Bananele, asa cum le stim acum, sunt pe cale de disparitie: Solutia se afla la 9.000 de km de Bucuresti

Marti, 12 Ianuarie 2016, ora 12:48
10574 citiri
Bananele, asa cum le stim acum, sunt pe cale de disparitie: Solutia se afla la 9.000 de km de Bucuresti
Foto: Arhiva Ziare.com

Bananele, asa cum le stim noi, sunt pe cale de disparitie din cauza unei ciuperci periculoase, care distruge plantatiile.

Pana acum, oamenii de stiinta nu au gasit o solutie de a salva sortimentul, asa ca am putea fi nevoiti sa ne reorientam catre alte soiuri, arata NPR.org.

Unul dintre fructele noastre favorite, amenintat cu disparitia

Banana Cavendish este un aliment universal, identic de oriunde ar fi achizitionat, intrucat nu exista nicio diversitate genetica. De asemenea, este singura varietate cultivata anual de exportatori si acesta este motivul pentru care boala Tropical Race 4, cauzata de o ciuperca, se poate raspandi foarte usor.

Primele probleme la bananieri au aparut in Malaezia, in 1990, iar pana in 2013 au fost distrusi pomii din sudul Asiei, Orientul Mijlociu si chiar Africa.

Printre tarile afectate se numara Australia, China, Filipine, Iordania si Pakistan.

Bananele asa cum le stim noi, pe cale de disparitie

Alternative

In timp ce in magazinele noastre gasim un singur fel de banane, in pietele din Mayaguez, Puerto Rico, adica la o distanta de 8.848 km de Bucuresti, exista numeroase alternative.

Brian Irish, un cercetator care colaboreaza cu Departamentul Agriculturii din SUA, a studiat toate soiurile regasite in aceasta insula. Unul dintre ele se numeste Manzano, care seamana cu bananele pe care le stim noi, doar ca cele din acest soi sunt mai mici, mai umflate si au un gust mai acid, potrivit sursei citate.

De asemenea, mai exista si bananele cu coaja rosie, unele care seamana cu niste miniaturi ale fructelor clasice, precum si Plantain, soi folosit indeosebi la gatit, drept inlocuitor pentru orez.

Sursa: Wikimedia Commons/Genet

America Latina e ferita. Momentan

Pana acum, ciuperca nu a ajuns in America Latina. Insa ea poate fi adusa chiar si pe o mica particica de sol, aflata pe un pantof, de exemplu. Cand Irish a vizitat plantatiile din Australia, in urma cu putin timp, el a decis sa-si lase acolo incaltamintea. "E un scrificiu mic pentru o cauza atat de nobila", a explicat cercetatorul, pentru sursa citata.

Un coleg de-al sau, Gert Kema, expert in boli tropicale, conduce o echipa care cauta un sortiment de banane care sa fie imun la Tropical Race 4 si care sa inlocuieasca celebrele banane Cavendish.

Au fost testate peste 200 de pomi diferiti, dar doar 10% sunt rezistenti la ciuperca respectiva. Problema este ca multi nu sunt viabili din punct de vedere comercial: fie au prea multe seminte, fie nu sunt dulci.

Dar Gert Kema are o solutie. El sustine ca oamenii de stiinta pot combina soiurile care nu pot fi afectate de Tropical Race 4 cu cele care au un gust bun pentru a realiza o noua super-planta modificata genetic, care sa inlocuiasca cu succes soiul Cavendish.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#banane disparitie, #banane ciuperca disparitie, #soiuri banane , #producatori