti si-ar fi primit, de fapt, banii, ministrul a spus ca s-a schimbat modalitatea de raportare.

"Acele date se refereau la aplicantii care au depus deconturi pentru intreaga suma pe care o aveau de primit. Practic, cei cu care ministerul isi incheiase socotelile. Am schimbat modul de raportare, incercand sa privim problema nu din punctul de vedere al statului, ci al antreprenorului.

Si sunt, spre exemplu, antreprenori care au spus ca vor sa depuna parte dintre deconturi abia la finele anului. Asta nu inseamna ca nu au banii la dispozitie", a sustinut ministrul Mediului de Afaceri.

Radu Oprea a precizat ca implementarea editiei Start-Up Nation nu a intarziat, asa cum a sustinut parte a presei.

"Nu a intarziat. Asa a fost gandit. Ultimele decontari se pot face in septembrie, iar ultimele plati, in decembrie. Sa ne gandim la un lucru: s-au infiintat firme care fac productie. Or, pana iti vin utilajele comandate, dureaza. Nu se fac toate de azi pe maine", a spus Radu Oprea.

Totodata, ministrul a declarat ca infiintarea miilor de societati in cadrul Start-Up Nation 2017 a insemnat crearea a 21.000 de locuri de munca, dintre care 16.000 in "segmentul tinta, ceea ce inseamna tineri care au terminat studii liceale, universitare sau persoane cu dizabilitati, ei sunt astazi in Start-Up Nation".

Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florin Jianu, a declarat pentru Ziare.com ca sincope in implementarea editiei din 2017 a Start-Up Nation au existat, dar ca e laudabil, totusi, ce ele au fost inlaturate.

"Consider ca este laudabil ca - in ciuda tuturor sincopelor - statul reuseste, totusi, sa scoata la capat editia din 2017 a programului Start-Up Nation. Cu toate acestea, nu putem sa nu mentionam un mare minus al activitatii: intarzierea lansarii editiei din acest an a programului care, daca va fi implementat asa cum trebuie, ar putea aduce o contributie importanta la revigorarea economica", ne-a spus Florin Jianu.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#start up nation finantare program, #bani firme noi strat up, #Radu Oprea ministru Mediul de Afaceri , #plan afaceri