Vrei sa pornesti o afacere? Singura intrebare la care (este bine) sa-ti raspunzi

Autor: Amalia Trita - Creative Marketing Consultant
Marti, 07 Iunie 2016, ora 07:22
10473 citiri

Google genereaza in prezent peste 100.000 de rezultate doar in limba romana pentru subiectul pe care vreau sa il abordez astazi. Exista sute de mii de articole si liste cu zeci de intrebari la care lumea (zic "lumea" pentru ca in ziua de azi oricine poate sa isi faca un blog sau sa publice continut online daca doreste) spune ca trebuie sa raspunzi inainte sa devii antreprenor, "propriul sef" sau sa incepi propria ta afacere.

Cu toate acestea, exista foarte multe persoane care nu-si pun nicio intrebare inainte de a incepe o afacere, cu atat mai putin aleg sa-si "piarda" timpul sa completeze pagini intregi cu raspunsuri la intrebari. De ce?

Principalul motiv este ca intrebarile respective pur si simplu ii blocheaza. Raspunsurile pe care le pot da ii sperie. Daca nu sunt corecte? Si corecte pentru cine? De parca ar exista asa ceva.... insa aceasta este o cu totul alta discutie.

Din cercetarile pe care le-am facut am identificat doua tipuri de intrebari, ambele gresite din punctul meu de vedere, cel putin in momentul in care "incolteste" gandul de a incepe o afacere:

  • Intrebarile rationale si logice, de tip "creierul stang": Cine este clientul tau? Unde se va desfasura afacerea? Ce pret au serviciile tale? Cine sunt concurentii tai? Ce strategie de marketing ai? De unde faci rost de bani? Care este forma juridica potrivita pentru firma ta?
  • Intrebarile emotionale, profunde, de tip "creierul drept": Reactionezi pozitiv la esecuri? Poti sa desfaci obiectivele mari in obiective mai mici? Esti dispus sa accepti ca trebuie sa te schimbi? Iei decizii cu mintea sau cu sufletul? Poti sa iti pastrezi determinarea chiar daca nu vei trai in lux si vei avea parte de prea mult confort personal?

Opreste-te acum!

Nu trebuie sa-ti pui aceste intrebari daunatoare, pentru ca te vor face sa te conformezi normelor societatii, planurilor pe care cu siguranta le au ceilalti pentru tine. Nu trebuie sa ma crezi pe cuvant, incearca si te vei convinge singur, mai devreme sau mai tarziu.

In schimb, iti recomand sa-ti pui o intrebare, care din punctul meu de vedere este singura care conteaza in momentul "zero", atunci cand te afli in fata luarii deciziei de a fi sau nu antreprenor: Care este principalul motiv pentru care doresti sa incepi o afacere?

Raspunde la aceasta intrebare si iti garantez ca decizia ta nu va mai fi influentata de ceilalti. Nici macar tu nu te vei mai pune de-a curmezisul in calea catre visele tale, catre succesul pe care il doresti si stii ca il meriti.

Cateva precizari

Cu toate acestea, as vrea sa fac cateva precizari. Oamenii incep o afacere din doua motive:

  • motive superficiale, "de suprafata" - bogatie (daca se poate peste noapte cu atat mai bine), mai putine ore de lucru, weekend-uri libere, faima si aparitii in media etc.
  • motive reale, "cu semnificatie" - sa creeze lucruri noi si utile, sa aiba un impact in comunitatile lor sau in intreaga lume, sa creeze libertate pentru ei si pentru familiile lor, sa faca ceea ce le place etc.

Sa nu ne ascundem dupa deget. Cu totii avem initial motive "de suprafata", cel putin asta le spunem prietenilor, familiei si societatii, uneori chiar si noua. De ce?

Pe de o parte, ca sa nu fim luati peste picior, ridiculizati, pusi intr-o lumina proasta si pe de alta parte pentru ca ne este frica, nu avem suficienta incredere in noi si in ce putem face si nu vrem sa ne simtim dezamagiti daca nu reusim. Insa din fericire, o parte dintre noi, printre care sunt bucuroasa sa ma numar si eu, au si motive "cu semnficatie" pe care, mai devreme, sau mai tarziu si le asuma si in mod public, facandu-le cunoscute.

Care crezi ca are un impact mai mare, viata mai lunga? Daca ai raspuns "afacerea pornita din motive superficiale", pentru ca stii tu suficienti care au reusit sa isi atinga toate motivele "de suprafata" si le merge grozav, permite-mi sa te contrazic. Adevarul este ca tu crezi ca stii, pentru ca tu asta vezi. Insa nu inseamna neaparat ca asta e realitatea.

Asa cum vad eu lucrurile, o afacere facuta "de nevoie" are sanse extrem de mici sa iti aduca nivelul de implinire pe care ti-l doresti. Pentru ca o afacere presupune mai multe ore de lucru, nopti nedormite, sacrificii in relatiile pe care le ai, caz in care, daca nu este o afacere facuta "pentru ca merita" ajungi la un moment dat sa renunti. Si ai si pierdut tot ce am amintit mai sus, chiar mai mult de atat.

Daca si tu iti doresti cu adevarat succesul, nu poti ceda. Nu poti renunta. Nu poti dormi.

In schimb, viseaza maret. Planifica inteligent. Actioneaza imediat.

Amalia Trita este Creative Marketing Consultant, Small Business Coach, Speaker si Trainer certificat John Maxwell Team. In ultimii doi ani a sprijinit peste 1.000 de persoane dornice sa isi construiasca cariere si afaceri de succes, sa se promoveze tintit si cu rezultate, facilitandu-le accesul la instrumente, metode si strategii de impact, simplu de inteles si usor de aplicat. De asemenea, a lansat in acest an un nou proiect, Linked2Success by Amalia Trita, prin care urmareste sa sprijine cresterea a zeci de mii de afaceri din toata lumea.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#intrebare pornesti afacere, #afacere inceput de drum, #afacere inceput, #sfaturi afaceri, #sfaturi pornesti afacere , #plan afaceri