Ce promit turcii care vor livra autobuze Capitalei: Primele 40 vin la 5 luni, dupa ce semnam contractul

Duminica, 15 Aprilie 2018, ora 12:55
6130 citiri
Ce promit turcii care vor livra autobuze Capitalei: Primele 40 vin la 5 luni, dupa ce semnam contractul
Foto: Otokar

Producatorul turc Otokar, desemnat castigator al licitatiei pentru cele 400 de autobuze pe care Primaria Capitalei vrea sa le cumpere, va livra primele 40 de vehicule la cinci luni de la semnarea contractului, daca CNSC (Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor) va respinge contestatiile firmelor care au pierdut licitatia.

Potrivit angajamentului luat de Otokar, restul vehiculelor vor sosi in urmatoarele 13 luni.

Izzet Cokal, director responsabil cu testarea vehiculelor in cadrul fabricii Otokar din Sakarya, Turcia, a declarat ca modelele de autobuz care vor circula in Capitala au fost testate in cele mai dificile conditii si si-au demonstrat fiabilitatea in alte orase cu infrastructura similara Bucurestiului.

"Fiecare nou model pe care il introducem pe piata este testat non-stop timp de patru luni pe rampe, aici la fabrica din Sakarya, ceea ce echivaleaza cu un milion de km parcursi.

Este testat gol, jumatate plin, plin si supraincarcat. Apoi, este testat timp de doua luni pe autostrada si pe drumurile secundare. Fiecare autobuz livrat beneficiaza de experienta pe care o acumulam in astfel de teste extreme", a aratat Izzet Cokal.

In functie de cerintele fiecarui client si de clima, autobuzele pot fi verificate la temperaturi care coboara pana la minus 45 de grade Celsius si ajung pana la plus 60 de grade Celsius.

La randul sau, Denis Toublanc, director de marketing al Otokar in Europa, se arata increzator in rezultatul contestatiei si estimeaza ca autoritatile romane vor da o solutie favorabila in urmatoarele saptamani.

"Ne-am asumat ca timp de opt ani autobuzele Otokar vor sta pe drum in proportie de 95%. In Istanbul, avem o rata si mai ridicata, in conditiile in care avem un parc dublu fata de cel pe care il vom avea in Capitala. Daca totul este in regula, vom dezvolta service-ul din Bucuresti, in apropierea aeroportului, pentru ca piesele pentru partea de mentenanta vor veni cu avionul", precizeaza acesta.

Fabrica de la Sakarya, oras aflat la 130 km de Istanbul, este singura unitate de productie a Otokar.

"Dupa primele cinci luni de la semnarea contractului, sosesc primele 40 de autobuze, apoi in urmatoarele 13 luni restul. Fabrica poate produce intre opt si zece autobuze Kent (foto) pe zi", afirma Denis Toublanc.

Otokar este prezenta in 45 de tari, in special in Europa, unde cele mai mari piete pentru companie sunt Franta, Italia, Spania si Belgia, potrivit datelor prezentate de reprezentantii companiei.

In prezent, in Romania circula 190 de autobuze Otokar, in cadrul unor contracte private, iar cel cu Primaria Bucuresti ar fi primul cu o institutie publica.

Oficialii companiei spun ca Otokar vrea sa isi intareasca prezenta in Romania si sa participe si la alte licitatii publice, considerand ca tara noastra este o piata cu potential, din cauza ca flota de masini este veche, iar o mare parte din ea ar trebui schimbata.

Astfel, societatea a depus deja o oferta la o licitatie organizata la Brasov, tot privind transportul public.

Scandalul licitatiei

Primaria Bucuresti a anuntat in februarie ca Asocierea Otokar Europe si Otokar Automotive a castigat licitatia pentru 400 de autobuze noi pentru RATB. Contractul are o valoare estimata de aproximativ 510,5 milioane lei, fara TVA (circa 111 milioane de euro) si include si partea de servicii.

Rezultatul licitatiei a fost insa contestat de ceilalti concurenti, Mercedes - Benz Romania si turcii de la Karsan.

Potrivit caietului de sarcini, contractul este pentru opt ani si urmeaza sa fie livrate: 320 de autobuze cu o lungime de 12 metri, cu o capacitate minima de 96 de pasageri, 50 de autobuze cu o lungime de 10 metri si o capacitate minima de 70 de calatori si 30 de autobuze articulate, de 18 metri, cu o capacitate minima de 135 de calatori.

Citeste si Mercedes a contestat rezultatul licitatiei lui Firea pentru achizitia celor 400 de autobuze. Reactia primarului general

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
România, pe ultimele locuri din Europa la achiziționarea cărților online. Cât de mult se cumpără ebook-uri și volume tipărite de pe internet
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi doar 7,2% din rezidenţii UE au făcut achiziţii online de cărţi...
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
#Otokar autobuze Bucuresti , #producatori