Europa Centrala si de Est - cosul de gunoi al producatorilor occidentali?

Sambata, 20 Mai 2017, ora 11:45
8395 citiri
Europa Centrala si de Est - cosul de gunoi al producatorilor occidentali?
Foto: Arhiva Ziare.com

In ultima vreme, chestiunea calitatii inferioare a produselor vandute pe pietele europene mai sarace a fost ridicata cu insistenta de catre politicieni si presa.

Dupa prabusirea comunismului in Europa Centrala si de Est, pietele din aceasta parte a continentului au fost inundate de alimente inaccesibile anterior. Problema este ca, desi ele arata la fel ca cele de pe rafturile supermarketurilor din tarile occidentale, continutul este de multe ori diferit, scrie BBC.

De aceea, multi oameni trec granita in tari ca Germania sau Austria pentru cumparaturi. De trei ori pe luna, cehul Petr Zedinek si familia sa viziteaza un supermarket din orasul german Altenberg. Calitatea produselor este mai ridicata aici, sustine Zedinek. In plus, sunt mai ieftine. De exemplu, o conserva cu ton costa 1 euro, cu 50 de centi mai putin decat in Cehia.

Jumatate dintre masinile din parcarea supermarketului au numere de inmatriculare de Cehia.

Fenomenul are loc pe fondul ridicarii unei clase de mijloc prospere care a devenit constienta de discrepantele dintre piata vestica si cea estica, dincolo de aparente, noteaza New York Times.

Simona Budinska, specialist in relatii publice din Slovacia, si sotul sau isi fac cumparaturile in Austria. "Detergentul pudra este mult mai eficient, ketchup-ul contine mai multe rosii decat in Slovacia", spune Budinska.

Potrivit legislatiei Uniunii Europene, companiile isi pot ajusta produsele in functie de caracteristicile pietei locale, atat timp cat ingredientele sunt clar mentionate pe etichete.

Insa printre consumatori exista sentimentul ca producatorii din industria alimentara trateaza Europa Centrala si de Est ca pe un cos de gunoi.

Iar impresia este sustinuta de mai multe studii realizate in anii recenti, doar pe esantioane mici deocamdata.

In 2011, Asociatia Consumatorilor din Slovacia a comparat mai multe produse cumparate din Austria cu unele aparent identice de pe piata locala. Cu o singura exceptie, a reiesit ca toate produsele de pe piata estica erau inferioare.

De asemenea, in cadrul unui studiu comparativ realizat in 2015 de Universitatea de Chimie si Tehnologie din Praga au fost analizate 24 de produse - cafea, branza, margarina, ciocolata - vandute in ambalaje identice in Germania si Cehia. In opt cazuri (35%) au fost identificate diferente intre produsul din Germania si cel din Cehia in ceea ce priveste fie calitatea, fie compozitia. De exemplu, varianta ceha a magarinei Rama Classic avea un continut mai scazut de grasimi, in timp ce bauturile Pepsi-Cola, Sprite si Nestea foloseau ca indulcitor fructoza in Cehia si zahar in Germania.

Reprezentanti ai tarii noastre s-au aflat printre europarlamentarii care au ridicat problema dublului standard in ce priveste calitatea alimentelor in Uniunea Europeana, insa pentru Romania nu exista inca niciun studiu pe aceasta tema.

Liderii Poloniei, Slovaciei, Ungariei si Cehiei, tari care formeaza grupul de la Visegrad, cer Comisiei Europene sa verifice situatia si sa modifice legislatia astfel incat sa se puna capat practicii comercializarii de produse diferite in ambalaje identice.

Ce spun producatorii?

De cealalta parte, producatorii si expertii din industrie sustin ca de cele mai multe ori exista motive intemeiate pentru existenta acestor diferente de continut, precum adaptarea produsului in functie de preferintele locale sau comportamentul cumparatorilor.

Insa oamenii vor sa fie siguri ca au parte de ce e mai bun.

"Este dovedit faptul ca produsele sunt inferioare aici. Mancarea este diferita, dar si produsele de uz caznic, precum detergentul de rufe", spune Helena Tomkova din Slovacia, care a deschis un site prin intermediul caruia slovacii pot comanda produse din Austria.

Afacerea este in plina expansiune si s-ar putea extinde si in alte tari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#calitate mancare Europa Est Centrala, #diferente produse Est Vest, #alimente inferioare Europa , #producatori