Ce cred romanii despre carnea de cal si de ce s-au orientat catre cea de pui - sondaj

Luni, 11 Martie 2013, ora 18:36
3299 citiri
Ce cred romanii despre carnea de cal si de ce s-au orientat catre cea de pui - sondaj

In urma scandalului carnii de cal etichetata ca fiind de vita, unul din doi romani declara ca are mai putina incredere in originea carnii cumparate si ca si-a schimbat alegerile legate de consumul de acest aliment.

Potrivit raportului "Criza carnii de cal fata in fata cu consumatorul roman", realizat de Rogalski Grigoriu Public Relations si remis Ziare.com, 14,26% din populatia Romaniei sustine ca a cumparat mai multa carne de pui ambalata provenita de la producatori cunoscuti.

Subiectul carnii de cal etichetate drept carne de vita este cunoscut de peste 96% dintre consumatori si a devenit o tema pe agenda lor: 9 din 10 consumatori au discutat despre subiect cu cineva din universul lor (familie, prieteni sau colegi), acest rezultat calificand recentul scandal ca unul dintre cele mai virale subiecte sociale din ultimele 12 luni.

In ceea ce priveste gestionarea crizei, 40,7% dintre respondenti considera ca autoritatile din Romania au intervenit corect pentru restabilirea adevarului, Victor Ponta fiind personalitatea publica cu cea mai mare vizibilitate in aceasta controversa (65%).

Scandalul carnii de cal, in media

Scandalul carnii de cal etichetata ca fiind carne de vita a izbucnit la mijlocul lui ianuarie 2013 si inca nu s-a terminat. In presa traditionala, subiectul a generat peste 25 de ore de emisie TV, 3 ore de emisie radio si 82 de pagini de ziar tabloid, concentrandu-se pe relatarea principalelor informatii si declaratii date publicitatii atat in Romania cat si in presa internationala.

Potrivit studiului citat, factorul amplificator a fost descoperirea a 500 de kilograme de carne de cal abandonate la marginea unui lac din judetul Cluj.

In social media, stirea a generat comentarii mai degraba ironice, factorul amplificator fiind retragerea de la vanzare a unor chiftelute suspectate de a fi continut carne de cal.

Expunerea totala a subiectului pe retelele de socializare a cumulat peste 15.000 aparitii, 500 de postari pe blogurile romanesti, 2.000 de postari Facebook.com si 43 de filme incarcate pe Youtube.com.

Aceasta imensa cantitate de continut media a facut ca nivelul de interes fata de subiect, masurat de motorul de cautare Google, sa creasca cu 400% in februarie 2013 fata de septembrie 2011, cand a aparut prima oara tema carnii de cal comercializata in loc de carne de vita intr-o piata din Bucuresti, in urma unui control al autoritatilor.

Fiind intens mediatizat, chiar daca lipsit de dovezi privind afectarea directa a sigurantei consumatorilor, subiectul a creat suspiciuni legate de originea carnii in general si a generat schimbari de comportament pentru mai bine de jumatate dintre respondenti. Cei mai multi dintre acestia se indreapta spre carnea de pui ambalata provenita de la producatori cunoscuti (14,26%), in timp ce 7,75% au declarat ca nu au mai cumparat carne de vita deloc.

Cand vine vorba de achizitia carnii in care au incredere, cele mai importante 3 criterii mentionate raman marca de producator (63% dintre respondenti), tipul de carne din care e preparat produsul (55% dintre consumatorii chestionati) si informatiile care atesta originea si calitatea produsului (48% dintre respondenti).

Carnea de pui ca castigat teren

Subiectul carnii de cal a generat confuzie in Romania, mai ales in intervalul cuprins intre lansarea stirii si infirmarea originii romanesti a etichetarii gresite. Pe de alta parte insa, acest episod releva, inca o data, care sunt factorii care construiesc sau, dimpotriva, distrug increderea consumatorilor in produsele alimentare. Migrarea consumatorilor spre carnea de pui ambalata, provenita de la producatori cunoscuti, arata ca increderea se construieste in timp si se reconfirma mai ales in perioade de criza.

In Romania, carnea de pasare (pui, curcan, strut) este aproape singura categorie care a impus marci de incredere, spre deosebire de alte categorii (carne de vita sau de porc) unde nu exista nici macar in faza incipienta o astfel de abordare. O simpla analiza la raft arata ca, in continuare, carnea de vita sau porc nu are acelasi avans ca in cazul carnii de pui in ceea ce priveste comunicarea originii si calitatii produsului.

Departe de a genera niste branduri recognoscibile, carnea de porc si vita nu a generat sau construit nici macar marci de producator, comercializandu-se mai degraba ca niste private labels in marile magazine sau, si mai simplu, exclusiv vrac in marile piete. Pe de alta parte, nici carnea de pui nu va fi ferita de suspiciuni, cata vreme nu toti producatorii aplica aceleasi standarde de calitate.

Chiar si inainte de acest scandal, consumatorii asteptau de la producatori transparenta in ceea ce priveste modul de productie si comercializare a produselor. Aceasta asteptare devine mai puternica acum, iar consumatorilor le va fi din ce in ce mai greu sa aiba incredere in diferite tipuri de carne, fara a cunoaste provenienta sau producatorul acestora.

Cercetarea pe care se bazeaza studiul a fost realizata in perioada 28 februarie - 4 martie, pe platforma iVOX.ro, pe un esantion de 4.659 de persoane.

C.P.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#sondaj scandal carne cal, #romani carne cal, #scandal carne cal Romania , #producatori