Metoda prin care ar putea fi combatuta evaziunea fiscala in industria carnii

Vineri, 14 Martie 2014, ora 20:34
3427 citiri
Metoda prin care ar putea fi combatuta evaziunea fiscala in industria carnii

O reducere a TVA la carne va duce la scaderea comertului ilicit cu astfel de produse, sustin jucatorii din industrie, in contextul in care in aceasta saptamana a fost destructurata o retea care facea evaziune fiscala si punea in circulatie marfa alterata.

"Si pe noi ne afecteaza acest tip de comert ilicit, in mod indirect, prin faptul ca se valorifica pe piata Romaniei carnuri la preturi foarte mici, pacalind consumatorii cu un produs de proasta calitate, care insa ne ocupa o importanta parte din piata corecta a producatorilor romani.

Acesta nu este un comert la vedere, de obicei cei care sunt implicati in cadrul controalelor vin cu acte de tranzit", a precizat pentru Ziare.com Stanca Alexandra Tudor, director executiv al Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), care reprezinta crescatorii de porci din tara noastra.

Retea destructurata de DIICOT

In aceasta saptamana, procurori DIICOT impreuna cu ofiteri de politie judiciara au efectuat 102 perchezitii domiciliare in 18 judete.

Aproape 20 de tone de carne, oprite de la comercializare de ANPC - care au fost neregulile (Video)

Actiunile au vizat destructurarea a doua grupari formate din 80 de persoane, specializate in infractiuni de evaziune fiscala cu carnse si produse din carne, spalare de bani, punere in circulatie de produse alterate si trafic de influenta.

In acest dosar, au fost arestate preventiv zece persoane, in urma a doua decizii luate de Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel Bucuresti.

Cum poate fi combatut acest fenomen

Stanca Alexandra Tudor considera ca putem diminua amploarea fenomenului prin aplicarea unei TVA reduse la carne. In tara noastra, valoarea evaziunii fiscale in aceasta industrie este aproximata la 300 milioane de euro/an.

"Unul dintre lucrurile cele mai importante, avand in vedere ca nu putem reintroduce controlul la frontiera pentru ca suntem parte a pietei comune din Uniunea Europeana, este sa micsoram TVA", mai ales ca Romania este inconjurata de tari unde aceasta taxa este mult mai mica, aminteste Stanca Alexandra Tudor.

"Asa putem termina aceasta sursa de venit ilicit", a completat reprezentanta APCPR, care a amintit ca incepand cu acest an, Ungaria are o TVA de 5% la animale vii si carne.

"Guvernul ne-a promis ca va reduce TVA pentru aceasta industrie, insa speram ca analiza lor sa nu dureze prea mult. Totusi, mai exista si un alt instrument care ne-ar putea ajuta, anume introducerea taxarii inverse pe raspunderea Guvernului, lucru pe care Comisia Europeana il permite si care inseamna ca TVA nu ar fi aplicata pe toata filiera, ci doar la comerciant", a adaugat directorul executiv al APCPR.

Ponta nu stie inca daca se va reduce TVA la carne

Anul trecut, dupa ce a redus TVA la paine la 9%, Guvernul a mentionat ca ia in calcul aplicarea unei masuri similare si in cazul altor categorii de produse, una dintre variante fiind carnea.

Insa la inceputul acestei saptamani, premierul Victor Ponta a mentionat ca fructele si legumele sunt urmatoarele pe lista scaderii TVA.

"Din punctul meu de vedere, trebuie sa mergem, atat cat se poate, tot spre zone tintite. (...) Eu as vrea la fructe si legume, pentru ca acolo avem iarasi o evaziune uriasa si o competitie neloiala intre producatorii locali si fructele-legumele care se aduc din afara Uniunii Europene sau cele din UE unde avem evaziune la taxele intracomunitare", a spus Ponta la un post de televiziune.

Seful Guvernului a adaugat ca exista si o varianta in care TVA sa fie redusa la 9% atat pentru carne, cat si pentru fructe-legume, daca va fi posibil.

"Haideti sa incercam sa vedem, poate le putem face impreuna", a spus Ponta, intrebat daca asta inseamna ca fructele-legumele se afla inaintea produselor din carne in ceea ce priveste reducerea TVA.

Masura a fost salutata de analisti, avand in vedere ca ar putea reduce evaziunea fiscala.

Taxe 2014: Birul cel mai de temut. Pentru ce produse mai poate scadea TVA Interviu

"Personal, consider ca este nevoie de politici fiscale curajoase si creative care sa ofere economiei stimulul fiscal necesar pentru a incepe sa prinda viteza, dar si pentru a diminua evaziunea fiscala in anumite sectoare, iar agricultura si industria alimentara sunt unele dintre sectoarele cele mai afectate de evaziunea fiscala", a declarat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica din cadrul firmei de consultanta PwC Romania, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#combatere evaziune fiscala carne, #evaziune fiscala carne, #reducere TVA carne , #producatori