Alimentul buclucas care ar putea declansa un nou infringement impotriva Romaniei

Joi, 11 Decembrie 2014, ora 17:55
5240 citiri
Alimentul buclucas care ar putea declansa un nou infringement impotriva Romaniei
Foto: Wikipedia

Romania risca deschiderea procedurii de infringement pentru ca nu are alocata cota de zahar pentru perioada 2014-2015, a declarat, joi, Mihail Dimitriu, vicepresedintele Patronatului Zaharului din Romania.

"Comisia Europeana poate sa actioneze Romania in infringement pentru ca nu are cota de zahar si penalizarea este de 500 de euro pe tona de zahar din cota. Este un fapt fara precedent faptul ca o tara membra in Uniunea Europeana nu are alocata cota de zahar in urma procesarii sfeclei, in intervalul anului de piata 2014-2015. In acest an, cota de zahar nu a fost alocata prin ordin de ministru pentru ca s-a produs un scurt circuit.

In 2013, Ministerul Agriculturii, in baza unui istoric de realizare a cotelor intre fabrici, a transferat fiecarui procesator de sfecla din Romania cotele de zahar, pe baza realizarilor din 2007, conform unui regulament european. O fabrica de zahar a fost nemultumita, desi nu si-a realizat cota si a dat ministerul in judecata.

Din cauza acestui fapt, din primavara, situatia treneaza in instanta, iar MADR nu si-a asumat responsabilitatea sa aloce pana in momentul de fata cota de zahar care trebuia alocata pana la 1 octombrie, inainte de inceperea noului an de piata. Speram ca in scurt timp sa deblocam aceasta situatie pentru ca este foarte grav", a subliniat Dimitiru.

CE a deschis o noua procedura de infringement impotriva Romaniei

Acesta a precizat ca vineri va avea o intalnire punctuala cu ministrul Agriculturii astfel incat, pana de Craciun, Romania sa aiba aprobata cota de zahar pentru anul de piata 2014/2015, mai ales ca anul acesta a fost un an de exceptie in ceea ce priveste productia de sfecla.

"Noi spunem ca in mod real vom avea cote pana de Craciun pentru ca maine (vineri-n.r.) domnul ministru Daniel Constantin a spus ca vom avea o intalnire punctuala. Este pacat pentru ca am avut un an foarte bun, as spune unic si istoric in Romania, la realizarea productiei de sfecla. Am avut 52-54 tone media pe hectar in conditiile in care, in cei favorabili ani, aveam 40-42 de tone la hectar.

Vom merge pe 200.000 de tone de zahar in acest an, mai mult decat cota de 104.600 tone alocata Romanei. Este o productie foarte buna si ne blocam in birocratie. Cantitatile din afara cotei, circa 45.000 de tone de zahar, puteau fi exportate in tarile terte cu 380 de euro tona si le-am pierdut pentru ca nu am avut stabilita cota", a spus reprezentantul Patronatului.

Detalii de spre cota de productie de zahar alb si consumul din Romania

Anul de comercializare in piata zaharului incepe la data de 1 octombrie si se incheie la data de 30 septembrie anul urmator.

Cota de productie de zahar alb din sfecla de zahar alocata pentru Romania odata cu intrarea in UE este de de 104.688,8 tone si 329.636 tone de zahar brut provenit din import, iar conform regulamentelor europene cota se repartizeaza de catre Ministerul Agriculturii societatilor comerciale producatoare de zahar din sfecla de zahar.

Romania consuma anual in jur de 500.000 de tone de zahar din care produce din sfecla cota stabilita de 104.600, iar diferenta este reprezentata de zaharul brut care provine din import si este procesat in fabricile din Romania.

Consumul de zahar pe cap de locuitor este de 28 de kg pe an, sub media inregistrata in unele tari din UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#zahar infringement Romania, #Comisia Europeana infringement zahar, #infringement Romania , #producatori